BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Συνεχίζει η ΕΕ τα μέτρα για τα φρούτα λόγω εμπάργκο

Παράταση 1 ακόμη έτους στα έκτακτα μέτρα στα νωπά οπωροκηπευτικά εξετάζει η Κομισιόν.

Απομακρύνεται ο κίνδυνος εμπάργκο στα ελληνικά κηπευτικά από τη Ρωσία

1
0

Ειδικότερα, τα προϊόντα που καλύπτονται  από την παράταση των μέτρων, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT – HELLAS) είναι τα εξής: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, ροδάκινα και νεκταρίνια, κεράσια και λωτοί.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η Κομισιόν προτείνει την απόσυρση, την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή σε μικρό αριθμό προϊόντων, με ελάχιστες ποσότητες.

Επιπλέον, ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT – HELLAS τονίζει ότι ο τομέας δεν έχει αντιμετωπίσει την κρίση που δημιουργήθηκε από την απώλεια της ρωσικής αγοράς και για το λόγο αυτό ζητά να «επισπευτεί η υπογραφή Πρωτοκόλλων Φυτουγείας με χώρες κυρίως της Ν.Α.Ασίας, Ν Αφρικής και Ν Αμερικής που ενδιαφέρθηκαν  για εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, για να αποφευχθεί  ο κίνδυνος να χάνονται αγορές  από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις προς όφελος των ανταγωνιστών μας».

Παράλληλα, ο κ. Πολυχρονάκης ζητά «να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την πάταξη της συνεχιζόμενης διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων  που δυσφημούν τα ελληνικά προϊόντα προκειμένου να μην χαθούν και τα επιτεύγματα της κατάκτησης των  μεριδίων μας στις παραδοσιακές μας αγορές».   

Αναλυτικά η ανακοίνωση του, ο κ Γ. Πολυχρονάκη, ειδικού Συμβούλου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS: 

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να συνεχιστούν για ένα ακόμη έτος  τα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων φρούτων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατάσταση στην αγορά για τα προϊόντα με μη μόνιμες καλλιέργειες (λαχανικά και μερικά φρούτα) έχει βελτιωθεί καθώς ανακατευθύνεται σε άλλες αγορές το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής  τους που επηρεάζεται από το ρωσικό εμπάργκο και ως εκ τούτου οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, για ορισμένα φρούτα είναι πιο άκαμπτη η προσαρμογή τους, διαρκεί περισσότερο χρόνο και  δεν έχει ακόμα επαρκώς βελτιωθεί.

Τα προϊόντα που καλύπτονται  από την παράταση των μέτρων είναι: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, ροδάκινα και νεκταρίνια, κεράσια και λωτοί.

Οι μέγιστες ποσότητες των προϊόντων που αναδιανέμονται είναι μειωμένες. Ο υπολογισμός των ποσοτήτων που γίνεται για κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με το επίπεδο των αποσυρθέντων προϊόντων από την έναρξη ισχύος των προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης

Η Επιτροπή προτείνει για την Ελλάδα την απόσυρση, την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή σε μικρό αριθμό προϊόντων, με ελάχιστες ποσότητες.

Οι προτεινόμενες ποσοστώσεις είναι οι εξής:

Ανώτατες ποσότητες προϊόντων που κατανέμονται ανά κράτος μέλος

(σε τόνους)

Μήλα και αχλάδια

Δαμάσκηνα

Πορτοκάλια,  κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια

Ροδάκινα και νεκταρίνια

Ελλάδα

680

4.165

2.040

5.355

 

Τα ανώτατα ποσά στήριξης για τις αποσύρσεις της αγοράς είναι εκείνα που καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό 543/2011 όπως έχουν αυξηθεί  κατά την αναθεώρηση του κανονισμού εφαρμογής.

 

Προϊόντος

Μέγιστη υποστήριξη (EUR/100 kg)

 

Δωρεάν διανομή

Άλλοι προορισμοί

Μήλα

16,98

13,22

Νεκταρίνια

26,90

26,90

Ροδάκινα

26,90

26,90

Αχλάδια

23,85

15,90

Πορτοκάλια

21,00

21,00

Μανταρίνια

19,50

19,50

Κλημεντίνες

22,16

19,50

Σατσούμας

19,50

19,50

Λεμόνια

23,99

19,50

Δαμάσκηνα

34,00

20,40

Λωτοί

21,02

14,01

Κεράσια

48,14

32,09

Θεωρούμε ότι ο τομέας δεν έχει αντιμετωπίσει πλήρως την κρίση, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία είναι μεγάλου  μεγέθους συνδυαζόμενη με πρόσθετους αρνητικούς  παράγοντες, όπως είναι η κρίση της κατανάλωσης, η ισχυρή αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της ΚΟΑ.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να βελτιωθεί ο αναπροσανατολισμός των εξαγωγών μας απαιτείται επίσπευση της υπογραφής Πρωτοκόλλων Φυτουγείας με χώρες κυρίως της Ν.Α.Ασίας, Ν Αφρικής και Ν Αμερικής που ενδιαφέρθηκαν  για εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, για να αποφευχθεί  ο κίνδυνος να χάνονται αγορές  από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις προς όφελος των ανταγωνιστών μας. Επίσης απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της συνεχιζόμενης διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων  που δυσφημούν τα ελληνικά προϊόντα προκειμένου να μην χαθούν και τα επιτεύγματα της κατάκτησης των  μεριδίων μας στις παραδοσιακές μας αγορές»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία