BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Εχθρικές επιθέσεις από Νότια Αφρική στα κοτόπουλα ΕΕ

Για φαινόμενα προστατευτισμού στις ευρωπαϊκές εξαγωγές πουλερικών στην Νότια Αφρική κάνει λόγο έγγραφο της Κομισιόν μιλώντας για «εχθρικές επιθέσεις» από τοπικούς εκπροσώπους του βιομηχανικού λόμπι της περιοχής.

Εχθρικές επιθέσεις από Νότια Αφρική στα κοτόπουλα ΕΕ

3
0

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια Αφρική αναφέρει ότι για περισσότερο από ένα χρόνο τα πουλερικά που εισήχθησαν στη Νότιο Αφρική από την ΕΕ είχαν εξατομικευτεί και υποβλήθηκαν σε επιθετικές και εχθρικές επιθέσεις από τοπικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας πουλερικών.

Μάλιστα, οι νοτιοαφρικανικές αρχές έχουν απαγορεύσει μεγάλο μέρος των εξαγωγών πουλερικών από την ΕΕ σε μια πρωτοφανή προστατευτική προσπάθεια. Στο δισέλιδο έγγραφο της ΕΕ υποστηρίζεται ότι έχουν γίνει ψευδείς ισχυρισμοί σε «επίσημες διαδικασίες» μεταφέροντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι εισαγωγές πουλερικών από την ΕΕ υπονομεύουν τους τοπικούς παραγωγούς πουλερικών λόγω:

- τεράστιων ποσοτήτων κομματιών κοτόπουλου με κόκαλα

- Τμήματα κοτόπουλου κατώτερης ποιότητας σε σχέση με εκείνα που καταναλώνονται στην ΕΕ («σκουπίδια»).

- Πωλήσεις κοτόπουλου σε τιμές που οι ντόπιοι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

- Προϊόντα κοτόπουλου που επωφελούνται από επιδοτήσεις

- με το υποτιθέμενο αποτέλεσμα της απώλειας θέσεων εργασίας στη Νότιο Αφρική


ΕΕ: Τα πραγματικά περιστατικά δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς

Ωστόσο, η ΕΕ αναφέρει ότι τα γεγονότα δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι η ποσότητα πουλερικών που εισάγεται στη Νότια Αφρική από την ΕΕ έχει μειωθεί δραστικά από τον Δεκέμβριο του 2016 και έχει αντικατασταθεί από εισαγωγές από παραγωγούς τρίτων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία όχι από την εγχώρια παραγωγή. Οι εισαγωγές από τις χώρες εκτός ΕΕ το 2017 ανήλθαν σε 175.950 τόνους, σχεδόν τετραπλασιάστηκαν από τους 45.200 τόνους που εισήχθησαν στη Νότια Αφρική το 2016.


Οι εισαγωγές της ΕΕ προς την Νότια Αφρική δεν ανακτήθηκαν

Πριν από τον Δεκέμβριο του 2016, οι παραγωγοί της ΕΕ κατόρθωσαν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των νοτιοαφρικανικών χωρών για κατεψυγμένα κομμάτια κοτόπουλου με κόκαλα, γνωστά ως «τμηματικές κοπές». Ωστόσο, μετά από ξέσπασμα της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εξαγωγές κοτόπουλου στην ΕΕ έπεσαν κατακόρυφα το 2017 και δεν έδειξαν σημάδια ανάκαμψης φέτος.

Η ΕΕ λέει ότι οι εισαγωγές «τμηματικών κοπών» από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 71,9% το 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε απάντηση στα άλλα ζητήματα που τέθηκαν, αναφέρει:

- Οι εισαγωγές πουλερικών της ΕΕ στη Νότιο Αφρική είναι της ίδιας ποιότητας με εκείνες που πωλούνται στην ΕΕ. Ο νόμος και οι κανονισμοί της ΕΕ για τα τρόφιμα επιβάλλουν υψηλά πρότυπα στην ασφάλεια των τροφίμων. Σε αντίθεση με τη Νότια Αφρική, δεν υπάρχει ένα προϊόν πουλερικών που να είναι αλατισμένο και να μπορεί μπορεί να πωληθεί ή να εξαχθεί ως νωπό / κατεψυγμένο κρέας κοτόπουλου.

- Η ΕΕ δεν επιδοτεί την παραγωγή πουλερικών ή τις εξαγωγές.

- Οι τιμές κρεατοπαραγωγής στην ΕΕ είναι σταθερά υψηλότερες από εκείνες άλλων μεγάλων εισαγωγέων στη Νότιο Αφρική, όπως η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν υπάρξει πρακτική ντάμπινγκ, η ΕΕ αναμένει από την Ένωση Πουλερικών της Νότιας Αφρικής να υποβάλει καταγγελία για ντάμπινγκ στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: Poultry World

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία