BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Υπό πίεση οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Θετικό πρόσημο στις εξαγωγές τροφίμων, αρνητικό για το ελαιόλαδο δείχνουν τα στοιχεία του ΠΣΕ.

Εκδήλωση για ασφαλείς εξαγωγές από τον ΠΣΕ

0
0

Μείωση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 8,3% τον Ιανουάριο του 2016 δείχνουν τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Αρνητικό πρόσημο εμφανίστηκε και στη συνολική αξία των εισαγωγών της χώρας κατά τον περασμένο Ιανουάριο (-17%), στα 2,92 δις ευρώ από 3,14 δις ευρώ το 2015, εξαιτίας της κυρίως σημαντικής υποχώρησης των εισαγωγών πετρελαιοειδών.

Μάλιστα, από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων, υποχώρηση καταγράφουν οι εξαγωγές στις 7 εξ αυτών, ενώ μόλις 3 κινήθηκαν ανοδικά. Συγκεκριμένα, καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι εμφάνισαν μόνο οι κλάδοι των τροφίμων (+5,7%), των ποτών/καπνού (+22,1%) και των χημικών προϊόντων (+1,8%). Αντίθετα, οι εμπιστευτικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 31,2%, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών κατά 20,2% και οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 16,8%. Μικρότερες ήταν οι πιέσεις στους κλάδους του ελαιολάδου (-1,3%) –μετά την εκρηκτική αύξηση του 2015- και των μηχανημάτων (-1,5%).

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ οι εν λόγω πιέσεις αποδίδονται στη συνολική αστάθεια και αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και την ισχνή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των εξαγωγών του περασμένου Ιανουαρίου προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (-18,5%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ υποχώρησαν οριακά (-0,8%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης (+0,1%).

Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, στο 62,4%, έναντι 37,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι χώρες της ΕΕ αποσπούν μερίδιο της τάξης του 71,3%, έναντι μόλις 28,7% των Τρίτων Χωρών.

Σε σχετική της δήλωση η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ότι «σε ένα πλαίσιο αστάθειας και αβεβαιότητας, οι εξωστρεφείς κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δέχονται ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται η προοπτική ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Η πορεία των εξαγωγών, ειδικά των βιομηχανικών προϊόντων αποτελεί μία ακόμη προειδοποίηση και υπενθύμιση της ανάγκης για ένα θετικό σοκ στην οικονομία, σε όρους ανάκτησης εμπιστοσύνης, προσέλκυσης και ενεργοποίησης επενδύσεων και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η ίδια η χώρα έχει ανάγκη τα ανοιχτά σύνορα και τους ανεμπόδιστους δρόμους του εμπορίου και των επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να επενδύσει σε μία συνεκτική προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης και εδραίωσης ενός κλίματος σταθερότητας».

Ολόκληρη εδώ η ανακοίνωση του ΠΣΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία