BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Υποχρεωτική αναγραφή στο κρέας από Δεκέμβρη του 2014

Στον νέο κανονισμό προβλέπεται υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης για χοιρινό, πρόβειο και πουλερικά.

Ξηλώνεται το σύστημα του ΕΛΟΓΑΚ στον έλεγχο του κρέατος

1
0
Από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός 1169/2011 «σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές», όπου προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης για το χοιρινό και το πρόβειο κρέας καθώς και τα πουλερικά

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το Πανεπιστήμιο του Wageningen, η υποχρεωτική αναγραφή θα οδηγήσει σε ελαφριά αύξηση κόστους που εντοπίζεται στο στάδιο μετά την παραγωγή, και συγκεκριμένα στην επεξεργασία του κρέατος (κόψιμο και συσκευασία). Ωστόσο το 90% του επιπλέον κόστους αναμένεται να μετακυληθεί στον καταναλωτή και το 10% στον παραγωγό.

Μια άλλη, συνέπεια της αναγραφής προέλευσης θα είναι η μείωση των εισαγωγών. Για τη χώρα μας, προβλέπεται μείωση των εισαγωγών αιγοπρόβειου κρέατος κατά 2,5% από τη στιγμή που εφαρμοστεί το μέτρο.

Ποιες όμως πληροφορίες όμως θα αναγράφονται;  Ο τόπος γέννησης, εκτροφής ή σφαγής των ζώων ή όλες αυτές οι πληροφορίες μαζί; Ο κανονισμός αφήνει μεγάλα περιθώρια για ευελιξία, ορίζοντας ότι ο ακριβής τρόπος εφαρμογής του θα αποφασιστεί μετά από μελέτη των πιθανών επιπτώσεων στην αγορά.

 

Τόπος γέννησης, εκτροφής και σφαγής

Σύμφωνα με μελέτη αντικτύπου, οι καταναλωτές επιθυμούν να αναγράφονται όλα αυτά τα στοιχεία (τόπος γέννησης, εκτροφής και σφαγής) . Η λύση αυτή έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι θα ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία και για τα άλλα είδη κρέατος με ό,τι ισχύει για το βόειο κρέας.

Ωστόσο, η μελέτη συμπεραίνει ότι η επιλογή αυτή θα συνεπαγόταν ένα μικρό πρόσθετο κόστος για την αλυσίδα εφοδιασμού. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στο χοιρινό κρέας (+2,3% στην τιμή χονδρικής), και ακολουθούν τα πουλερικά (+1,3%) και το πρόβειο κρέας (+0,64%)

Όπως αναφέρεται, «πολύ μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις (πάνω από 10%)  ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος της επιχείρησης, ο τρόπος εφοδιασμού, η ιχνηλασιμότητα και τα συστήματα διαχείρισης που βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς και η ύπαρξη προαιρετικών συστημάτων σήμανσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία