BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Λερναία Ύδρα η πρόωρη κοπή των ακτινιδίων

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς σε παραγωγό από την Πιερία, που προσπάθησε να συγκομίσει πρόωρα ακτινίδια και έγινε αντιληπτός από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της τοπικής ΔΑΟΚ, οι οποίες του επέβαλαν τις σχετικές κυρώσεις, δείχνοντας ότι θέλουν να βάλουν «φρένο» στην κοντόθωρη αυτή πρακτική του πρόσκαιρου κέρδους, που μοιάζει με Λερναία Ύδρα και θέτει σε κίνδυνο τη φήμη του ελληνικού ακτινιδίου.

Λερναία Ύδρα η πρόωρη κοπή των ακτινιδίων

0
0

Το νέο κρούσμα όπως έγινε γνωστό στο Agronews, αφορά σε παραγωγό από την περιοχή της Καλλιθέας Πιερίας, ο οποίος συγκόμισε, σε φυτεία 5 στρεμμάτων, πριν την ώρα τους 10 τόνους ακτινίδια, με σκοπό να τα διαθέσει στην αγορά, παρότι δεν είχαν την κατάλληλη ωρίμανση.

Ελεγκτές της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας τον εντόπισαν, δέσμευσαν τη συγκομισμένη παραγωγή και υποχρέωσαν τον αγρότη να την καταστρέψει, με φρέζα, μέσα στο ίδιο το χωράφι του, όπου έγινε η ενσωμάτωσή της. Εκτός από την απώλεια της παραγωγής του χωραφιού ο αγρότης κινδυνεύει και με χρηματική «καμπάνα», το ύψος της οποίας, ωστόσο, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, καθώς εκκρεμεί η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων.

Προβλήματα με πρόωρες κοπές ακτινιδίων, ωστόσο, όπως προκύπτει κι από τα αποτελέσματα των ελέγχων, υπήρξαν και κατά το προηγούμενο διάστημα, με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στις 6 Αυγούστου σε φυτεία στο Αγρίνιο, ενώ από ό,τι φαίνεται ακολούθησαν και στην Άρτα.

Στην περιοχή, όπου αναμένεται φέτος μια παραγωγή της τάξης των 40-50.000 τόνων, μιλούν για σημαντικό αριθμό φορτηγών –ψυγείων, τα οποία πιάστηκαν με δεκάδες τόνους «άγουρο» φορτίο σε τελωνειακούς σταθμούς στα δυτικά της χώρας.

Από τις τοπικές υπηρεσίες ελέγχου αν και επιβεβαιώνεται πως έχουν δεσμευτεί κάποια φορτία, αποφεύγεται να δοθούν λεπτομέρειες για τον αριθμό τους και τους ακριβείς όγκους των άγουρων ακτινιδίων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τις ίδιες πηγές, το περιεχόμενό τους καταστράφηκε, ενώ θα επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα.

Σταδιακά, πάντως, για κάποιες ποικιλίες αρχίζουν και δίδονται άδειες για συγκόμιση, όπως έγινε την περασμένη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου από την τοπική ΔΑΟΚ Πιερίας, η οποία αφού ολοκλήρωσε τις αναγκαίες μετρήσεις σακχάρων, έδωσε το πράσινο φως να αρχίσει το μάζεμα των ακτινιδίων της ποικιλίας «Τσεχελίδη» και «Κλώνος 8», όπως ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, προσθέτοντας ότι περί τις 15 του Οκτωβρίου θα ακολουθήσει στην περιοχή κι η συγκομιδή της ποικιλίας Hayward. Στην περιοχή της Άρτας αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Άγγελο Ξυλογιάννη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού – Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Άρτας, η συγκομιδή, επισήμως, αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 12 με 15 Οκτωβρίου.

 

Έως και 60 λεπτά το κιλό για τα 120 γραμμάρια φέτος

Ενόψει, εν τω μεταξύ, της κανονικής έναρξης συγκομιδή του προϊόντος, ο κ. Ξυλογιάννης επανέλαβε δηλώσεις που είχε κάνει στην Agrenda του περασμένου Σαββάτου ότι φέτος η τιμή του προϊόντος έχει τα φόντα να φτάσει έως και τα 60 λεπτά το κιλό, για τα πρώτης ποιότητας ακτινίδια των 120 γραμμαρίων και τα 52 έως 55 λεπτά το κιλό, για τα αντίστοιχα των 100-110 γραμμαρίων.

Έσπευσε ωστόσο να προειδοποιήσει τους παραγωγούς ότι τα προϊόντα  πρέπει να φεύγουν στο εξωτερικό διαλογισμένα κι ως εκ τούτου να μην αρχίσουν να πωλούν ασυσκεύαστα τα ακτινίδιά τους στους Ιταλούς, οι οποίοι αναμένεται να επιχειρήσουν σωρηδόν αγορές, διότι η δική τους παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη έως και 30%.

Όπως εξήγησε αν δεν αποφευχθεί η πώληση ασυσκεύαστων ακτινιδίων, η απώλεια θα είναι πολλαπλή για τους παραγωγούς και την ελληνική οικονομία εν γένει, καθώς θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και συνάλλαγμα από τα διαλογητήρια, το προϊόν, όντας σε μορφή χύμα δεν θα μπορέσει να ενσωματώσει υψηλή προστιθέμενη αξία και ο κλάδος θα χάσει την ευκαιρία να διεμβολίσει μερίδια σε αγορές όπου σήμερα το πάνω χέρι το έχουν οι Ιταλοί.

Ο μεγαλύτερος, όμως, κίνδυνος που μπορεί να προκύψει σε μια τέτοια εξέλιξη, κατά τον κ. Ξυλογιάννη, είναι να μεταφερθεί το βακτήριο της ακτινιδιάς και στην Ελλάδα, μέσω των πλαστικών υλικών συσκευασίας που θα φέρουν οι Ιταλοί, κάτι που αν συμβεί θα είναι καταστροφικό για την ελληνική ακτινιδιοκαλλιέργεια. «Για αυτό πρέπει το υπουργείο να αυξήσει τους ελέγχους και αν δεν μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά, να μην επιτρέψει καν στους Ιταλούς να εισάγουν αυτά τα υλικά», είπε χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

 

«Πληγή» για τον κλάδο και την οικονομία οι «μαύρες» πωλήσεις

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, εν τω μεταξύ είναι οι λεγόμενες «μαύρες» πωλήσεις ακτινιδίων απευθείας από το χωράφι, χωρίς κανένα παραστατικό, κυρίως σε συναλλαγές με εμπόρους από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Παράγοντες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό και για τεράστιες απώλειες για τα κρατικά ταμεία από τη μη απόδοση φόρου και ζητούν να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι για να μπει ένα φρένο σε αυτή την ανοικτή πληγή για τον κλάδο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία