BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Φρούτα, γάλα στα σχολεία με έγκριση Συμβουλίου Γεωργίας

Ομόφωνη έγκριση στο Λουξεμβούργο για το νέο ενίαιο πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρέχει ο διαγωνισμός για τα φρούτα στα σχολεία

1
0

Στην ομόφωνη έγκριση του κανονισμού για από κοινού διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία προχώρησαν οι υπουργοί γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του Συμβουλίου γεωργίας και αλιείας τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 στο Λουξεμβούργο. Το νέο πρόγραμμα θα είναι συνολικού προϋπολογισμού ύψους 250 εκατ. ευρώ (100 εκατ. για γαλακτοκομικά προϊόντα και 150 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά).

Θα δίνεται προτεραιότητα σε φρέσκα και τοπικά προϊόντα σε αντίθεση με τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως σούπες, κομπόστες, χυμοί, γιαούρτια και τυριά. Τα τρόφιμα αυτά θα δίνονται μόνο συμπληρωματικά με τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και το γάλα ή το γάλα χωρίς λακτόζη.

Επιπλέον, θα αποκλείεται η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και ενισχυτικών τεχνητών αρωματικών ουσιών. Η διανομή προϊόντων με προσθήκη περιορισμένης ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ μόνο κατ' εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν την έγκριση από τις εθνικές υγειονομικές αρχές. Πιο αναλυτικά, τα προϊόντα που διανέμονται στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος δεν πρέπει να περιέχουν τα εξής:

  • πρόσθετα σάκχαρα,
  • πρόσθετο αλάτι,
  • πρόσθετο λίπος,
  • πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες,
  • πρόσθετα μη φυσικά ενισχυτικά γεύσης E 620 έως E 650, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Επιφυλάξεις από τα 10 κράτη μέλη
Η Ουγγαρία, πριν την σημερινή ψηφοφορία είχε υποβάλει τις επιφυλάξεις της για το θέμα, καθώς εφαρμόζει επιτυχημένο αντίστοιχο πρόγραμμα προώθησης στα σχολεία εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, τις επιφυλάξεις τους υπέβαλαν με κοινή δήλωση την 1η Απριλίου 2016 οι εξής χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Πολωνία και Σλοβενία, ενώ ξεχωριστή δήλωση υπέβαλε η Λιθουανία.

Σε ισχύ από 1η Αυγούστου 2017
Ο νέος κανονισμός θα ισχύσει 20 μέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για να ληφθεί υπόψη η περιοδικότητα του σχολικού έτους, οι νέοι κανόνες θα εφαρμοσθούν από την 1η Αυγούστου 2017.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία