BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Από το 2016 πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία

Από τον ερχόμενο χρόνο θα ενεργοποιηθεί ξανά το πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, ξεκαθάρισε στη βουλή ο Βαγγέλης Αποστόλου.

De minimis ζητούν οι παραγωγοί πράσινων μήλων Αγιάς

0
0

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σερρών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου, σχετικά με την ακύρωση του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για την τρέχουσα περίοδο, ο υπουργός τόνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και φορείς του αγροτικού χώρου θα γίνει επανασχεδιασμός του έργου, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού στο υπουργείο φέτος καθιστούν απαγορευτικά φια φέτος την εφαρμογή του.

Ολόκληρη η ομιλία Αποστόλου

Ένα από τα πολλά θέματα που βρήκαμε σε εκκρεμότητα παραλαμβάνοντας το Υπουργείο ήταν η προώθηση της κατανάλωσης φρούτων την τρέχουσα περίοδο. Όντως, υπήρχε αυτή η απόφαση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν υπήρχε η απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Να συμφωνήσουμε, κατ’ αρχάς, ότι όντως αυτό το πρόγραμμα υποστηρίζεται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στην οποία προσφέρονται φρέσκα φρούτα και λαχανικά στους μαθητές των σχολείων, με τη φιλοσοφία όχι μόνο της αύξησης της κατανάλωσης, αλλά κυρίως για να μπουν τα παιδιά σε ένα διατροφικό διαιτολόγιο και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που κι εσείς στην εισήγησή σας αναφέρατε.

Άμεσα, λοιπόν, στις 18 Φεβρουαρίου, αναζητήσαμε, με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, φορέα εκτέλεσης του έργου και των συνοδευτικών μέτρων για το σχολικό έτος 2014-2015. Προβλεπόταν η διενέργεια διαγωνισμού και η ανάδειξη την 1η Απριλίου 2015, ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο και η διανομή των φρούτων και των λαχανικών να έχει ολοκληρωθεί ως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του σχολικού έτους που διανύουμε. Γιατί έγινε η μείωση του διαγωνισμού;

Η μείωση του διαγωνισμού, κατ’ αρχάς, έγινε γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού, δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκε ούτε μια προσφορά από υποψήφιο ανάδοχο της συγκεκριμένης προκήρυξης που αφορούσε το αντικείμενο του διαγωνισμού. Δηλαδή, δεν υπήρχε κάποιος ο οποίος ζήτησε μέσα από διαδικασίες, που ήδη είχαν δρομολογηθεί, την ανάληψη της διανομής νωπών και μεταποιημένων προϊόντων, αυτών δηλαδή που αφορούσαν τα σχολεία.

Δεύτερον, υπήρξε πρόβλημα λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση του έργου, καθώς δεν ήταν δυνατή ενδεχόμενη εκ νέου προκήρυξη και διενέργεια του διαγωνισμού μετά τη λήξη της προθεσμίας, στην οποία δεν εμφανίστηκαν αυτοί που θα αναλάμβαναν το έργο, καθώς υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις,  οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

 

Δευτερολογία

 

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση να αποσύρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση εξαιτίας του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία αφορούν την κρατική συμμετοχή, όπως είπατε. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαθέσιμα για να καλύψουμε πολλαπλάσιες, θα έλεγα, υποχρεώσεις -αν υπήρχαν- από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όμως, είναι ώρα να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά τις προηγούμενες χρονιές.

Δεν ήταν καλή η εκτέλεση του προγράμματος. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα σαν κι αυτά της διανομής προϊόντων υποβαθμισμένης ποιότητας.

Κύριε Πρόεδρε, εισαγόμενα έτρωγαν οι μαθητές και, μάλιστα, βρέθηκαν υπολείμματα. Μέχρι και αχλάδια από την Αργεντινή έχουν έρθει. Δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες.

Άρα, πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ούτως ώστε την επόμενη χρονιά να μπούμε σε μία πορεία καλής εκτέλεσης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Πραγματικά, η επιθυμία μας είναι, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης των νωπών προϊόντων, των φρούτων κλπ., αλλά και σε επίπεδο ενημέρωσης των μαθητών πάνω στην αναγκαιότητα να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους τα συγκεκριμένα προϊόντα. Μιλώ γι’ αυτό που αναφέρατε εσείς προηγουμένως, την αντιμετώπιση, δηλαδή, της παχυσαρκίας. Εμείς το λέμε «υγιεινή διατροφή».

Εμείς, λοιπόν, σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, όπως σας είπα, και με φορείς γενικά του αγροτικού χώρου, σχεδιάζουμε το συγκεκριμένο έργο για τον ερχόμενο χρόνο. Αυτήν την ώρα το Υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Ξέρετε τι ελλείψεις υπάρχουν σε προσωπικό. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία. Όμως, θα έχουμε μία συνεργασία.

Επειδή σας ανέφερα προηγουμένως για ένα πρόγραμμα που ξεκινάμε και αφορά ιδιαίτερα δράσεις ενημέρωσης των σχολείων, των παιδιών για την αναγκαιότητα κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, εγώ σας λέω ότι ήδη υπογράψαμε ένα πρόγραμμα ύψους 2.200.000 ευρώ.

Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ζαγοράς Πηλίου. Στόχος είναι, βοηθώντας και εμείς, παρακολουθώντας, να υπηρετηθεί -όσο το δυνατόν- αυτό που αποτελεί βασική στόχευση και δική σας και δική μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις, ενημερώσεις. Θα έλεγα ότι είναι μια αλυσίδα παρεμβάσεων, που πιστεύουμε ότι βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι πραγματικά χρειαζόμαστε και τη δική σας παρουσία και συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα επειδή προέρχεστε και από ένα χώρο, από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ένα μεγάλο μέρος των φρούτων και των λαχανικών πρέπει να απορροφηθεί από αυτές τις περιοχές.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα από το εμπάργκο. Και επειδή υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης της συγκεκριμένης απόσυρσης για κοινωνικούς λόγους και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να το δούμε στο σύνολό του, ούτως ώστε να είναι αποδοτικό και για τους παραγωγούς και βεβαίως οι μαθητές  να καταναλώνουν υγιεινά κυρίως προϊόντα.

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού:

https://www.youtube.com/watch?v=4P8Ga56l5Lc

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία