BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Υψηλότεροι δασμοί από ΕΕ κατά του προστατευτισμού

Επιβολή υψηλότερων δασμών σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά πρώτων υλών, πρόσθετους μηχανισμούς ασφάλειας για την αντιμετώπιση σώρευσης αποθεμάτων, περιλαμβάνουν τα νέα μέσα εμπορικής άμυνας που θα θέσει η Κομισιόν απέναντι στις πιέσεις προστατευτισμού και τις αυξανόμενες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τις εμπορικές ροές των διακινούμενων προϊόντων της.

Υψηλότεροι δασμοί από ΕΕ κατά του προστατευτισμού

1
0

Το Συμβούλιο καθόρισε την Δευτέρα 17 Απριλίου τη θέση του σχετικά με τον κανονισμό για τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ, μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017. Το επόμενο στάδιο είναι η τελική έγκριση του κειμένου από το Κοινοβούλιο κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κανονισμός τροποποιεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων για την καλύτερη προστασία των παραγωγών της ΕΕ από ζημίες που προκαλεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Με τον νέο κανονισμό τα μέσα εμπορικής άμυνας της ΕΕ γίνονται πιο προβλέψιμα, διαφανή και προσιτά, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

«Τα νέα αυτά μέσα εμπορικής άμυνας θεσπίζονται την κατάλληλη στιγμή. Απέναντι στις πιέσεις προστατευτισμού και τις αυξανόμενες απειλές για τις αξίες και τις αρχές του βασισμένου σε κανόνες συστήματος συναλλαγών, είναι ακόμη πιο σημαντικό για την ΕΕ να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, υποστηρίζοντας παράλληλα το ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο», δήλωσε ο Emil Karanikolov, υπουργός αρμόδιος για εμπορικά θέματα της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου.

Με τον προτεινόμενο κανονισμό :

• ενισχύονται η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα των προσωρινών μέτρων αντιντάμπινγκ και των προσωρινών μέτρων κατά των επιδοτήσεων. Περιλαμβάνεται περίοδος πριν από τη γνωστοποίηση διάρκειας τριών εβδομάδων, αφού δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες, κατά την οποία δεν θα εφαρμόζονται ακόμη προσωρινοί δασμοί, καθώς και πρόσθετοι μηχανισμοί ασφαλείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της σώρευσης αποθεμάτων.

•Θα υπάρχει δυνατότητα έναρξης έρευνας χωρίς επίσημο αίτημα από τον κλάδο όταν υπάρχει απειλή αντιποίνων από τρίτες χώρες.

• Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες από κοινού με τον κλάδο και να συμμετέχουν στη διαδικασία.

• Μειώνεται η κανονική περίοδος έρευνας σε 7 μήνες, με ανώτατο όριο 8 μήνες. Οι οριστικοί δασμοί θα πρέπει να επιβληθούν εντός 14 μηνών.

• Θα μπορούν να επιβάλλονται υψηλότεροι δασμοί σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά πρώτων υλών και όταν αυτές οι πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, αντιπροσωπεύουν μεμονωμένα περισσότερο από το 17% των εσόδων. Χάρη σ’ αυτό θα μπορεί να προσαρμόζεται το επίπεδο των δασμών που επιβάλλονται στο πλαίσιο του «κανόνα του χαμηλότερου δασμού», εάν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Η επιβολή υψηλότερων δασμών θα περιλαμβάνει στόχο κέρδους που ορίζεται σε τουλάχιστον 6%.

• Θα μπορούν να επιστρέφονται στους εισαγωγείς οι δασμοί που εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στα πλαίσια επανεξέτασης ενόψει της λήξεως μέτρων εμπορικής άμυνας τα οποία δεν διατηρούνται.

• Θα λαμβάνονται υπόψη τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα κατά την αξιολόγηση της δυνατότητας αποδοχής ανάληψης υποχρέωσης και κατά τον καθορισμό του περιθωρίου εξάλειψης της ζημίας.

Η θέση του Συμβουλίου εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία, με αποχή της Ιρλανδίας και αρνητική ψήφο της Σουηδίας και του ΗΒ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει στην ολομέλεια σχετικά με το τελικό κείμενο του κανονισμού ολοκληρώνοντας έτσι τη νομοθετική διαδικασία σε δεύτερη ανάγνωση.

Η επίσημη υπογραφή του κανονισμού προβλέπεται να γίνει στα τέλη Μαΐου στο Στρασβούργο. Στη συνέχεια, ο κανονισμός θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα σύντομα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία