BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Κατ' εξαίρεση μέτρα Κομισιόν για ροδάκινα Νότιων

Την αύξηση των ποσοτήτων προς απόσυρση από την ευρωπαϊκή αγορά για ροδάκινα και νεκταρίνια, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν από κοινού Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, ανακοίνωσε στις 25 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το μέτρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, αναμένεται να στηρίξει τους ροδακινοπαραγωγούς που είδαν τις τιμές των προϊόντων τους να πέφτουν κάτω από τα κόστη παραγωγής.

Κατ' εξαίρεση μέτρα Κομισιόν για ροδάκινα Νότιων

3
0
Συγκεκριμένα, οι τιμές ακολούθησαν πτωτική πορεία ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής φετινής σοδειάς και με τη ρωσική αγορά κλειστή για 3η συνεχή χρονιά λόγω εμπάργκο δημιουργήθηκαν συνθήκες υπερπροσφοράς για τα προϊόντα αυτά στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον, εκτός από το ρωσικό εμπάργκο από τον Ιούλιο του 2017 φυτοϋγειονομικά μέτρα περιορίζουν την πρόσβαση των ροδακίνων της ΕΕ στην αγορά της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούλιο του 2017, η Κομισιόν υιοθέτησε μέτρα για τη στήριξη των τομέων που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο

Τέλος, στη λιτή ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που θα αποσυρθούν από την αγορά μεταξύ άλλων θα διανεμηθούν δωρεάν.  

INCOFRUIT – HELLAS: Στους 16.065 τόνους η προσαύξηση των μεγίστων ποσοτήτων για την απόσυρση ροδακίνων-νεκταρινιών 2017
Κατά 35.020 τόνους πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ν’ αυξηθούν οι ποσότητες προς απόσυρση για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που προβλέπονταν στο  δημοσιευθέντα  κανονισμό (ΕΕ) 2017/1165 για Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γ. Φραγκίστα, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT – HELLAS)

Από αυτές τις ποσότητες για την Ελλάδα αντιστοιχούν, με βάση τις πληροφορίες του INCOFRUIT – HELLAS, 16.065 τόνοι που θα προστεθούν στους 5.355 τόνους που είχαν αρχικά αποφασιστεί από την Κομισιόν για απόσυρση.

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθούν κατά 35.020 τόνους οι ποσότητες προς απόσυρση για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που προβλέπονταν στο  δημοσιευθέντα  κανονισμό (ΕΕ) 2017/1165.της Επιτροπή

Η αύξηση των μέγιστων ποσοτήτων θα διαμορφωθεί-κατανεμηθεί ως εξής
  • Ισπανία: από 9.775 στους  29.325 τόνους
  • Ιταλία: από 2.380 στους 7.140 τόνους
  • Ελλάδα: από 5.355 στους 16.065 τόνους
Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί την 9η Σεπτεμβρίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή του θα είναι αναδρομική  από την 3η Αυγούστου.
Σε σύντομο δελτίο τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή για την στήριξη των παραγωγών που αντιμετωπίζουν αγοραίες τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Οι τιμές μειώνονται λόγω αφ ενός μιας εξαιρετικά καλής συγκομιδής, και αφ ετέρου το κλείσιμο  σημαντικών εξαγωγικών αγορών . Εκτός από το ρωσικό εμπάργκο από τον  Ιούλιο του 2017, τα εφαρμοζόμενα φυτοϋγειονομικά μέτρα περιορισμού πρόσβασης στην αγορά της Λευκορωσίας

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του Συνδέσμο
                                                             Ο Πρόεδρο
                                                         Γεώργιος Φραγκίστας



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία