BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Έως 30/9 για χυμό τα ροδάκινα της απόσυρσης

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να διαθέσουν τα αποσυρόμενα νωπά ροδάκινα ή νεκταρίνια στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για χυμοποίηση, οι δικαιούχοι της δωρεάν διανομής, με τη μέγιστη ποσότητα των αποσυρομένων νωπών φρούτων να ορίζεται στους 3.000 τόνους, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης των προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για οπωροκηπευτικά.

Χείρα βοηθείας για το επιτραπέζιο ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί

10
0
Αναλυτικότερα η μεταποίηση των κατηγοριών αποσυρόμενων οπωροκηπευτικών εξειδικεύεται ως εξής:

Μεταποίηση κατηγοριών αποσυρόμενων οπωροκηπευτικών

1) Ροδάκινα, νεκταρίνια

Ειδικότερα για την μεταποίηση των αποσυρόμενων ποσοτήτων για τα ροδάκινα − νεκταρίνια που κατανέμονται στην αρ. πρ. 3330/89989/1708−2015 απόφαση ΥΠΑΠΕΝ «Αρχική κατανομή των Ποσοτήτων του Παραρτήματος Ιβ του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 1031/2014, όπως ισχύει, σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών, όπως ισχύει» καθορίζονται τα εξής:

α) Η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας, οι δικαιούχοι της δωρεάν διανομής μπορούν να διαθέσουν τα αποσυρόμενα νωπά ροδάκινα ή νεκταρίνια στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, αφορά στο χρονικό διάστημα έως 30/09/2015.

β) Η μέγιστη ποσότητα των αποσυρομένων νωπών ροδακίνων και νεκταρινιών που δύναται να αποσυρθεί για αυτόν τον προορισμό ορίζεται στους 3.000 τόνους.

Η κατανομή της ποσότητας αυτής θα γίνει με το σύστημα εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα στα πλαίσια όμως της αρ. πρ. 3330/89989/1708−2015 απόφαση ΥΠΑΠΕΝ «Αρχική κατανομή των Ποσοτήτων του Παραρτήματος Ιβ του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 1031/2014, όπως ισχύει, σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών, όπως ισχύει (B΄ 1765)».

γi) Για την περίπτωση της μεταποίησης των ροδακίνων και νεκταρινιών σε χυμό η σύσταση του χυμού ορίζεται σύμφωνα με την οδηγία 2012/12/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/112/ΕΚ του Συμβουλίου, για τους χυμούς φρούτων και ορισμένα ομοειδή προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (Κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) αριθμ. 1040/2014 της Επιτροπής (L 288/2.10.2014) και έχει σχετικά πρόσφατα ενημερωθεί ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών στο άρθρο 126 με το ΦΕΚ 1309/Β΄/01.07.2015

γii) Για την ανωτέρω σύσταση του χυμού από την μεταποίηση των ροδακίνων και νεκταρινιών, η μέγιστη σχέση νωπού προϊόντος προς χυμό − τελικό προϊόν ορίζεται σε 8,5: 1.

δi) Για την περίπτωση της μεταποίησης των ροδακίνων και νεκταρινιών σε μαρμελάδα, η σύσταση της μαρμελάδας ορίζεται σύμφωνα με την οδηγία 2004/84/ ΕΚ του Συμβουλίου «για την τροποποίηση της οδηγί− ας 2001/113/ΕΚ του Συμβουλίου για τις μαρμελάδες, τα ζελέ και τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών καθώς και την κρέμα καστάνου που προορίζονται για την διατροφή του ανθρώπου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και η σχετικά πρόσφατη ενημέρωση του κώδικα τροφίμων και ποτών άρθρο 132 έκδοση 3 (Μάιος 2011).

δii) Για την ανωτέρω σύσταση της μαρμελάδας από την μεταποίηση των ροδακίνων και νεκταρινιών, η μέγι− στη σχέση νωπού προϊόντος προς μαρμελάδα – τελικό προϊόν ορίζεται σε 5:1.

2) Λοιπά Προϊόντα

Οι σχετικοί όροι και διαδικασίες των λοιπών προϊόντων του Παραρτήματος Ιβ του Καν. (ΕΕ) 1031/2014 όπως ισχύει δύνανται να καθοριστούν με νεότερη απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Συμφωνητικό μεταποιητή δικαιούχου δωρεάν διανομής

Σύμφωνα με την απόφαση, στο συμφωνητικό που υπογράφει ο μεταποιητής με το μεταποιητή θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

-το χρονικό διάστημα υλοποίησης της μεταποίησης έως και την παράδοση του τελικού προϊόντος στους δικαιούχους της δωρεάν διανομής,

-την ποσότητα του αποσυρόμενου νωπού προϊόντος,

-την αναλογία του νωπού προϊόντος σε σχέση με το μεταποιημένο προϊόν που θα παραλάβει ο δικαιούχος της δωρεάν διανομής,

- την ποσότητα του μεταποιημένου προϊόντος που θα παραλάβει ο δικαιούχος,

- Δήλωση της μεταποιητικής βιομηχανίας ότι θα τηρείται η ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων,

-τη σύσταση για την παραγωγή του τελικού προϊόντος που θα ακολουθήσει η μεταποιητική επιχείρηση, (συστατικά, περιεκτικότητα κ.α.),

-το είδος και το μέγεθος της συσκευασίας του τελικού προϊόντος με την επισήμανση όπως αυτή ορίζεται στο εθνικό και ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο και με τις επιπλέον ενδείξεις «Προϊόν προοριζόμενο για δωρεάν διανομή. Απαγορεύεται η πώληση» και το Ευρωπαϊκό Έμβλημα (C.C.).

 

Αναλυτικά η απόφαση για τη Δυνατότητα μεταποίησης των αποσυρόμενων προϊόντων από τους δικαιούχους της δωρεάν διανομής στο πλαίσιο εφαρμογής του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 1031/2014.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία