BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Ως τέλος 2016 νομοθετική ρύθμιση για τα τρόφιμα

Έως το τέλος του έτους, την πρωθούν από κοινού, τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ως τέλος 2016 νομοθετική ρύθμιση για τα τρόφιμα

15
0

Πιο αναλυτικά, φρένο στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από αγοραπωλησίες στο χωράφι, οι οποίες γίνονται χωρίς παραστατικά ή υποτιμολογημένα, κυρίως από εμπόρους γειτονικών χωρών, θα επιδιώξει να βάλει νομοθετική ρύθμιση, που ετοιμάζουν, έως το τέλος του έτους, από κοινού, τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας, που είχε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, με εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα από τη Βόρεια Ελλάδα, στο περιθώριο της παρουσίας πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στην 81η ΔΕΘ.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Χαμπίδη, ο οποίος επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροδιατροφική αλυσίδα, στο επίπεδο της εμπορίας των προϊόντων, είχε τονίσει πως το 90% του όγκου των κερασιών, των ροδάκινων, των καρπουζιών και των άλλων φρούτων και λαχανικών, διακινείται άναρχα και στην γκρίζα ζώνη.

Ένα ζήτημα για το οποίο υπερθεμάτισε κι ο πρόεδρος της κοινοπραξίας ομάδων παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος ανέφερε πως η διακίνηση προϊόντων χωρίς παραστατικά μέσα από τα χωράφια, στην ουσία χτυπάει το οργανωμένο σύστημα εμπορίας, είτε αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε τους συνεταιρισμοί, και το υπονομεύει με αθέμιτους τρόπους.

«Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά με τις γειτονικές χώρες, και έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση και να αυξήσουμε όλες οι πλευρές την αστυνόμευση, ειδικότερα στα σύνορά μας», παραδέχθηκε ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας ότι «θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα και μέσα από μια διαδικασία σκαναρίσματος να παρακολουθούμε συνεχώς ό,τι μπαίνει και βγαίνει στη χώρα μας για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αφορούν ειδικότερα τον αγροτικό τομέα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και την παράνομη διακίνηση προϊόντων, να γίνει κατανοητό από τους παραγωγούς ότι η μη τήρηση φορολογικών βιβλίων (σ. σ. εσόδων και εξόδων), αποβαίνει σε βάρος τους αφού ούτε την επιστροφή ΦΠΑ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, τη στιγμή που το κόστος εισροών έχει αυξηθεί. «Τον εκμεταλλεύονται και δεν το καταλαβαίνει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος έγινε, επίσης, δέκτης παραπόνων από τους παριστάμενους και για το πρόβλημα της παράνομης εισαγωγής σκευασμάτων φυτοπροστασίας από γειτονικές χώρες, γεγονός που, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, συνιστά κίνδυνο για τις καλλιέργειες, αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

«Ζητάμε άμεση εφαρμογή της συνταγογράφησης και καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων, γιατί το πρόβλημα είναι τεράστιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάμαλης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΒΖ ΑΕ, Χρήστος Ρώσσιος προχώρησε ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά, επισημαίνοντας ότι «πρέπει οι πολυεθνικές να κατεβάσουν τα κόστη, κατά το δυνατό στα επίπεδα που ισχύουν στις γειτονικές χώρες, καθώς για το ίδιο σκεύασμα, της ίδιας εταιρείας η τιμή για παράδειγμα στη Σερβία είναι 5 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ ΑΕ, με την ευκαιρία, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην καμπάνια του 2017, «θα λειτουργήσει και το εργοστάσιο των Σερρών», ζήτησε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Χαράλαμπο Κασίμη, να μεριμνήσει ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να αντικατασταθεί η απώλεια εισοδήματος, που θα έχουν οι τευτλοπαραγωγοί από το 2017 και μετά, που τελειώνει το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, προτείνοντας, ως πιθανή λύση, την αξιοποίηση επιδοτούμενων κοινοτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης των παραγωγών. Κάτι που, όπως είπε, ο κ. Κασίμης, θα εξεταστεί.

Άλλοι προβληματισμοί, που διατυπώθηκαν προς τον κ. Αποστόλου, αφορούσαν την πίεση που θα δεχθεί ο τομέας του επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου από την άναρχη φύτευση των προηγούμενων ετών, καθώς, όπως ειπώθηκε από τον κ. Γιαννακάκη, «με 172.000 στρέμματα συμπύρηνο, σε μια καλή χρονιά, θα φτάσει η παραγωγή πάνω από τους 500.000 τόνους, όταν η δυναμικότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας είναι στους περίπου 300-350.000 τόνους. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα πλεόνασμα παραγωγής άνω των 150.000 τόνων, και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα επιτραπέζια ροδάκινα, δεδομένου ότι οι καλλιεργημένες εκτάσεις ανέρχονται σε 235.000 στρέμματα και αυτό σημαίνει 470.000 τόνους παραγωγή, στη στιγμή κατά την οποία οι εξαγωγές δεν ξεπερνούν τους 180.000 τόνους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος κ. Λευτέρης Γίτσας, μετά τις αναφορές του κ. Αποστόλου, ότι ο Επίτροπος Υγείας δήλωσε ότι στην περίπτωση της οζώδους, εφεξής το κόστος των εμβολίων θα το αναλάβει η κοινότητα και πως σε εμβολιασμένα κοπάδια, θα θανατώνεται μόνο το ζώο που έχει ασθενήσει, ανέδειξε την αναγκαιότητα να δοθούν σύντομα οδηγίες στις περιοχές που έχουν πληγεί από την οζώδη δερματίτιδα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τί θα γίνεται με τη διακίνηση των ζώντων ζώων, αλλά και των σφαγμένων «γιατί ένα μεγάλο μέρος της αγοράς κρέατος έχει καταληφθεί από τις εισαγωγές».

Τόνισε, ακόμη, ότι θα πρέπει η παραγωγή βάση της κτηνοτροφίας το ταχύτερο να έχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται «για να στηριχθούν οι παραγωγοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας, που έχει ξεκινήσει, να επιταχυνθεί», ενώ καλύτερη αστυνόμευση για να αποφευχθούν οι «βαπτίσεις» ξένων κρεάτων, σε ελληνικά, ζήτησε ο τεχνικός σύμβουλος της διεπαγγελματικής, καθηγητής Ανδρέας Γεωργούδης.

Την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού της παραγωγικής δομής του πρωτογενή τομέα επισήμανε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ομίλου Ραιδεστός, Νίκος Ευθυμιάδης, υπογραμμίζοντας πως «μεταβαίνουμε σε μια περίοδο στην οποία πρέπει να παράγουμε για να εξάγουμε, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να το κάνουμε με συγκεκριμένες προδιαγραφές και για συγκεκριμένες αγορές και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι στην αλυσίδα, από τον απλό παραγωγό και τον επιχειρηματία, μέχρι το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου. Το μείζον είναι η ποιότητα και το παιχνίδι θα παιχτεί στο πώς θα παράγουμε, τι θέλουν οι αγορές από εμάς και πώς θα τους τα προσφέρουμε».

Στην καταληκτική του τοποθέτηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανάλαβε ότι στο πλαίσιο του νέου ΠΑΑ, πρόκειται να προκηρυχτούν μέχρι το τέλος του έτους, μιας σειρά από μέτρα και προγράμματα, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και κάλεσε τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα να καταθέσουν προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά αν δεν πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, δεν θα γίνει τίποτε. Θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και μολονότι δεν είναι στις προθέσεις μας, θα προσπαθήσουμε να βρούμε και πάλι πλατείες και καμπαναριά στα χωριά, για να τα απορροφήσουμε. Δεν είναι αυτός, όμως, ο σκοπός μας, όπως σας είπα, αλλά τα λεφτά αυτά τώρα να πιάσουν τόπο».

 

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου για τη σύσκεψη

Σύσκεψη Αποστόλου με φορείς της Μακεδονίας στη ΔΕΘ

Ευρεία σύσκεψη με παραγωγικούς, διοικητικούς και συνεταιριστικούς φορείς της Μακεδονίας είχε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασίμης.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 και ο συντονισμός των δράσεων έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βαγγέλης Αποστόλου, «όχι μόνον να υπάρξει ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων, αλλά κυρίως τα κονδύλια αυτά να πιάσουν τόπο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και της ελληνικής υπαίθρου».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία