BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Δεν προβλέπεται ιδιωτικός φορέας πιστοποίησης εξαγωγών

Από καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει υποβληθεί αίτημα προς τη ρωσική κυβέρνηση για ανάθεση της επιθεώρησης των μονάδων που ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στην επικράτεια της σε ιδιωτικό φορέα πιστοποίησης, απαντά ο Αγροτικός Σύμβουλος της ΕΕ σε σχετικό ερώτημα των εξαγωγέων.

0
0

Μάλιστα, βάσει ενημέρωσης από τους ευρωπαϊκούς φορείς, ο Incofruit Hellas, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζεται ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόθεση αναίρεσης του υφιστάμενου προ κυρώσεων θεσμικού καθεστώτος αγροτικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ δεν επιβεβαιώνεται ούτε η πρόθεση υπογραφής διμερούς αγροτικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης όπως αναφέρεται».

Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις αυτές προέκυψαν μετά από ερώτημα του συνδέσμου εξαγωγέων στους φορείς της Ευρώπης, με αφορμή τις δηλώσεις του Dr Αλεξέι Αλεξέενκο, από τη Βέροια, για το αν υπάρχουν δυνατότητες άρσης του εμπάργκο από συγκεκριμένες χώρες (Ουγγαρία, Κύπρο και Ελλάδα) και για συγκεκριμένα προϊόντα και για το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να υπογραφεί στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών κ.κ. Τσίπρα και Πούτιν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του ειδικού συμβούλου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γιώργου Πολυχρονάκη αναφέρει τα εξής:

Ο  Dr Alexie Alekseenko Assistant head of Rosselkhoznadzor της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας  και ελληνική εταιρεία  πιστοποίησης ανακοίνωσαν σε συνάντηση εργασίας που είχαν την 11/5/2015 στη Βέροια με τους παραγωγικούς φορείς των φρούτων και λαχανικών :

1. Επί των προοπτικών που διαμορφώθηκαν για την άρση της απαγόρευσης εισόδου φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά

α) ότι υπάρχουν  δυνατότητες άρσης του εμπάργκο από συγκεκριμένες χώρες και για συγκεκριμένα προϊόντα και συγκεκριμένα την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα  και

β) ότι η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών κ.κ. Τσίπρα και Πούτιν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.  

2. Επί του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης το οποίο θα εφαρμοστεί από τώρα και στο εξής στον αγρό, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης/μεταποίησης και στα φορτία που προορίζονται για εξαγωγή στη ρωσική αγορά, ότι μετά από την υπογραφή από το ΥΠΑΠΕΝ δυο πρωτόκολλων συνεργασίας που του έχουν υποβληθεί από τη ρωσική πλευρά, ένα για τα προϊόντα ζωικής  και  άλλο για προϊόντα φυτικής παραγωγής ,το σύστημα αυτό, θα εφαρμόζεται στον αγρό, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης /μεταποίησης και στα φορτία που προορίζονται για εξαγωγή στη ρωσική αγορά, ενώ όπως αναφέρει επίσημα στην ιστοσελίδα της η ρωσική υπηρεσία, όλοι όσοι επιθυμούν να εξάγουν θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από την ελληνική πιστοποιητική εταιρεία που έχει επιλεγεί και που θα είναι το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του φορέα εξαγωγής και των προβλεπόμενων κρατικών διαδικασιών, που θα διασφαλίζει την ποιότητα, ασφάλεια των προϊόντων και την ιχνηλασιμότητά τους.

Η πρόοδος όμως για την άρση του εμπάργκο και την απρόσκοπτη εξαγωγή νωπών αγροτικών προϊόντων  προς την αγορά της Ρωσίας εξαρτάται από την ταχύτητα που θα ολοκληρώσει η κρατική μηχανή της χώρας μας στα στάδια μέχρι την τελική συμφωνία του Ιουνίου.

Επειδή από τα ανωτέρω προκύπτει ότι  αμφισβητείται η εγκυρότητα και ισοτιμία των πιστοποιητικών φυτοϋγείας της Ε.Ε, απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μας για να ερευνήσουμε αν έχει υπάρξει παρόμοια απαίτηση τόσο από την Ε.Ε στο σύνολό της, για τροποποίηση του υφιστάμενου memorandum της 26/3/2008 ΕΕ Ρωσίας, αλλά και μεμονωμένων διμερών συμφωνιών Κρατών - Μελών της ΕΕ με τη Ρωσία. Οι απαντήσεις που πήραμε είναι  αρνητικές τόσο  από ομοιοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ αλλά και σήμερα από την πρεσβεία μας στη Μόσχα.

Όπως  δηλώθηκε από τον Αγροτικό Σύμβουλο της Ε.Ε καθώς και από τους Αγροτικούς Συμβούλους των Κ-Μ της ΕΕ «με τα έως τώρα δεδομένα, η ρωσική πλευρά δεν έχει υποβάλλει στα κράτη μέλη της ΕΕ πρόταση για την ανάθεση της επιθεώρησης των μονάδων που ενδιαφέρονται για εξαγωγές στην επικράτεια της σε ιδιωτικό φορέα πιστοποίησης». Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόθεση αναίρεσης του υφιστάμενου προ κυρώσεων θεσμικού καθεστώτος αγροτικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, δεν επιβεβαιώνεται πρόθεση υπογραφής διμερούς αγροτικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπως αυτή αναφέρεται .

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία