BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Εμπορικό πλεόνασμα ΕΕ 21 δις σε προϊόντα αγροδιατροφής

Το 2017 οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθαν σε 138 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.

Εμπορικό πλεόνασμα ΕΕ 21 δις σε προϊόντα αγροδιατροφής

1
0

Με την αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων να αγγίζει τα 255 δισ. ευρώ το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει για ένα ακόμη έτος  τη θέση της ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα-εισαγωγέα στον κόσμο.

Το 2017 οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθαν σε 138 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,1 %, με την αξία των εισαγωγών να διαμορφώνεται στα 117 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας καθαρό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 21 δισ. ευρώ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου.

Η συνολική παραγωγή του γεωργικού τομέα της ΕΕ το 2017 εκτιμάται σε 427 δισ. ευρώ. Η αλυσίδα μεταποίησης τροφίμων αντιπροσωπεύει το 7,5 % της απασχόλησης και το 3,7 % της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ. Το μερίδιο των εξαγωγών στην αξιακή αλυσίδα της παραγωγής αυξάνεται συνεχώς και, ως εκ τούτου, οι εξαγωγές αποτελούν μοχλό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα.

Ο Φιλ Χόγκαν, επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής: «Η επιτυχία του εμπορίου γεωργικών προϊόντων συνδέεται σαφώς με μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ που επιτρέπουν στους παραγωγούς της ΕΕ να είναι ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές. Οφείλεται όμως και στην παγκόσμια φήμη των προϊόντων της ΕΕ ως ασφαλών, βιώσιμων, θρεπτικών και υψηλής ποιότητας. Το φιλόδοξο εμπορικό μας θεματολόγιο —με πρόσφατες επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Μεξικό— βοηθά τους γεωργούς και τους παραγωγούς τροφίμων της ΕΕ να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες των διεθνών αγορών, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την ανάγκη παροχής επαρκών διασφαλίσεων για τους πιο ευαίσθητους τομείς.»

Οι εξαγωγές της ΕΕ σημειώνουν αύξηση και προς τους πέντε κύριους εμπορικούς εταίρους: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κίνα, την Ελβετία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Επίσης, η Επιτροπή πρόσφατα σημείωσε πρόοδο στις πολλαπλές διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις και έτσι άνοιξε περαιτέρω νέες αγορές για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ.

Η ΕΕ εξάγει ευρύ φάσμα προϊόντων από όλα τα τμήματα της αξιακής αλυσίδας, από βασικά γεωργικά προϊόντα και άλλα πρωτογενή προϊόντα έως μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα (όπως τυρί και κρασί) και προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που έχουν υποστεί υψηλού βαθμού επεξεργασία, γεγονός που αποδεικνύει τον πολυσχιδή χαρακτήρα του τομέα. Τα εμβληματικά προϊόντα της ΕΕ που ηγούνται των εξαγωγών είναι το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, οι βρεφικές τροφές, τα διατροφικά παρασκευάσματα, η σοκολάτα και το χοιρινό κρέας.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ κατάφερε να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, με μείωση του μεριδίου των δύο βασικών χωρών προέλευσης (Βραζιλία και ΗΠΑ) προς όφελος άλλων προμηθευτών. Η ΕΕ ουσιαστικά προμηθεύεται τρία βασικά είδη προϊόντων από τρίτες χώρες: προϊόντα που δεν παράγονται (ή παράγονται σε μικρό μόνο βαθμό) στην ίδια την ΕΕ λόγω φυσικών συνθηκών (όπως τροπικά φρούτα, καφέ κλπ.), προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφές και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά για περαιτέρω επεξεργασία.

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, επισκόπηση των εμπορικών επιδόσεων των βασικών εταίρων της ΕΕ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία) και των ροών των εμπορικών συναλλαγών τους με την ΕΕ, καθώς και ένα κεφάλαιο σχετικά με το εμπόριο και τη συνεργασία με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία