BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Αυξάνεται σταδιακά η κατανάλωση ελαιολάδου στην Κύπρο

Άνοδος της κατανάλωσης ελαιολάδου καταγράφεται στην Κύπρο, καθώς το προϊόν εντάσσεται σταδιακά στις διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων καταναλωτών, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλει και η κατάργηση του σχετικού εισαγωγικού δασμού, το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαντλείται ο ανοδικός κύκλος των τιμών στο ελαιόλαδο

2
0

Αυτό αναφέρεται –μεταξύ άλλων- σε μελέτη που δημοσίευσε την Παρασκευή 22 Ιουλίου το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας. Σύμφωνα με την μελέτη, ιδιαίτερο ρόλο σ’ αυτήν την αύξηση έπαιξε και το ενισχυμένο τουριστικό ρεύμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΥΣΤΑΤ), ο αριθμός των αφίξεων τουριστών (το 2015) ανήλθε σε 2.659.405 έναντι 2.441.239 (το 2014), σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 9%, με κύριες χώρες προέλευσης το Ηνωμένο Βασίλειο (1.041.208), τη Ρωσία (524.853), την Ελλάδα (139.539) και τη Γερμανία (112.219).

Επίσης, το γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει σχετικά υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα (20.600 ευρώ το 2015) την καθιστά μία αγορά υψηλής κατανάλωσης.

Η αξία των εισαγωγών απ’ την Ελλάδα το ’15 σημείωσε μεγάλη αύξηση της τάξης του 30%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εισαγωγές και σε επίπεδο ποσοτήτων (αύξηση 3,1%).

Η μέση τιμή του εισαγόμενου παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκε από €2,35/κιλό, το 2014, σε €2,98/κιλό το 2015. Παράλληλα, η μέση τιμή του εισαγόμενου από Ελλάδα παρθένου ελαιολάδου κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, ανερχόμενη από €2,39/κιλό, το 2014, σε €3,03/κιλό, το 2015.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές στη στοχευμένη ενίσχυση της ελαιοκομίας και της παραγωγής ελαιολάδου. 

Η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στην Κύπρο σημείωσε, κατά την περίοδο 2014-2015, κατακόρυφη άνοδο από 3,8 (περίοδος 2013-2014) σε 6,2 χιλ. τόνους. Συνεπώς, μετά από ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα μειωμένης παραγωγής, από το 2007 έως το 2010 και την περσινή αισθητή μείωση η κυπριακή παραγωγή ελαιολάδου φαίνεται να ανακάμπτει. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, στην περαιτέρω προώθηση - προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην Κύπρο δύνανται να συμβάλουν οι ακόλουθες ενέργειες:

(α) Η προβολή των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του μέσα από τη συστηματική συμμετοχή στις εκθέσεις τροφίμων και γαστρονομίας που διοργανώνονται στη χώρα. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία διοργανώνεται η έκθεση «Gastronomia – Horeca», στην οποία συμμετέχουν εταιρείες με τρόφιμα, ποτά και έτοιμα προϊόντα. Η εν λόγω έκθεση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, συνήθως τον μήνα Φεβρουάριο, από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου και την εταιρία «Arvani Investments LTD» και είναι η κατεξοχήν επαγγελματική έκθεση στον κυπριακό επισιτιστικό κλάδο. Η τελευταία έκθεση πραγματοποιήθηκε στις 26-28 Φεβρουαρίου τ.έ.

(β) Δεδομένης της τουριστικής κίνησης στη χώρα, η διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, κατά τους θερινούς μήνες, θα συνέβαλε στην περαιτέρω προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου και σε τουρίστες (κυρίως Βρετανούς και Ρώσους), καθώς και στην ενημέρωσή τους για την ποιοτική υπεροχή και τη διατροφική του αξία.

(γ) Η ανάληψη διαφημιστικών προωθητικών ενεργειών. Ενδεικτικά, το ελληνικό ελαιόλαδο θα μπορούσε να διαφημιστεί μέσα από αφιερώματα σε εξειδικευμένα περιοδικά γαστρονομίας που κυκλοφορούν στη χώρα.

 

 

 

Δείτε εδώ αναλυτικά τη μελέτη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία