BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την αλιεία του αχινού

Υποχρεωτικά καθίστανται η μηνιαία αναφορά ποσοτήτων αλίευσης και η τήρηση ημερολογίου αλιείας αχινού.

Με Προεδρικό Διάταγμα η αλιεία του αχινού

2
0

Διευκρινήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 65/2014, που αφορούν τα ρυθμιστικά μέτρα για την αλιεία του αχινού (Paracentrotus lividus), η οποία ασκείται από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και από ερασιτέχνες αλιείς δίνει εγκύκλιος της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για την επαγγελματική αλιεία του είδους απαιτείται ο εφοδιασμός του σκάφους με Άδεια Αλίευσης, η οποία συμπληρώνει την αλιευτική άδεια του σκάφους (επαγγελματική άδεια αλιείας) και έχει ισχύ ενός έτους, με έναρξη ισχύος από 1ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Η Άδεια Αλίευσης, υπό μορφή απόφασης για την επέκταση αλιευτικών εργαλείων, εκδίδεται από τις κατά τόπους αρμόδιες, για την έκδοση αλιευτικών αδειών, αρχές. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει σχετική αίτηση η οποία πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο της αλιευτικής άδειας του σκάφους.

Οι επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι διαθέτουν Άδεια Αλίευσης Αχινού, υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε μήνα στην Υπηρεσία Αλιείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, μηνιαία αναφορά (συνημμένο υπόδειγμα στην αριθ. 5651/87171/4-7-2014 Εγκύκλιο) της αλιευθείσας ποσότητας αχινού. Η υποχρέωση τήρησης ημερολογίου αλιείας σύμφωνα με τα άρθρα παραμένει.

Η αλιεία με καταδυτική συσκευή στοχεύει αποκλειστικά στην αλιεία αχινού, ενώ ο χρησιμοποιούμενος αναπνευστικός σωλήνας παροχής αέρα πρέπει να έχει συνολικό μήκος έως 10 μέτρα. Η αλιεία οποιουδήποτε άλλου υδρόβιου οργανισμού με τον καταδυτικό εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος στο σκάφος, απαγορεύεται.

 

Ερασιτεχνική αλιεία

Το άρθρο 6 του Προεδρικού Διατάγματος 65/2014 (ΦΕΚ/108/Α’/2014) «..η ερασιτεχνική αλιεία αχινού επιτρέπεται να διενεργείται μόνο από κατόχους ερασιτεχνικής άδειας αλιείας» δεν τυγχάνει εφαρμογής.

Οι επιτρεπόμενες περίοδοι και περιοχές αλιείας αχινών που ισχύουν για τα επαγγελματικά σκάφη, ισχύουν κατά αναλογία και για την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας.

 

Γενικές ρυθμίσεις

Τα άτομα αχινού, προϊόν επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας, πρέπει να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 5 εκατοστών κατά τη διάμετρο, χωρίς αγκάθια.

Η διενέργεια αλιείας από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και από ερασιτέχνες αλιείς, κατά παράβαση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 65/2014 (ΦΕΚ/108/Α’/2014), τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις.

Τα παρανόμως αλιευθέντα άτομα αχινού, εφόσον είναι ζωντανά, επιστρέφονται στη θάλασσα. Τα νεκρά άτομα κατάσχονται και εκποιούνται από τις αρμόδιες αρχές.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική εγκύκλιο με τα Ρυθμιστικά μέτρα για την αλιεία του αχινού.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία