BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Δόθηκαν τα βραβεία των διαγωνισμών οίνων και αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης στο Οινόραμα

Δύο μεγάλα χρυσά, 55 χρυσά και 123 ασημένια μετάλλια δόθηκαν στους νικητές του «16ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης», στις 85 οινοποιίες που οι οίνοι τους απέσπασαν την ανάλογη για βράβευση βαθμολογία. Η τελετή απονομής του «16ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης» και του «2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου, στην Αίγλη Ζαπείου.

Δικαστής θα κρίνει το μέλλον 1.404 μπουκαλιών σπάνιου κρασιού

2
0

Κορυφαία στιγμή της τελετής η απονομή του «Greek Wine Industry Award 2016» εκ μέρους όλου του Ελληνικού οινοποιητικού κλάδου στον ομογενή μας κ. Γιώργο Σολέα για την ανεκτίμητη συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού οίνου στην καναδική αγορά, αλλά και γενικότερα στην αγορά της Βορείου Αμερικής.

Κατά την απονομή του βραβείου, ο οινολόγος-οινοποιός, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος κ. Στέλιος Κεχρής, αναφέρθηκε εκτενώς στο πλούσιο βιογραφικό του βραβευθέντα, ενώ ο κ. Γιώργος Σκούρας, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, προσέφερε στον κ. Σολέα αντίγραφο του κήλικα του Δερβενίου, αναμνηστικό της βράβευσής του.

«Η συγκεκριμένη βράβευση έχει ιδιαίτερη σημασία από οποιαδήποτε άλλη που έχω παραλάβει. Ήμουν χρόνια πεπεισμένος ότι η Ελλάδα παράγει μοναδικά κρασιά και η πρόκληση ήταν πάντα να ενημερωθεί ο υπόλοιπος κόσμος και μπορέσουν να γίνουν γνωστά. Και θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή μου παρουσία εδώ αποτελεί ένα σημάδι ότι έχουμε πετύχει.» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σολέας παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση του τέταρτου κατά σειρά «Greek Wine Industry Award».

Στη συνέχεια λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, ανέφερε ότι «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα, γιατί βραβεύονται τα καλύτερα κρασιά του διαγωνισμού και η τελετή βράβευσης αποτελεί μία σύναξη του κλάδου. Με την ευκαιρία αυτή, βραβεύουμε και κάποια προσωπικότητα από το διεθνή χώρο, η οποία έχει προσφέρει στο ελληνικό κρασί» και συνέχισε: «Είναι μία πάρα πολύ σημαντική βράβευση, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να συνδεθούμε με τον παγκόσμιο χώρο, με ανθρώπους οι οποίοι είναι κοντά μας, να τους κάνουμε να έρθουν πιο κοντά και να δείχνουμε ότι εκτιμούμε την προσπάθεια των άλλων απέναντί μας, αυτών που έχουν προσφέρει στο ποιοτικό ελληνικό κρασί και στην ευόδωση των στόχων που έχουμε. Ο κ. Σολέας είναι ένας Έλληνας της διασποράς, ένας Έλληνας του εξωτερικού, ο οποίος έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ήταν πάντα κοντά μας. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, όλος ο κλάδος, θέλει να τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις, να επικροτήσει και να ζητήσει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες».

Προλογίζοντας στη συνέχεια ο κ. Κεχρής την απονομή των μεταλλίων, δήλωσε:

«Η ποιότητα των ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων όχι μόνο είναι σε υψηλό επίπεδο, αλλά συνεχώς βελτιώνεται. Το επίτευγμα αυτό έγινε δυνατόν, χάρη στο όραμα, το μεράκι, αλλά και τις θυσίες των Ελλήνων οινοπαραγωγών και αμπελουργών.

Ο 16ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης έχει και άλλα καλά νέα. Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε αύξηση των συμμετοχών, μετά από μία συνεχή πτώση τεσσάρων ετών, από την έναρξη της κρίσης το 2010.

Τα νέα αυτά γίνονται ακόμα καλύτερα, διότι έχουμε αύξηση όχι μόνο των κρασιών, αλλά και των οινοπαραγωγών.

Επίσης, υπάρχουν και ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία, όπως η αύξηση των διακρίσεων σε πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους οινοπαραγωγούς ή ακόμη το γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό των οινοποιών που πήραν μετάλλιο, ενώ, ταυτόχρονα, ανέβηκαν οι βαθμολογίες των διαγωνιζομένων οίνων.

Αυτό δείχνει ότι ο ανταγωνισμός ανεβαίνει και είναι απόρροια της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στα αμπέλια και στα οινοποιεία. Η επιβεβαίωση αυτή είναι ένα μικρό μόνο μέρος της συμβολής του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου στην πρόοδο του ελληνικού κρασιού.

Το ελληνικό κρασί, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας, είναι ίσως ο μόνος κλάδος, αυτήν τη στιγμή, που μπορεί να ανταγωνίζεται, διεθνώς, το πιο υψηλό επίπεδο, προβάλλοντας, έτσι, το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδος.

Αυτήν την παρακαταθήκη που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Στην προσπάθειά μας, όμως, αυτή δεν θέλουμε ένα κράτος-προστάτη, θέλουμε, όμως, ένα κράτος-συνεργάτη. Σε ό,τι μας αφορά ένα είναι βέβαιο, δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται».

Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2016», που διοργάνωσε η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, πραγματοποιήθηκαν από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016 με τη συμμετοχή 35 διακεκριμένων γευσιγνωστών-κριτών που δοκίμασαν και βαθμολόγησαν τα δείγματα που συμμετείχαν.

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2016» έδωσε ακόμη την ευκαιρία στο κοινό, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, σε τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, να δοκιμάσει τους βραβευμένους μεγάλους χρυσούς και χρυσούς οίνους και τα χρυσά αποστάγματα.

Στην ιστοσελίδα «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», www.tiwc.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε για το προφίλ και τους στόχους του και να βρείτε κάθε πληροφορία για τον κανονισμό και τις δηλώσεις συμμετοχής, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους γευσιγνώστες και τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία