BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Διευκόλυνση ως 100.000 ευρώ για εισαγωγές πρώτων ύλων

(Upd)Αιτήματα για εισαγωγές αξίας ως 100.000 ευρώ – διπλάσια πλέον από τα 50.000 ευρώ- εξετάζουν από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου οι τράπεζες, με προτεραιότητα τα φάρμακα, τα καύσιμα, και τις πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων.

Διευκόλυνση ως 100.000 ευρώ για εισαγωγές πρώτων ύλων

2
0

Πρόκειται για μια σειρά από διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και πολίτες, που τίθενται σε ισχύ με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες από τα capital controls στην πραγματική οικονομία.

Το χαλάρωμα της θηλιάς των κεφαλαιακών περιορισμών από αυτήν την εβδομάδα επιχειρεί να δώσει μια βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις και τις ανάγκες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών, ενώ παράλληλα καθορίζεται και πλαφόν για μετρητά μέχρι 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο για κάθε ταξίδι στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα η απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, Νικόλαου Φράγκου έχει ως εξής:

Για την εξέταση και αξιολόγηση αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται:

• Εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προ−τιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.),

• άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή, και

• έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, το ημερήσιο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών για κάθε Π.Ι. ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:

• Από 0 έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και

• εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή σε κάθε Π.Ι. ξεχωριστά.

Οι ως άνω συναλλαγές περιλαμβάνονται στο αναλυτικό αρχείο με τα αιτήματα που διαχειρίζεται το Π.Ι. και προσμετρώνται στο ημερήσιο συνολικό εγκριτικό όριο του εκάστοτε Π.Ι.

Για την αξιολόγηση των αιτημάτων που εμπίπτουν στις εγκριτικές αρμοδιότητες των Ειδικών Υποεπιτροπών, απαιτείται να ικανοποιούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Τα αιτήματα των πελατών πρέπει να συνοδεύονται από παραστατικά (πχ. τιμολόγια, φορτωτικές κλπ), επαρκή για την τεκμηρίωση της φύσης των συναλλαγών και της αναγκαιότητας εκτέλεσής τους, καθώς και από υπεύθυνη δήλωση του πελάτη στην οποία θα δηλώνει ότι τα εν λόγω παραστατικά δεν έχουν προηγουμένως υποβληθεί προς έγκριση μέσω έτερου Π.Ι.

• Το Π.Ι. τηρεί πλήρες και αναλυτικό αρχείο του συνόλου των αιτημάτων που λαμβάνει και πρέπει να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να παρέχει στοιχεία/αναφορές για την πορεία τους, σε περίπτωση που ζητηθεί από την Επιτροπή.

• Η Ειδική Υποεπιτροπή θα θεσπίσει διαδικασίες διαχείρισης και προτεραιοποίησης των αιτημάτων πελατών, λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό περιθώριο πληρωμής, π.χ. ληξιπρόθεσμα τιμολόγια, pro forma, cash on delivery (COD), κ.λπ. και, στις περιπτώσεις εισαγωγής, τη φύση του εισαγόμενου προϊόντος και την αναγκαιότητά του για τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.

Τα αιτήματα πελατών (φυσικών και νομικών προσώπων) που εμπίπτουν στα ανωτέρω και έχουν υποβληθεί από τα Π.Ι. προς την Επιτροπή μέχρι και την 21.07.2015 και για τα οποία μέχρι και την 22.07.2015 δεν έχει εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή, αξιολογούνται κατά προτεραιότητα από την αρμόδια Ειδική Υποεπιτροπή του Π.Ι.

Αγαθά / Υπηρεσίες εισαγωγής 1η Προτεραιοποίηση

I. Φάρμακα

II. Καύσιμα, Ενέργεια

III. Τρόφιμα, Ευπαθή προϊόντα

IV. Πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων

V. Υλικά Συσκευασίας για όλα τα αγαθά της κατηγορίας προτεραιοποίησης

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τη Σύσταση ανά πιστωτικό ίδρυμα για την έγκριση συναλλαγών.pdf

 

Διπλασιάζεται το ποσό για εισαγωγές

Μέσω των υποεπιτροπών που θα λειτουργούν από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στις τράπεζες, στόχος είναι να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση των αιτημάτων αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό για παραγγελίες. Έτσι, διπλασιάζεται το ποσό των απευθείας εγκρίσεων που θα μπορούν πλέον να παρέχουν οι τράπεζες για εμβάσματα, και από 50.000 ευρώ, αυξάνεται σε 100.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά πελάτη. Τα αιτήματα για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ θα συνεχίσουν να εξετάζονται από την Επιτροπή Εγκρίσεων, εκτιμάται ωστόσο ότι με το «μοίρασμα» της δουλειάς και την απευθείας ανάθεση μεγάλου όγκου στις τράπεζες, η ασφυκτική κατάσταση του πρώτου μήνα κάπως θα βελτιωθεί.

Τα αιτήματα ανάλογα με την προτεραιότητα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες. Σε πρώτη προτεραιότητα θα εξετάζονται αιτήματα που αφορούν φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα- ευπαθή προϊόντα, πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων και υλικά συσκευασίας για όλους τους παραπάνω τομείς.

Σε δεύτερη προτεραιότητα θα εξετάζονται από τις τράπεζες τα αιτήματα που αφορούν εισαγωγές εξαρτημάτων για μηχανήματα, εξαρτήματα για νοσοκομεία, είδη που συνδέονται με τον τουρισμό, και εποχιακά είδη, όπως σχολικά.

Τέλος, σε τρίτη προτεραιότητα μπαίνει η εξέταση αιτημάτων για ένδυση, υπόδηση, είδη ψυχαγωγίας και διασκέδασης, είδη πολυτελείας, και η πληρωμή τιμολογίων για παροχή νομικών υπηρεσιών, κλπ. Δεν αποκλείεται, αν το επιτρέψει η ρευστότητα των τραπεζών, να εξετασθεί ακόμη και αύξηση του ορίου των 100.000 ευρώ (π.χ. στα 150.000 ευρώ). Επίσης κατά προτεραιότητα θα αξιολογούνται τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί στην Επιτροπή από την έναρξη των capital controls έως και τις 21 Ιουλίου, και για τα οποία μέχρι και τις 22 Ιουλίου δεν είχε εκδοθεί απόφαση.

 

Μετρητά 2.000 ευρώ ανά ταξίδι

Με την ίδια απόφαση, καθορίζεται από σήμερα όριο 2.000 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων ανά πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Το ζήτημα της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό δεν είχε αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή των capital controls, ενώ πριν υπήρχε όριο 10.000 ευρώ για το ταξιδιωτικό «συνάλλαγμα». Από τον περιορισμό αυτόν εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα ανάληψης από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ εφάπαξ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Αντιμετωπίζεται επίσης το πρόβλημα καταβολής συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων στο εξωτερικό καθώς επιτρέπεται πλέον η κατάθεση ποσών σε ξένες τράπεζες από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Με την ίδια απόφαση διευκολύνονται σημαντικά οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπεται ότι θα μπορούν καθημερινά να πραγματοποιούν αναλήψεις έως και 50.000 ευρώ. Παράλληλα με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μπορεί να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται συγκεκριμένο ποσό ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

 

Διατηρείται το όριο των 60 ευρώ την ημέρα

Παρά τις διευκολύνσεις που αποφασίστηκαν για τις επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων παραμένουν για τα φυσικά πρόσωπα.

Το όριο των 60 ευρώ ημερησίως ή 420 ευρώ την εβδομάδα διατηρείται, αν και δεν αποκλείεται, αν αυξηθεί περισσότερο η έκτακτη χρηματοδότηση (ELA), το ποσό αυτό να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω από την επόμενη εβδομάδα. Ηδη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει υποβληθεί πρόταση να αυξηθεί το όριο ανάληψης στα 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως ή έως 5.000 ευρώ τον μήνα.

Διατηρείται επίσης η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ ορίζεται ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών. Αυτές κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι ευρύτεροι περιορισμοί.

 

Το άγχος των επιταγών

Το μεγάλο ωστόσο άγχος της αγοράς παραμένουν οι επιταγές. Με βάση την προηγούμενη ΠΝΠ, υπήρχε περιθώριο 8 ημερών στους εκδότες των επιταγών για να τις καλύψουν, διαφορετικά κινδύνευαν με «σφράγισμα» και να βρεθούν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία. Το περιθώριο των 8 ημερών λήγει στα μέσα της εβδομάδας, γι’ αυτό και μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναζητείται λύση, που πιθανώς να ανακοινωθεί σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα στην εφημέριδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Ιουλίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία