BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Τα νωπά στο μήνα θα αποπληρώνει το λιανεμπόριο

Να παρακάµψουν το ιδιότυπο κενό νόµου που επιτρέπει στους λιανέµπρους, να εκµεταλλεύονται το µόχθο των παραγωγών πολύ ευπαθών αγροτικών προϊόντων µε διµερείς συµφωνίες για αποπληρωµές πέραν του ένος µηνός επιχειρούν τα συναρµόδια υπουργεία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Τα νωπά στο μήνα θα αποπληρώνει  το λιανεμπόριο

1
0

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς της πλατείας Βάθη να εµφανίζονται έτοιµοι να ξεπαγώσουν παλιότερο σχέδιο. Βέβαια, πλέον, βασική κατεύθυνση της παρέµβασης που ετοιµάζουν και µπορεί κάλλιστα να συσχετιστεί µε τυχόν επερχόµενες κάλπες, το γεγονός ότι δεν θα εισαχθεί ένα νέο νοµοσχέδιο.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει νοµοθετική πρωτοβουλία, για παράδειγµα µια τροπολογία, η οποία θα διορθώνει παλιότερο νόµο (4152) που ψηφίστηκε το 2013 στη χώρα µας και συντηρεί τη δυνατότητα των λιανέµπορων να «πατούν» στην ανάγκη των παραγωγών ευπαθών προϊόντων, συνάπτοντας µαζί τους συµβάσεις.

Ο εν λόγω νόµος, αν και ενσωµατώνει την Οδηγία 2011/7/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 16ης Φεβρουάριου 2011 για την καταπολέµηση των καθυστερήσεων πληρωµών στις εµπορικές συναλλαγές, υποχρεώνει τα λιανεµπόρια σε εξόφληση εντός 30 ηµερών, αφήνει όµως περιθώρια παρέκκλισης.

Αυτό γίνεται εισάγοντας «παραθυράκι», για όρους που θα µπορούν να συµφωνούν τα δυο µέρη (έµπορος και αγρότης), κι ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων ο «νόµος του ισχυρού», δηλαδή του λιανέµπορου κυριαρχεί.

Βάσει του σχεδιασµού, για τον οποίο ενηµερώνεται και ο γενικός γραµµατέας Εµπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης, µε την παρέµβαση αυτή τα αρµόδια υπουργεία θα επιχειρήσουν να κλείσουν το «παραθυράκι», που έχει κάνει λάστιχο τις πληρωµές, πολλές φορές µε πρόσχηµα την κρίση.

Σηµειωτέον ότι η ρύθµιση θ’ αφορά µόνο τα πολύ ευπαθή προϊόντα και όχι εκείνα που µπορεί να αποθηκευθούν για µεγάλο χρονικό διάστηµα (π.χ. ελαιόλαδο,, ελιές κ.λπ.).

Υπάρχει πλαίσιο, λέει ο Σταθάκης

Στο ίδιο πνεύµα κινούµενος εµφανίστηκε στη βουλή και ο Γιώργος Σταθάκης. «Υπάρχει νοµικό πλαίσιο που προστατεύει από καθυστερήσεις και δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια. Προστατεύει από τη σύναψη συµφωνητικών µε καταχρηστικούς όρους και τα δικαστήρια είναι αυτά που θα κρίνουν την καταχρηστικότητα ή όχι των όρων ενός ιδιωτικού συµφωνητικού», απάντησε ο υπουργός Οικονοµίας σε ερώτηση βουλευτών της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι: «τα προβλήµατα από σύναψη ιδιωτικών συµφωνητικών ή σε περιπτώσεις αθέµιτων εµπορικών πρακτικών (και οι παραγωγοί) είναι αρµοδιότητα των αστικών δικαστηρίων».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία