BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Απελευθέρωση αγορών χονδρικής νωπών προϊόντων

Πρόκειται για προαπαιτούμενο που ανασύρθηκε από την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, λέει ο υπουργός Οικονομίας.

Σε διαβούλευση ως 14 Φλεβάρη το ν/σ για τις λαϊκές

0
0

Καταργείται η αποκλειστικότητα των κεντρικών λαχαναγορών και πλέον θα μπορούν να λειτουργούν σε οργανωμένα πάρκα. Τα εν λόγω πάρκα πώλησης θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη και εντός περιοχών χονδρεμπόρων.

Αυτό προβλέπει τροπολογία -σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- η οποία κατατέθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου στη Βουλή. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα προαπαιτούμενα καθώς οδηγεί σε απελευθέρωση των αγορών χονδρικής νωπών προϊόντων.

Με την εν λόγω τροπολογία καταργείται παράγραφος βασιλικού διατάγματος του 1969 για την αποκλειστικότητα της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών.

Ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στο διάταξη τόνισε πως «πρόκειται για προαπαιτούμενο» που ανασύρθηκε απευθείας από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Υποστηρίζοντας την τροπολογία ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων νωπών προϊόντων, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της καταναλωτικής επιλογής, στην ανάληψη συνεργατικών πρωτοβουλιών ανάμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις συγγενών κλάδων, καθώς και την αποτελεσματική εποπτεία των αγορών από τη διοίκηση.

Η ίδρυση

Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, με το πρώτο προτεινόμενο άρθρο αναγνωρίζεται η δυνατότητα ίδρυσης οργανωμένων αγορών χονδρικής πώλησης νωπών αγροτικών προϊόντων εντός οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (του άρθρου 41, παράγραφος 4 του ν. 3982/2011) και διακρίνονται σαφώς από τις Κεντρικές Αγορές (της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3475/1955). Με το δεύτερο προτεινόμενο άρθρο εισάγεται ειδική κατηγορία επιχειρηματικού πάρκου χονδρικής πώλησης νωπών προϊόντων (επίσης στο άρθρο 41 του ν. 3982/2011) και υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των πάρκων εντός περιοχών χονδρεμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τρίτο προτεινόμενο άρθρο καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του βασιλικού διατάγματος 746 του 1969. Αφορά ουσιαστικά στην κατάργηση διάταξης με την οποία είχε καθιερωθεί η αποκλειστικότητα της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών στη διενέργεια χονδρικού εμπορίου νωπών αγροτικών προϊόντων στην Πάτρα.

Συνολικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις» προσετέθησαν 16 υπουργικές τροπολογίες και έξι βουλευτικές.

Αντιπαράθεση 

Η προσθήκη πολυσέλιδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια. Μάλιστα, τόσο ο Θ. Φορτσάκης από τη ΝΔ, όσο και ο Γιώργος Αρβανιτίδης από την ΔΗΣΥ επέκριναν την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρακτική.

Οι αλλαγές στα μέρη πώλησης αγροτικών προϊόντων σε ό, τι αφορά στις λαϊκές αγορές δημιούργησε αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας, ο οποίος επεσήμανε ότι ο αρμόδιος για τα αγροτικά προϊόντα, δεν είχε ιδέα.

Ειδικότερα ο κ. Μπούρας σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι μια θετική διάταξη για την βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά δεν τη γνώριζε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν το πρωί, συνομίλησαν.

«Δε γνωρίζει τίποτα για αυτό το θέμα», τόνισε ο βουλευτής Αττικής και υποστήριξε ότι πρέπει αυτές οι ρυθμίσεις να συζητηθούν με την κανονική διαδικασία κι όχι με τη διαδικασία των τροπολογιών, ώστε να καταθέσουν όλοι οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς και αγρότες τις απόψεις τους για τις λαϊκές αγορές.

Παρότι ο αριθμός των τροπολογιών, συγκριτικά πάντα, δεν είναι τόσο μεγάλος (συνολικά 22) το στοιχείο που καυτηρίασαν οι βουλευτές είναι ότι έρχονται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την ψηφοφορία δηλαδή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος να τις «ξεσκονίσουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κι επίσης ορισμένες από αυτές, αντί να αφορούν ένα θέμα, έχουν άρθρα και μάλιστα διαφορετικών υπουργείων δηλαδή είναι σαν μίνι νομοσχέδια», σχολίαζαν.

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία