BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Διευκρινήσεις για το Δελτίο Δεδομένων για μονάδες υδατοκαλλιέργειας

Διευκρινήσεις σχετικά με το Ετήσιο Δελτίο Δεδομένων Μονάδων Υδατοκαλλιεργειών και Λιμνοθαλασσών δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με εγκύκλιό του.

Στις τράπεζες περνάει σταδιακά ο έλεγχος των «ψαράδων»

0
0

Σε συνέχεια της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου και μετά από ερωτήματα, παρερμηνείες και καθυστερήσεις που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της και προκειμένου να διευκολυνθεί η συγκέντρωση των στοιχείων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) Η συμπλήρωση, συλλογή και αποστολή των ετήσιων δελτίων μπορεί να γίνεται τόσο σε έντυπη μορφή, όσο και σε ηλεκτρονική, (κατά προτίμηση ηλεκτρονική, εάν αυτό είναι εφικτό).

2) Ως «όμιλος» νοείται κάθε σύμπραξη (φυσικών ή/και νομικών προσώπων) που έχει υπό τον έλεγχό της περισσότερες από μία (δύο ή περισσότερες) εταιρείες ή/και μονάδες υδατοκαλλιέργειας.

3) Το έντυπο Ι αποστέλλεται από κάθε φορέα υδατοκαλλιέργειας στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες αλιείας της περιφέρειας κατά την παρ.1, είτε σε έντυπη, είτε σε ηλεκτρονική μορφή (εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα). Εν συνεχεία, οι υπηρεσίες αλιείας το διαβιβάζουν αρμοδίως στην κεντρική υπηρεσία, είτε εντύπως, είτε ηλεκτρονικά, αναλόγως με την μορφή που το έχουν παραλάβει, με κοινοποίηση στους υπόχρεους φορείς.

4) Το έντυπο ΙΙ (που αφορά αποκλειστικά σε οικονομικά δεδομένα) συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από το κεντρικό λογιστήριο του ομίλου, συγκεντρωτικά για όλες τις εταιρείες-μονάδες που ελέγχει ο όμιλος και αποστέλλεται ηλεκτρονικά μόνο στην κεντρική υπηρεσία. Σε αυτή την περίπτωση (αποστολής εντύπου ΙΙ), δεν απαιτείται η συμπλήρωση των οικονομικών στοιχείων και στο έντυπο Ι που η κάθε μονάδα/εταιρεία που ελέγχει ο όμιλος υποχρεούται (κατά την παρ.3) να αποστείλει.

5) Η συμπλήρωση και αποστολή των οικονομικών δεδομένων συγκεντρωτικά μέσω του εντύπου ΙΙ, από τους κατά την παρ.2 θεωρούμενους ως «ομίλους», δεν είναι υποχρεωτική, εξυπηρετεί φορείς που διαθέτουν κεντρική διαχείριση και κεντρικό λογιστήριο. Εξυπακούεται ότι, ένας φορέας που ελέγχει περισσότερες από μία εταιρείες- μονάδες (και κατά την παρ.2 θεωρείται «όμιλος»), εάν προτιμά, μπορεί να επιλέξει την επιμερισμένη αποστολή των οικονομικών στοιχείων έκαστης μονάδας/εταιρείας του (μέσω των εντύπων Ι που ούτως ή άλλως θα αποσταλούν) και να μην αποστείλει το έντυπο ΙΙ.

6) Στα οικονομικά δεδομένα του εντύπου ΙΙ συμπεριλαμβάνονται μόνο στοιχεία που αφορούν σε ίδια παραγωγή μονάδων υδατοκαλλιέργειας του ομίλου και όχι σε άλλες δραστηριότητες που μπορεί να εμπλέκεται ο όμιλος (π.χ. παραγωγή ιχθυοτροφών ή κατασκευή εξοπλισμού υδατοκαλλιέργειας ή συσκευασία/μεταποίηση/εμπορία προϊόντων υδατοκαλλιέργειας παραγωγικών εγκαταστάσεων εκτός ομίλου).

7) Εταιρείες ή όμιλοι που έχουν συνάψει ιδιωτικές συμφωνίες συνεργασίας/παραγωγής με άλλες μονάδες ή εταιρείες (συμφωνίες «φασόν»), δεν θα συμπεριλαμβάνουν τα οικονομικά στοιχεία των μονάδων αυτών στα συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία των ομίλων (έντυπο ΙΙ). Τα στοιχεία των μονάδων «φασόν» θα αποστέλλονται, κατά την παρ.3, ξεχωριστά για τις μονάδες αυτές από τον κατά περίπτωση διαχειριστή τους.

8) Σε περίπτωση μονάδας οστρακοκαλλιέργειας με περισσότερους από έναν συμμισθωτές συμπληρώνεται και αποστέλλεται ένα μοναδικό δελτίο έρευνας (έντυπο Ι). Στην περίπτωση αυτή, ως φορέας της μονάδας στο έντυπο Ι, θα συμπληρώνεται, είτε το σύνολο των συμμισθωτών (εάν χωρούν όλα τα ονόματα), είτε εκπρόσωπός τους.

9) Σε περιπτώσεις μικρών οικογενειακών μονάδων, στη δήλωση του μισθολογικού κόστους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το κόστος αυτοαπασχόλησης των ιδιοκτητών της μονάδας εφόσον απασχολούνται σε αυτήν.

10) Η αποστολή των ηλεκτρονικών ετήσιων δελτίων στην κεντρική υπηρεσία θα γίνεται στα εξής e-mail:

(α) Εάν πρόκειται για δελτία μονάδων εσωτερικών υδάτων (λιμνοθάλασσες, υδατοκαλλιέργειες γλυκών υδάτων, κλπ) στο e-mail: syg 020@ minagric . gr

(β) Εάν πρόκειται για δελτία μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας (ιχθυοκαλλιέργειες, οστρακοκαλλιέργειες, ιχθυογεννητικοί, κλπ) στα e-mail: syg 085@ minagric . gr , syg 091@ minagric . gr και syg 112@ minagric . gr .

Μετά τα ανωτέρω, παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, για την ενημέρωση των φορέων υδατοκαλλιεργητικών και ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής ευθύνης τους ως προς την ανάγκη της αντικειμενικής και αξιόπιστης συμπλήρωσης των «Ετήσιων Δελτίων Δεδομένων Μονάδων Υδατοκαλλιεργειών και Λιμνοθαλασσών» και την έγκαιρη αποστολή τους στην Υπηρεσία μας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία