BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Στροφή αγροτών στα superfoods έδειξε φέτος η Fruit Logistica

Αποδίδουν οι επενδύσεις και οι καινοτοµίες στον κλάδο των οπωροκηπευτικών που στοχεύουν πρωτίστως στη βελτίωση της ποιότητας και την ικανοποίηση των καταναλωτικών αναγκών. Η νέα αυτή πραγµατικότητα αναδείχθηκε στο πλαίσιο της Fruit Logistica 2017 που έλαβε χώρα στο Βερολίνο από τις 8-10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ της Agrenda.

Στροφή αγροτών στα superfoods έδειξε φέτος η Fruit Logistica

0
0
Προϊόντα και τεχνολογίες  που ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση ανέδειξαν  τις τάσεις της παγκόσµιας αγοράς,  µία εκ των οποίων είναι η αυξηµένη ζήτηση  για τα λεγόµενα superfoods



Ενδεικτικό παράδειγµα είναι το πράσινο-µωβ λάχανο (green and purple kalettes) της βελγικής εταιρείας Belorta, που παρουσιάστηκε στην έκθεση, µία διασταύρωση ανάµεσα στα λαχανάκια Βρυξελλών και το βρετανικό λάχανο που θεωρείται  superfood λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταµίνες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες



Η µεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι είναι επίσης µία άκρως επιθυµητή ιδιότητα, που όχι µόνο ανταποκρίνεται στα θέλω των καταναλωτών αλλά ενισχύει σηµαντικά την εξαγωγική δυνατότητα των παραγόµενων προϊόντων. Τα ιδιαιτέρως τραγανά, ζουµερά και αρωµατικά αχλάδια της Χιονάτης (Snow White pears) αναπτύχθηκαν στην Κίνα µε την ιδιότητα να διατηρούνται για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Στην ίδια λογική, η νέα τεχνολογία συσκευασίας που παρουσίασε η βρετανική εταιρία Baltimore Innovations, µε την ονοµασία Fresh-R-Pax, διπλασιάζει τη διάρκεια ζωής στο ράφι, καθώς έχει σχεδιαστεί για να απορροφά την υγρασία που εκλύεται από το φρούτο και να  εµποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και το σχηµατισµό µούχλας



Τέλος, ενώ η διεθνής αγορά τα τελευταία χρόνια δείχνει να απορροφά κυρίως τα κόκκινα και γλυκά φρούτα, ωστόσο αφήνει χώρο και για πιο εξωτικές επιλογές, όπως το κίτρινο µήλο «Yello» που βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης Interpoma. Πρόκειται για µία ποικιλία που δηµιουργήθηκε στην Ιαπωνία και καλλιεργείται πλέον στο Νότιο Τιρόλο, µε κίτρινη φλούδα µε τραγανή και ζουµερή σάρκα



Ρεκόρ συµµετοχών και λόγω Brexi

Αξιοσηµείωτο είναι το πλήθος των νέων εταιρειών που συµµετείχαν στη µεγάλη διεθνή έκθεση µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν αυτές από τη Βρετανία, οι οποίες παρακινήθηκαν από το κλίµα αβεβαιότητας, που δηµιουργεί το Brexit, και τις ευνοϊκές για το µέλλον των εξαγωγών συναλλαγµατικές ισοτιµίες. Όσον αφορά τις νέες εθνικές συµµετοχές, ο Καναδάς έκανε φέτος την παρθενική του εµφάνιση στην έκθεση µε τους Καναδούς εκθέτες να δηλώνουν ενθουσιασµένοι.



Οικοδέσποινα και τιμώμενη χώρα η Γερμανί

Η µεγαλύτερη αγορά φρουτολαχανικών της Ευρώπης, η Γερµανία, ήταν φέτος η τιµώµενη χώρα της διοργάνωσης.  Ο Γερµανός υπουργός γεωργίας, κ. Κρίστιαν Σµίτ,  τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση των εξαγωγών µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων, για την οποία επενδύθηκαν 3 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το γερµανικό υπουργείο γεωργίας στηρίζει την ανάπτυξη διµερών εµπορικών σχέσεων µε άλλα κράτη για την οποία δαπανήθηκαν 200 χιλ. ευρώ.


Νέα υβρίδια σε μήλα, καρπούζια, σαλάτες κέρδισαν τις εντυπώσεις
∆έκα πρωτοποριακά προϊόντα, συσκευασίες και τεχνολογίες ανταγωνίστηκαν µεταξύ τους για µία από τις τρεις νικητήριες θέσεις των  βραβείων καινοτοµίας της Fruit Logistica.  Πριν την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων είχαµε ήδη µία νικήτρια, την Ολλανδία, που συγκέντρωσε 4 από τις συνολικά 10 υποψηφιότητες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις πολυετείς επενδύσεις της χώρας στον τοµέα των οπωροκηπευτικών


Καθώς το 587ο φύλλο της Agrenda έκλεισε πριν την ανάδειξη των νικητών, παραθέτουµε τις υποψηφιότητες µε τις µεγαλύτερες πιθανότητες:
Το ιαπωνικό µήλοYello



Η κοινοπραξία VI.P και VOG δίνει χρώµα στη γεύση µε το κίτρινο µήλο του ιαπωνικού υβριδίου, Shinano Gold, που διανέµει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα τραγανό και µε γλυκιά γεύση µήλο που προέκυψε από τη διασταύρωση των Golden Delicious µε τα Senshu.
Knox της Rijk Zwaa



Το χαρακτηριστικό «Knox» που εισήγαγε ο σποροπαραγωγικός οίκος Rijk Zwaan στα φυλλώδη λαχανικά επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους στο ράφι καθώς επιβραδύνει τον µεταχρωµατισµό σε απόχρωση ροζ των φύλλων  µετά την κοπή.

Crisp Watermelon της Syngent



Το υβρίδιο καρπουζιού της Syngenta δεν έχει κουκούτσια και έχει αναπτυχθεί µε ειδικά χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τη διαδικασία του νωπού τεµαχισµού και της τραγανής υφής. Η σάρκα του είναι σκληρή και χάνει µε βραδύτερο ρυθµό τα υγρά της, γεγονός που επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.



Βεβαίως, µεγάλος είναι ο ανταγωνισµός από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες που συµπληρώνουν τη δεκάδα, ξεκινώντας από την ευέλικτη παλέτα φρούτων σε κύβο της ολλανδικής εταιρείας Beekenkamp Verpakkingen B.V., που εξοικονοµεί χώρο, είναι ελαφρύτερη και πτυσσόµενη.  Η ειδική κυψέλη της ολλανδικής εταιρείας Koppert Biological Systems που βελτιστοποιεί τη διαδικασία της επικονίασης σε θερµοκήπια µε τεχνητό φωτισµό. Ο πλήρως κοµποστοποιήσιµος σάκος (Sustainable Grow Bag),  της βελγικής εταιρείας Greenyard Horticulture µε 100% βιολογικό υπόστρωµα µέσα στον οποίο αναπτύσσονται λαχανικά θερµοκηπίου. Η µπράντα «The Cracking Monkey» που έρχεται από τις Φιλιππίνες όπου καλλιεργούνται τα pili nut (είδος ξηρού καρπού) για τα οποία αναπτύχθηκε ένας πατενταρισµένος τρόπος για το εύκολο άνοιγµά τους µε ειδικούς καρυοθραύστες από τη γερµανική εταιρεία Frischebox GmbH. Η αυτόµατη µηχανή σπιράλ κοπής µεγάλης ισχύος, που µπορεί να κόψει λαχανικά  σε σχήµατα παρόµοια µε αυτά των ζυµαρικών, της ιταλική Turatti srl. Η συσκευασία της πολωνικής SoFruPak που αποτελείται από µικρές µεµονωµένες θήκες µε τρύπες στον πάτο τους για τον καλύτερο αερισµό των µαλακών φρούτων και τέλος ο αποφλοιωτής µάνγκο της ολλανδική ZTI Smart Machines που δεν τραυµατίζει το φρούτο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία