BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Χώρα άμελξης θα περιλαμβάνει η αναγραφή στο γάλα

Με την εισήγηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη, ξεκίνησε στις 9.30 την Πέμπτη η συζήτηση στη βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την «διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Χώρα άμελξης θα περιλαμβάνει η αναγραφή στο γάλα

0
0

Ο Γιαννιώτης βουλευτής τόνισε την σημασία της υποχρέωσης εξόφλησης των παραγωγών μέσα σε 60 μέρες για όλα τα νωπά και ευαλλοίωτα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι η Ρουμανία έχει τη μικρότερη διάρκεια εξόφλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγοραστές να πληρώνουν τους παραγωγούς εντός 7 ημερών.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε ακολούθως και στη σημασία των διατάξεων για τη αναγραφή προέλευσης στο γάλα, επισημαίνοντας ότι αυτή θα περιλαμβάνει τρεις επισημάνσεις, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου:

  • Τη χώρα αρμέγματος
  • Τη χώρα επεξεργασίας
  • Τη χώρα συσκευασίας

Ωστόσο δεν διευκρίνησε αν αυτές οι ρυθμίσεις θα αφορούν μόνο το εγχωρίως παραγόμενο γάλα.

Σε σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται βελτιώσεις, λέει η Αραμπατζή


Θετικό επί της αρχής  χαρακτήρισε το προωθούμενο πλαίσιο η εισηγήτρια της ΝΔ, βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ωστόσο ότι «είναι ανεφάρμοστο στην πράξη και άνισο ως προς τις διατάξεις του», ζητώντας να υπάρξουν «ρητές τροπολογίες ώστε να συμπεριλαμβάνονται στους εμπόρους που αναφέρονται και στο άρθρο 1, τα καταστήματα λιανικής πώλησης, δηλαδή τα σούπερ-μάρκετ».

Ειδικά για τις περιπτώσεις τυροκόμων και άλλων ανάλογων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επεξεργάζονται νωπά αγροτικά προϊόντα (ελαιοτριβεία κ.λπ.) και τα διαθέτουν στα σούπερ-μάρκετ, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές διατάξεις για υποχρεωτική εξόφληση εντός 60 ημερών ακόμα και οι πρώτοι  μεταποιητές, συνέχισε./

Τέλος όσον αφορά στην αναγραφή προέλευσης στο γάλα, επεσήμανε ότι οι ξένες εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης στο προϊόν τους, πράγμα που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τις εγχώριες εταιρείες.

Συμφωνεί επί της αρχής η ΔΗΣΥ, ψηφίζουν ΑΝΕΛ, όχι από ΚΚΕ

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «θα συμφωνήσουμε επί της αρχής», ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, σημείωσε ότι το ΚΚΕ «θα το καταψηφίσει», ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ τάχθηκε υπέρ ενώ ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων διαφώνησε με πολλές διατάξεις.

Τέλος ο Γιώργος Αμυράς σημείωσε ότι «ως Ποτάμι θα το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο», αν και κράτησε αποστάσεις από ορισμένες τροπολογίες.

Μπλόκο Αποστόλου στην παλιά χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμή στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου νομοθετεί αναδρομικά την διακοπή της επιχορήγησης από τον ΕΛΓΑ της άλλοτε πανίσχυρης ΠΑΣΕΓΕΣ.

Συγκεκριμένα, καταργείται η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4015/2011 από τότε που ίσχυε, ως προς την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 1.800.0000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Βαγγέλη Αποστόλου τα συγκεκριμένα χρήματα δεν έχουν δοθεί από καμία κυβέρνηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ωστόσο μια δικαστική απόφαση (διαταγή πληρωμής) κατά του ΕΛΓΑ αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση.  

«Είπαμε ότι δεν θα πληρώσουμε και βεβαίως από το 2011 προβλέπεται ότι οι ενισχύσεις αυτές θα δίνονται με υπουργική απόφαση. Από το 2012 μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

Στην αιτιολογική έκθεση, τέλος, αναφέρεται ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τη προηγούμενη διάταξη, δηλαδή την επιχορήγηση και ως τούτου έρχεται πλέον η κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία