BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Οι εξαγωγές των νωπών οπωροκηπευτικών

Ξεκίνησαν πρωιμότερα από πέρυσι οι εξαγωγές των θερινών φρούτων, με ικανοποιητικές τιμές.

0
0

Οι εξαγωγές ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών, κερασιών αλλά και καρπουζιών, πεπονιών παρουσιάζουν ευοίωνες προοπτικές και τιμές ανταποκρινόμενες σε αυτές των καταναλωτικών αγορών.

Συνεχίστηκαν οι εξαγωγές μήλων, κυρίως προς χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και αγγουριών και τοματών, κυρίως προς Βαλκανικές αγορές.

Επίσης συνεχίσθηκαν με φθίνοντες ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών και ακτινιδίων και με ελάχιστους μανταρινιών ποικιλίας ορτανίκ.

Συνεχίζονται και οι εξαγωγές φράουλας κυρίως προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 21 - 27/5/2016, είναι οι εξής:

-Πορτοκάλια 378.397 τόνοι έναντι 267.027 τόνων πέρυσι

-Μανταρίνια 98.670 τόνοι έναντι 48.089 τόνων πέρυσι

-Λεμόνια 20.201 τόνοι έναντι 2.085 τόνων πέρυσι

-Γκρέιπφρουτ 370 τόνοι έναντι 573 τόνων πέρυσι

-Μήλα 87.062 τόνοι έναντι 63.970 τόνων πέρυσι

-Αγγούρια 39.540 τόνοι έναντι 33.708 τόνων πέρυσι

-Ακτινίδια 113.653 τόνοι έναντι 110.161 τόνων πέρυσι.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit – Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης δήλωσε ότι: «Σχέδιο νόμου, που υποχρεώνει τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων να διαθέτουν στα ράφια τους κατά 51% φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα από την εγχώρια Ρουμανική παραγωγή, υιοθέτησε η Γερουσία της Ρουμανίας. Το σχέδιο νόμου πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εφαρμοστεί. Η νομοθέτηση αυτή, κατά την άποψή μας, αντίκειται στην ενωσιακή νομοθεσία, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τους κανονισμούς της ΕΕ, σχετικά με την ελεύθερη αγορά, ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται η νομοθέτησή του και ζητείται από την ΕΕ όπως παρέμβει στις Ρουμανικές Αρχές για την αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας επί του θέματος».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία