BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Παρά το «Feta made in Canada» ικανοποίηση δηλώνει ο Σταθάκης

Θετική σε πρώτη φάση χαρακτήρισε την επικείμενη συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της προστασίας της φέτας έκανε λόγο για «φιλική προς την Ελλάδα, συμφωνία». Βέβαια, όπως αποκάλυψε μετέπειτα, ο Καναδάς θα αναγράφει στο εξής στο τυρί που παράγει την ετικέτα «feta made in Canada» μόνο στην περίπτωση που η παρασκευή της γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα.

Παρά το «Feta made in Canada» ικανοποίηση δηλώνει ο Σταθάκης

1
0

Ενημερώνοντας την ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για συμφωνία που θα έχει μεικτό χαρακτήρα για την πλήρη εφαρμογή της.

Απαντώντας στο επίμαχο θέμα της Φέτας, που έθεσαν βουλευτές, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, ότι στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα, υπήρξε θετική εξέλιξη και ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον Καναδά είναι φιλική προς την Ελλάδα.

Όπως είπε, ο Καναδάς δεσμεύτηκε ότι στην παραγωγή της εγχώριας φέτας θα αναγράφεται στο εξής «feta made in Canada» μόνο στην περίπτωση που η παρασκευή της γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα αναγράφεται «style feta».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η συμφωνία σε πρώτη φάση θα είναι θετική, όπως είπε, θα απελευθερωθεί το εμπόριο και οι προμήθειες, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει ώθηση στην ελληνική ναυτιλία, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει νέες επενδύσεις για τη χώρα μας , στο πλαίσιο και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σημείωσε ότι  απαιτείται επικύρωσή της, τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και από τους 28 της ΕΕ, ενώ νωρίτερα, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, προκειμένου να υπογράψουν δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία θα αποσαφηνίζει ρητά, σειρά θεμάτων.

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, θα είναι και η δέσμευση για το ποιος θεωρείται επενδυτής, που θα ξεκαθαρίζεται ότι μόνο επιχειρήσεις με έδρα τον Καναδά ή την ΕΕ θα θεωρούνται επενδυτές.

Τόνισε ακόμα, ότι ρητή αποσαφήνιση θα υπάρξει και για το νομικό πλαίσιο που αφορά δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών. Ταυτόχρονα, στην εγκύκλιο θα αναφέρεται η δέσμευση Καναδά και ΕΕ για πλήρη τήρηση των ύψιστων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις, σε ό, τι αφορά την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει ήδη υποβάλει αίτημα αναστολής των διαπραγματεύσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία