BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Αύξηση 11,1% στην αξία των εξαγωγών φρουτολαχανικών

Τρεις φορές περισσότερο συνάλλαγμα εισήγαγαν στην Ελλάδα το 2016 τα φρούτα και λαχανικά (νωπά και μεταποιημένα), από ότι τα έλαια και τα λίπη (συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου), τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και πολλαπλάσια περισσότερο από άλλα αγροτικά προϊόντα.

Ζωηρεύει ενόψει του Πάσχα η αγορά των κηπευτικών

0
0

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις εξαγωγές, το 2016 η Ελλάδα εισέπραξε από την πώληση στο εξωτερικό όλων των φρούτων και των λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων) 1.960,29 εκατ. ευρώ, ενώ από την εξαγωγή ελαίων και λιπών (συμπεριλαμβανομένου ελαιολάδου) 681,3 εκατ. ευρώ ,των  θαλασσινών (ψάρια και παρασκευάσματα ψαριών) 653,5 εκατ. ευρώ και των γαλακτοκομικών και αυγών πουλιών 592,85, εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία του τομέα για την Ελλάδα.

Παρά το ότι δεν απολαμβάνουν της ίδιας προσοχής όπως άλλοι τομείς από την Πολιτεία, εντούτοις ο τομέας των φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα δημιουργεί έσοδα που είναι πολλαπλάσια  απ ότι του ελαιόλαδου (τρείς φορές), των θαλασσινών ή των γαλακτοκομικών ( 4 φορές ),τον καπνού και προϊόντων καπνού ( 5 φορές) και των δημητριακών ( 8-9 φορές).

Επισημαίνεται ότι από πλευράς διάρθρωσης των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα, προκύπτει η συντριπτική υπεροχή των φρούτων και λαχανικών και των παρασκευασμάτων τους, των οποίων η εξαγωγική αξία αποτελεί το 32% της αξίας των συνολικών αγροτικών εξαγωγών και ότι μόνο το εμπορικό πλεόνασμα στα φρούτα και λαχανικά το 2016, ύψους 1,213 δις ευρώ, αντιστάθμισε πλήρως το  εμπορικό έλλειμμα «κρεάτων και των παρασκευασμάτων τους» ύψους 1,024 δις ευρώ,  αλλά και το έλλειμμα των «γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών πουλιών» ύψους 154,78 εκατ. ευρώ. Η πρόσοδος των οπωροκηπευτικών είναι απολύτως σταθερή διαχρονικά χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με ανοδική τάση αύξησή της την τελευταία 10ετία συμβάλλοντας καθοριστικά στην συνεχή βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος των γεωργικών μας προϊόντων.

Σημειώνεται ότι εμπορικό έλλειμμα των αγροτικών μας προϊόντων μειώθηκε κατά (-)19,2% εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών μας κατά 7%, και της πτώσης στις εισαγωγές κατά 4,5% το 2016 έναντι του 2015. 

Όσο για τον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οι εξαγωγές το 2016 αυξήθηκαν κατά 22,8% κατ’ όγκο σε σχέση με το 2015 και ανήλθαν σε 1.634.483 τόνους και η αξία αυξήθηκε κατά 11,1%, στα 1.041,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από τον Incofruit Hellas, με τις εξαγωγές των λαχανικών που παράγονται στην Ελλάδα που απέδωσαν έσοδα 157,15 εκατ. ευρώ, των φρούτων συνολικά 884,23 εκατ. ευρώ καταγράφοντας ρεκόρ (τα εσπεριδοειδή 242,7, επιτραπέζια σταφύλια 112,9 εκατ. ευρώ, τα ακτινίδια 83,9 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από τα καρπούζια-πεπόνια 45,2 εκατ. ευρώ, φράουλες 27,94 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, υπήρξε μείωση των εισαγωγών κυρίως κατ’ όγκο την αντίστοιχη περίοδο στην χώρα μας, των λαχανικών κατά -7,1% σε όγκο και + 0,1% κατ’ αξία κυρίως πατάτες, τομάτες, με την μείωση εισαγωγών και  στα φρούτα κατά -0,5% σε αξία με αύξηση κατά +1,8% κατ όγκο με επίκεντρο κυρίως λεμόνια, τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες) αλλά και μήλα, αχλάδια .

Βρείτε εδώ τους πίνακες με τα στοιχεία από την Ανασκόπηση εξαγωγών φρουτολαχανικών για το 2016.pdf

Δήλωση Πολυχρονάκη

«Πιστεύουμε ότι θα συνεχισθούν με αυξητικούς ρυθμούς οι εξαγωγές των νωπών οπωροκηπευτικών  και το 2017, με τις ενδείξεις της παραγωγής να είναι ευοίωνες στα εαρινά και θερινά φρούτα (πυρηνόκαρπα, επιτραπέζια σταφύλια  κ.α).

Τα δεδομένα αυτά χρήζουν περαιτέρω προσοχής και φροντίδας του τομέα των φρούτων και λαχανικών με:

Χάραξη στρατηγικής: Βασικό πρόβλημα αναδεικνύεται η έλλειψη στρατηγικής στα αγροτικά προϊόντα  και η ανάγκη χάραξης της τόσο στην παραγωγή και στο εμπόριο όσο και στις εξαγωγές της χώρας μας που έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, με δεδομένο ότι αναμένεται η ζήτηση να υπερβεί την προσφορά από τη στιγμή που αποκατασταθεί η εγχώρια κατανάλωση, ήτοι:

-Αύξηση όγκου παραγωγής και νέες καλλιεργητικές ποικιλίες 

-Σχεδιασμό καλλιεργειών

-Δομή Εμπορίου Οπωροκηπευτικών

-Εκσυγχρονισμό εφοδιαστικής αλυσίδας

-Ενίσχυση και ενδυνάμωση των Ομάδων Παραγωγών

Πιστεύουμε ότι οι υφιστάμενοι κοινοτικοί κανόνες για την αντιμετώπιση κρίσεων και αυτοί για τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ που χρειάζονται βελτίωση για την αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά θα αναθεωρηθούν σύντομα για αποκατάσταση ισορροπίας στην κοινοτική αγορά .

Επανεξέταση των εισαγωγών από τρίτες χώρες στην ΕΕ: Θα πρέπει να επιστρέψει η ΕΕ στις αρχικές της δομές και αξίες που πρόκριναν την κοινοτική προτίμηση στα προϊόντα των χωρών-μελών. Εάν αυτό επιτευχθεί, θέτοντας ίδιες προοπτικές και απαιτήσεις από πλευράς καλλιέργειας και κατανάλωσης σε κάθε χώρα-μέλος, η κοινότητα θα απορροφά με πιο ικανοποιητικούς ρυθμούς την ίδια της την παραγωγή και σε υψηλότερες τιμές» αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία