BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Με απόφαση Πούτιν παράταση 1 έτους στο εμπάργκο

Tέλος στις ελπίδες των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων οπωροκηπευτικών κατά κύριο λόγο αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων για πρόσβαση στη ρωσική αγορά βάζει η απόφαση της Μόσχα να παρατείνει για ένα ακόμα χρόνο το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με απόφαση Πούτιν παράταση 1 έτους στο εμπάργκο

1
0

Μετά τις πρώτες σχετικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων ακολούθησε και η σχετική απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν: «Παρατείνουμε τα μέτρα αντιποίνων μας για έναν χρόνο αρχίζοντας από σήμερα», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδουν ξάνα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η παράταση του ρωσικού εμπάργκο έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Ε.Ε. να παρατείνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου  του 2016 τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει στη χώρα για το ρόλο της στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό μέτρο, βάσει του οποίου απαγορεύονται οι περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, αναμενόταν να παραταθεί για έξι μήνες αρχίζοντας από τις αρχές Αυγούστου.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Ρωσία δεν θα προσφέρει στην Ουκρανία την έκπτωση στην τιμή του αερίου που της προσέφερε άλλοτε.

 

Incofruit Hellas: Πρέπει να κοιτάξουμε άλλες αγορές

Οριστικά εκτός ρωσικής αγοράς οδηγεί η απόφαση Πούτιν τα ελληνικά φρούτα και κηπευτικά, σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS Γιώργου Πολυχρονάκη στο ΑΠΕ. 

«Μετά τις εξελίξεις αυτές, καθίσταται σαφές ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ, και οδηγούν την χώρα μας οριστικά εκτός της ρωσικής αγοράς - και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και χωρίς τη Ρωσία. Γι’ αυτό ψάχνουμε για αγορές σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά προϊόντα» δήλωσε ο κ. Πολυχρονάκης.

«Η πορεία που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι εξαγωγές μας, επιβεβαίωσε την τοποθέτησή μας ότι η κατάσταση αυτή, ρωσικού εμπάργκο, μπορεί να έχει και μία θετική πλευρά - δηλαδή να ενεργοποιήσει την Χώρα μας και την ΕΕ, προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης-διόρθωσης των πολιτικών και προσανατολισμού των εξαγωγών μας. Ήδη έδωσε την ευκαιρία στην χώρα μας να στραφεί, τόσο στις παραδοσιακές αγορές, αλλά και σε νέες, προκειμένου να υπάρξουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» ανέφερε ο κ. Πολυχρονάκης.

Παράλληλα, κατέληξε, «η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στον αγροτικό τομέα, με σκοπό να την στρέψει στις αρχικές της αρχές της προτίμησης των κοινοτικών προϊόντων-οπωροκηπευτικών, για να καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν σωστά καταστάσεις σαν τη σημερινή».

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

H EUCOFEL, η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών της οποίας μέλος είναι ο Σύνδεσμος μας Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διαχείρισης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, απηύθυνε σήμερα έγγραφο στον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρ Επιτροπής κ Hogan 

«Δεδομένου ότι η ένωση που εκπροσωπεί το εμπόριο, το χονδρέμποριο  της ΕΕ και των οργανώσεων παραγωγών, καθώς και τους παραγωγούς και εξαγωγείς (εντός και εκτός της Κοινότητας), EUCOFEL εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει την ανακοίνωση της επέκτασης της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών έχει στερήσει από τα μέλη μας από μια σημαντική εξαγωγική αγορά και η επέκτασή της θα συνεχίσει να έχει, αναμφίβολα, σοβαρές συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τομέα των φρούτων και λαχανικών.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, η  EUCOFEL καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τον τομέα των οπωροκηπευτικών που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση της ρωσικής απαγόρευσης, έως ότου αρθεί αυτή. Τα μέτρα στήριξης έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων τιμών στην αγορά και είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ισορροπία της αγοράς και να διορθώσουν τις σοβαρές διαταραχές που ήδη λαμβάνουν χώρα»

 Ο κ Γ Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε :

Μετά από την υπογραφή του ρωσικού διατάγματος σήμερα, 24 του Ιουνίου  2015 για την επέκταση του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά φρούτα και τα λαχανικά , για ένα ακόμη έτος, δεν επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι προσδοκίες παραγωγών και εξαγωγέων οπωροκηπευτικών για χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο.

Μετά τις εξελίξεις αυτές καθίσταται σαφές ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ, και οδηγούν την χώρα μας οριστικά εκτός της ρωσικής αγοράς και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και χωρίς τη Ρωσία. Γι 'αυτό ψάχνουμε για αγορές σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά προϊόντα. Ενισχύουμε το παραπάνω αίτημα  της EUCOFEL για λήψη μέτρων από την Ε.Ε σε πολιτικό επίπεδο.

Η πορεία που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι εξαγωγές μας επιβεβαίωσαν την τοποθέτησή μας ότι η κατάσταση αυτή – του ρωσικού εμπάργκο- μπορεί να έχει και μια θετική πλευρά δηλαδή να ενεργοποιήσει την Χώρα μας και την  ΕΕ προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης- διόρθωσης των πολιτικών και προσανατολισμού των εξαγωγών μας. Ηδη έδωσε την ευκαιρία στην χώρα μας να στραφεί τόσο στις παραδοσιακές αγορές αλλά και σε νέες προκειμένου να υπάρξουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Χρειάζεται επί πλέον η Ε.Ε ότι θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στον αγροτικό τομέα με σκοπό να την στρέψει στις αρχικές της αρχές της προτίμησης των κοινοτικών προϊόντων-οπωροκηπευτικών, για να καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν σωστά καταστάσεις σαν τη σημερινή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία