BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Έρχεται ν/σ για την αγορά αγροτικών προϊόντων

Νοµοσχέδιο που θα ρυθµίζει θέµατα αγοράς µελετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Fresher. Πρώτο µέληµα η προσαρµογή στο κοινοτικό καθεστώς, που θέλει την εξόφληση των παραγωγών από τις αλυσίδες λιανικής για τα νωπά αγροτικά προϊόντα να µην υπερβαίνει τoν ένα µήνα.

Έρχεται ν/σ για την αγορά αγροτικών προϊόντων

1
0

Ραντεβού στα τυφλά η προκαταβολή του τσεκ την ερχόµενη Παρασκευή, εφόσον τελικά καταστεί δυνατή, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Το «σκουριασµένο» λογισµικό του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προσαρµογή του στις ανάγκες των «πατρόνων» του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ορθή διαχείριση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Διαβάστε στην Agrenda για την καινούρια εισφορά στα φωτοβολταϊκά. Εισφορά διακοψιµότητας 3,6% επί του τζίρου καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί µικρών φωτοβολταϊκών ως 100 kW, µε τους φορείς να µιλούν για «φόρο υπέρ της βιοµηχανίας». Μετά τις αντιδράσεις, έρχεται νέα απόφαση.

Ακόμα, μέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου άδειες για οινάµπελα. Τις άδειες που θα ζητήσουν από του χρόνου πρέπει να δηλώσουν οι αµπελουργοί, για να φτιαχτεί η «πίτα» των νέων δικαιωµάτων που θα µοιραστούν.

Ειδικό αφιέρωμα στις ντόπιες φυλές. Προτεραιότητα για δικαιώµατα χρήσης βοσκής επί των γαιών, εξασφαλίζουν ντόπιοι κάτοικοι και εκτροφείς αυτόχθονων φυλών.

Ενημερωθείτε από το δημοσίευμα της σαββατιάτικης εφημερίδας για τη μείωση 5% στο πριµ απονιτροποίησης. Τίτλοι τέλους για Ολοκληρωµένες καπνού και τεύτλων, αλλά και µείωση ενισχύσεων στα «παλιά» νιτρικά, λόγω «πρασινίσµατος».

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  

Επικαιρότητα

• Πρώτα το ασφαλιστικό και µετά το φορολογικό λέει η κυβέρνηση

• Στη δικαιοσύνη για τον ΕΦΚ στο κρασί προσφεύγουν άµεσα οι οινοποιοί

Επενδύσεις

• Μέχρι 15 ∆εκεµβρίου για νέες άδειες φύτευσης οινάµπελων

• To πιο υψηλό κόστος παραγωγής διεθνώς για το ελληνικό βαµβάκι

Εμπορεύματα

• Αδικαιολόγητη είναι η πίεση τιµών αυτή την εποχή για το ελαιόλαδο

• Αλλάζουν τα µανταρίνια το παγκόσµιο παιχνίδι των εσπεριδοειδών

 

Editorial

Τα πράγµατα προχωρούν αργά, ωστόσο προχωρούν, ακόµα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες… πηγαίνουν λίγο πίσω. Το θέµα του νέου θεσµικού πλαισίου που σχετίζεται µε τη φορολογία των αγροτών για παράδειγµα, είναι µια υπόθεση που κατ’ αρχάς ζυµώνεται και σε κάθε περίπτωση προχωράει, ανεξάρτητα αν οι τελευταίες συζητήσεις το θέλουν να έρχεται στη Βουλή µε τον καινούργιο χρόνο.

Η χρονική µετάθεση του εν λόγω θεσµοθετήµατος µπορεί να έχει ως αφετηρία την κυβερνητική προσπάθεια παράκαµψης µιας ολοµέτωπης αντιπαράθεσης µε τον αγροτικό κόσµο στην καρδιά του χειµώνα, όταν δηλαδή οι µεγάλες κινητοποιήσεις διευκολύνονται, δίνει ωστόσο το χρόνο για ωριµότερες προσεγγίσεις και ουσιαστικότερες παρεµβάσεις στο όλο ζήτηµα. Μ’ αυτή την έννοια, µια βαθύτερη µελέτη των δεδοµένων φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων τα εξής νέα δεδοµένα:

α) Τα εισοδήµατα των αγροτών το 2013, µε το παλιό σύστηµα φορολογίας (τεκµαρτό) έδωσαν ένα φορολογικό αποτέλεσµα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ περίπου. Το 2014 µε το νέο φορολογικό σύστηµα (δηλώσεις εισοδήµατος) και µε συντελεστή 13% η απόδοση φόρου έπεσε στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για τη χρονιά που διανύουµε (2015) και µε φορολογικό συντελεστή 20% κάνουν λόγο για ένα φορολογικό αποτέλεσµα που δεν θα υπερβαίνει τα 215 εκατ. ευρώ.

β) Αυτό που έχει σηµασία από δω και µπρος, λένε οι ειδικοί, είναι να δοθεί στον αγρότη η δυνατότητα να καταγράφει το σύνολο των δαπανών του, οι οποίες θα εκπίπτουν από τη φορολογητέα ύλη και στην πολιτεία να εισπράττει το σύνολο των φόρων και εισφορών που αποµένουν για κάθε περίπτωση. Κρίσιµη σηµασία αποκτά η δυνατότητα καταγραφής των εργατοωρών που απαιτούνται για την υποστήριξη της κάθε εκµετάλλευσης, είτε αυτές αφορούν αγρεργάτες, είτε απασχόληση των µελών της αγροτικής οικογένειας.

Κάπως έτσι, τονίζουν οι ειδικοί, από τη µια το ασφαλιστικό σύστηµα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί πόρους (εισφορές) και από την άλλη οι αρχηγοί των εκµεταλλεύσεων θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν δαπάνες οι οποίες θα εκπίπτουν αντίστοιχα από τη φορολογία. Πρόκειται για λεπτή ισορροπία που προφανώς και θα δεν θα είναι «αναίµακτη», ωστόσο βάζει σε κάποια σειρά το όλο πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών επιχειρήσεων κάτι που στο τέλος της ηµέρας το θέλουν όλοι… πλην των παρασιτογενών.                         

Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία