BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Επίφοβες οι εισαγωγές οίνου από Χιλή και Ν. Αφρική

Ανησυχίες για τις εισαγωγές οίνου απ’ τη Χιλή και τη Β. Αφρική διατυπώθηκαν στις συνεδριάσεις της Ομάδας για τον Οίνο της Copa-Cogeca και της Ομάδας Πολιτικού Διαλόγου στις Βρυξέλλες, στις οποίες συμμετείχε η ΚΕΟΣΟΕ, στις 10 και 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή την περίοδο ’15-’16 θα ανέλθει στα 171.000.000 HL και η ποιότητα εκτιμάται υψηλή σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι εξαγωγές σώζουν τον κλάδο του κρασιού στην Αυστραλία

5
0

Επίσης, οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς τρίτες χώρες, που αποτελούνται κατά 70% από εμφιαλωμένο κρασί και κατά 17% από χύμα, αυξήθηκαν. Κυριότερη εξαγωγική αγορά οίνου της Ε.Ε. είναι οι ΗΠΑ, όπου οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ δεύτερη είναι η Κίνα, που παρουσίασε αύξηση συναλλαγών κατά 8,9% στα 10 δις ευρώ.

Η αύξηση των εξαγωγών αποδίδεται στην ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και στα προγράμματα προβολής-προώθησης που χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.


Βέβαια, για τα προγράμματα αυτά διατυπώθηκε δυσαρέσκεια από τα κράτη μέλη λόγω της γραφειοκρατίας που απαιτεί η Κομισιόν κατά την υλοποίησή τους και την υποβολή των σχετικών φακέλων.

Όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ε.Ε., αυτές ανήλθαν στα 40 εκ. HL, με πρώτη εισαγωγό χώρα στην ΕΕ την Αυστραλία της οποίας κατά 64% οι οίνοι εισάγονται σε χύμα μορφή και εμφιαλώνονται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Επίσης, ανησυχίες εκφράστηκαν και για τις εισαγωγές απ’ τη Χιλή, καθώς οι τιμές είναι χαμηλές για το Cabernet sauvignon και τα αποθέματα υψηλά. Έτσι, σε συνδυασμό με το ότι η Χιλή δεν παρουσιάζει αξιόλογη εσωτερική ζήτηση, εγείρονται ανησυχίες για επικείμενη πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το ίδιο προφίλ με την Χιλή παρουσιάζει και η Ν. Αφρική η οποία αύξησε τις εξαγωγές χύμα οίνων προς τη Γαλλία.

Στην Αυστραλία η συγκομιδή είναι πολύ καλή και καταγράφεται άνοδος των τιμών, γεγονός που δεν δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε αντίθεση με την Χιλή και τη Ν. Αφρική, χώρες για τις οποίες διατυπώθηκε ο φόβος της αύξησης των εισαγωγών κρασιών τους στην ΕΕ.

Επιπλέον, συζητήθηκε η εφαρμογή του καθεστώτος των νέων Αδειών Φύτευσης.

Το σύνολο των οινοπαραγωγών Κρατών Μελών θα εξαντλήσει το ανώτερο ποσοστό φυτεύσεων με εξαίρεση την Ισπανία (0,43%) και την Γερμανία (0,3%).

Όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας το σύνολο των χωρών, επέλεξε το κριτήριο βάσει του οποίου ο αιτών πρέπει να διαθέτει ίση έκταση, ενώ μόνο η Γαλλία έθεσε plafon στις φυτεύσεις για ορισμένες αμπελουργικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Καμπανία.

Ως προς τα κριτήρια προτεραιότητας, κυριότερα κριτήρια από τα οινοπαραγωγά κράτη μέλη ετέθη σαν αυτά της αύξησης των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων και των νεοεισερχόμενων στην αμπελοκαλλιέργεια.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που δεν υιοθέτησε κανένα κριτήριο αφού θα εφαρμόσει τον κατ’ αναλογία επιμερισμό των εκτάσεων με βάση τις αιτήσεις (prorata). Η Ελλάδα ήταν η χώρα που επέλεξε να εφαρμόσει τα περισσότερα κριτήρια προτεραιότητας, γεγονός που αιτιολογήθηκε από τον εκπρόσωπο της ΚΕΟΣΟΕ (Π. Κορδοπάτη) με βάση το σκεπτικό της χρήσης κριτηρίων για την άσκηση διαρθρωτικών πολιτικών στον τομέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία