Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Φιλελληνικό Σύλλογο Γαλλίας και το Σύγχρονο Κέντρο Γαστρονομίας το Σάββατο 28 Μαρτίου στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αισθητικής αμφιθέατρο του Κέντρου και στο πλαίσιο διεξαγωγής της τελετής παράδοσης «του Σκήπτρου του Ευκλείδη» στο φιλόσοφο Michel Le Bris.
Η παρουσίαση της προαθωνικής χερσονήσου που ακολούθησε της τελετής και προηγήθηκε του «μοναστηριακού δείπνου» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο μοναδικά ποιοτικό κοινό, το οποίο απηύθυνε πληθώρα ερωτήσεων αναφορικά με τον τρόπο επιρροής της τοπικής (προαθωνικής) κουζίνας από τη μοναστηριακή διατροφή και το λιτό βίο των αγιορειτών. Ανάμεσα στους εκατό (100) παρευρισκόμενους υπήρχαν προσωπικότητες της γαλλικής φιλοσοφικής σκέψης, της επιστήμης, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, διάσημοι καλλιτέχνες και πολλοί εκπρόσωποι Τύπου από ολόκληρη τη Βρετάνη.
Το εξαίρετο μενού συνδύασε τη χρήση προϊόντων γαλλικής πρωτογενούς παραγωγής με τις απλές γεύσεις / συνταγές της αθωνικής κουζίνας, αποσπώντας το χειροκρότημα και τις καλύτερες κριτικές.