BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Νέα γλυκαντική ουσία επιτράπηκε στην Ευρώπη

«Πράσινο φως» πήρε από τις Κοινοτικές Αρχές η κυκλοφορία μίας νέας γλυκαντικής ουσίας, της αντβαντάμης.

Η Αίγυπτος μειώνει τους εισαγωγικούς δασμούς της ζάχαρης

1
0
H εν λόγω ουσία αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, στην οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό οξύ και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να διαλέξουν ανάμεσα σε μια ευρύτερη γκάμα ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών, με την αντβαντάμη να αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειας των γλυκαντικών με λίγες ή καθόλου θερμίδες

Η αντβαντάμη (advantame) είναι μια καινούρια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη, που παρασκευάζεται από μείγμα ασπαρτάμης και βανιλλίνης -ένα συστατικό της βανίλιας. Η ασπαρτάμη, από την πλευρά της, είναι μία γλυκαντική ουσία χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά ως υποκατάστατο της ζάχαρης

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες έλαβε την αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για την ασφάλειά της και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια αφενός ως γλυκαντικό γενικής χρήσης και αφετέρου ως ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα, με εξαίρεση το κρέας και τα πουλερικά
Μπορεί, ακόμα, να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο γλυκαντικό ή ως πρόσθετο σε ψημένα προϊόντα, σε μη αλκοολούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά, σε κατεψυγμένα επιδόρπια, μαρμελάδες, ζελέδες, τσίχλες και άλλα τρόφιμα

Ήδη η αντβαντάμη είχε κριθεί ως ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) από τον Ιούλιο του 2013, ενώ στις ΗΠΑ είναι το έκτο γλυκαντικό, που εγκρίθηκε προς χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η ίδια ανάγκη έχει οδηγήσει εδώ και δεκαετίες την επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων στην αναζήτηση γλυκαντικών υλών που δεν αποδίδουν θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, ώστε να μπορούν να καταναλώνονται από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή γενικά να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν, από άτομα με διαβήτη κ.α.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία