Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη αναφέρει ότι «η διάρκεια συντήρησης του θα καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».
Υπενθυμίζεται ότι, με τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις Χατζηδάκη, η διάρκεια ζωής του «φρέσκου» που πλέον ονομάζεται απλά «παστεριωμένο» είχε παραταθεί στις 7 ημέρες ενώ είχε δημιουργηθεί και μία νέα κατηγορία, το «γάλα ημέρας».
Με τη διάταξη του νέου μνημονίου υιοθετούνται οι συστάσεις της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ βάσει των οποίων ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής στο ράφι ακόμα και 11 ημέρες και είναι προφανές ότι διευκολύνονται οι εισαγωγές πρώτης ύλης, δηλαδή αγελαδινού, από τους γαλακτοβιομήχανους