BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Επίτροπος «καρφώνει» την κυβέρνηση για τη Φέτα

H Σουηδή Ευρωπαία Επίτροπος κάρφωσε την κυβέρνηση, ότι εμφανίζεται ικανοποιημένη από την επίμαχη συμφωνία.

Επίτροπος «καρφώνει» την κυβέρνηση για τη Φέτα

1
0

Σκληρή κόντρα ξέσπασε αργά την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με αφορμή τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο θέμα της προστασίας της Φέτας, ανάμεσα στον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά και την Σ. Μάλμστρομ. Η Σουηδή Ευρωπαία Επίτροπος κάρφωσε την ελληνική κυβέρνηση, ότι εμφανίζεται ικανοποιημένη από την επίμαχη συμφωνία, στις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Ειδικότερα, αντικείμενο της συζήτησης στην Ευρωβουλή ήταν η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε. και των έξι χωρών της Μεσημβρινής Αφρικής, δηλαδή της Μποτσουάνας, του Λεσόθο, της Μοζαμβίκης, της Ναμίμπια, της Νοτίου Αφρικής και της Ζουαζιλάνδης, που καταργεί κάθε προστασία σε σχέση με την Φέτα και τις ελιές Καλαμών.

Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς, ο οποίος σημειωτέον ήταν ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετείχε στη σημαντική αυτή συζήτηση, η περίφημη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε- χωρών Νοτίου Αφρικής «που ήδη ισχύει προσωρινά από 1η Ιουνίου προωθεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών ενώ παράλληλα ο αγροτικός, περιβαλλοντικός και κοινωνικός τομέας της Ε.Ε. πλήττονται ανεπανόρθωτα. Ειδικότερα δύο σημαντικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η Φέτα και οι ελιές Καλαμών βρίσκονται εκτός της λίστας προστασίας. Έτσι, μετά από το ελληνικό «γιαούρτι» made in Τσεχία θα έχουμε και South Africa Φέτα, αφού από τη Συμφωνία προβλέπεται ότι επί πενταετία οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής έχουν δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας Φέτας με τον τίτλο Φέτα type ή South Africa Φέτα, ενός δηλαδή προϊόντος κλασικά ελληνικού που αποφέρει 380 εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω εξαγωγών.

Επίσης το ίδιο θα συμβεί και με τις ελιές Καλαμών που μέχρι πρόσφατα είχαν προστασία εντός της Ε.Ε.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα ελληνικά πορτοκάλια και λεμόνια αφού επιτρέπεται πλέον αθρόα εισαγωγή εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική στην Ε.Ε».

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση, είπε η Μάλμστρομ

Ακολούθησε η απάντηση της κας Μάλμστρομ με συνεχείς διαξιφισμούς με τον Νότη Μαριά.

Μάλιστα αφού ζήτησε την παρέμβαση του προεδρεύοντος στη συνέχεια στην προσπάθειά της να εξηγήσει τα ανεξήγητα η κα. Μάλμστρομ κάρφωσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.- χωρών Νοτίου Αφρικής, δημιουργώντας έτσι μείζον ζήτημα.

Ο Νότης Μαριάς, παρότι η κα Μάλμστρομ είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια, δεν άφησε αναπάντητα, όσα είπε η Ευρωπαία Επίτροπος και κατά την επόμενη συζήτηση επανήλθε στο θέμα λέγοντας:

«Θα ήθελα να πω στην απούσα κυρία Μάλμστρομ ότι δεν υπάρχει καμιά προστασία στη Φέτα, ότι οι παραγωγοί στην Ελλάδα είναι ανάστατοι και διαμαρτύρονται. Καλό θα είναι να πάει να τους μιλήσει και τους εξηγήσει αυτά που μας είπε εδώ. Στην προσπάθειά της βέβαια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναγκάστηκε να καρφώσει και την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία ενώ στην Ελλάδα παρουσιάζεται ως διαφωνούσα, τελικά σύμφωνα με την κυρία Μάλμστρομ, τα ‘χει βρει μαζί της και είναι ευχαριστημένη με τη λύση που δίνεται από τη Συμφωνία με τη Νότιο Αφρική που δεν προστατεύει την Φέτα. Γι’ αυτό θα καταψηφίσω αύριο την κύρωση της Συμφωνίας Ε.Ε. και χωρών Νοτίου Αφρικής».

Δείτε το σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=nafhGJBhS2I

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία