BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Τρόπο αποζημίωσης των αγροτών των ΗΠΑ ψάχνει ο Τραμπ

Τρόπους οικονομικής στήριξης των αγροτών εξετάζει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), με τους τελευταίους να δέχονται ισχυρό πλήγμα στα εισοδήματά τους εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Τρόπο αποζημίωσης των αγροτών των ΗΠΑ ψάχνει ο Τραμπ

2
0

Η προσοχή του προέδρου Τραμπ στρέφεται στην Πιστωτική Εταιρεία Εμπορευμάτων (Commodity Credit Corporation CCC), ένα τμήμα του USDA ιδρύθηκε το 1993, προκειμένου να προσφέρει οικονομική στήριξη στους αγρότες. Μια δεύτερη επιλογή, είναι τα κονδύλια «Section 32». Η πιθανή αυτή ενίσχυση είναι ένας τρόπος προστασίας των Αμερικάνων αγροτών στην περίπτωση που η Κίνα και άλλες χώρες επιβάλουν και επισήμως δασμούς στα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει εντολή στον υπουργό Γεωργίας Σόνυ Περντού, να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ώστε να προστατέψει τους αγρότες. Σε πρόσφατή δήλωσή του ο υπουργός Περντου δήλωσε πως «δεν θα ήταν συνετό από πλευράς μας να αποκαλύψουμε τις σκέψεις μας και να επιτρέψουμε στην Κίνα να μάθει με ποιον ακριβώς τρόπο σκεφτόμαστε να περιορίσουμε τις συνέπειες όσων απειλεί ότι θα κάνει, αλλά είμαστε σε θέση να πούμε το εξής: δεν θα αφήσουμε τους αγρότες μας να κουβαλήσουν τον σταυρό των αντίποινων της Κίνας, την στιγμή που υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του έθνους μας».

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη αυτή δεν θα έχει την μορφή των άμεσων ενισχύσεων, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ από το 1996 όταν έγινε σχετική μεταρρύθμιση, η έμφαση δεν δίνεται στην ενίσχυση του παραγωγού αλλά στην ενίσχυση των τιμών. Ωστόσο, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, το USDA θα έχει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας, τα οποία έγκεινται στη φαντασία της νομικής του ομάδας ώστε να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν. Άλλωστε οι μηχανισμοί στήριξης έχουν ιδρυθεί πριν από την μεταρρύθμιση του 1996 και συνεπώς υπάρχουν αρκετά «παραθυράκια» που επιτρέπουν μια πιο αναχρονιστική, για τα αμερικανικά δεδομένα, λύση.

Για παράδειγμα, το USDA θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το CCC ώστε να αγοράσει σόγια για να καλυφθούν τα έξοδα των αγροτών. Επιπλέον ο  οργανισμός μπορεί να προσφέρει ενισχύσεις με την μορφή δανείων, αγορών και πληρωμών. Το σύμφωνο του CCC προβλέπει ακόμα την πώληση γεωργικών προϊόντων σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και σε ξένες κυβερνήσεις, όπως επίσης και την δωρεά σε εγχώριους ή ξένους ή διεθνείς οργανισμούς καταπολέμησης της πείνας.

Πηγές τόσο της Κυβέρνησης όσο και του αγροτικού τομέα ωστόσο συγκλίνουν σε ένα πράγμα, ότι δηλαδή θα ήταν  προτιμότερο για τον πρόεδρο Τραμπ να προσπαθήσει να έρθει σε μια συμφωνία με την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες, σχετική με τις επικείμενες μάχες των δασμών.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία