BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Βάσει βοσκο- ικανότητας η μοιρασιά των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους

Το μπαλάκι στους μελετητές ανά Περιφέρεια πετά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να συντάξουν τα προσωρινά σχέδια διαχείρισης των βοσκοτόπων ταξινομώντας τους βάσει βοσκοϊκανότητας, σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς.

Βάσει βοσκο- ικανότητας η μοιρασιά των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους

1
0

Τα σχέδια αυτά θα αποτελέσουν τα κριτήρια διορθωτικών παρεμβάσεων από τον Οργανισμό με γνώμονα το αν οι επιλέξιμοι βοσκότοποι του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Δήμο επαρκούν ή όχι για να καλύψουν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, προκειμένου κατόπιν να γίνουν και οι σχετικές διορθωτικές πληρωμές εξισωτικής και ενιαίας ενίσχυσης.

Να σημειωθεί ότι η δημοσίευση της απόφασης αυτής στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 1

Σκοπός

Η παρούσα απόφαση αποσκοπεί στον καθορισμό των προδιαγραφών και του περιεχομένου των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 60 του Ν. 4264/2014, σε συνδυασμό και με την παρ. 4 του άρθρου 103 του Ν.δ. 86/1969, όπως ισχύει.

Οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στοχεύουν στην υλοποίηση μιας αναγνωριστικής μελέτης του βοσκότοπου με έμφαση στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ως κριτήριο ενδεχόμενων διορθωτικών παρεμβάσεων που πρέπει να εφαρμοστούν, με σκοπό την αειφορική κάρπωση του προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας αφενός και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου, όπως αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 103 του Ν.δ. 86/1969. Στόχος των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι η απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκότοπων σε πανελλαδική εμβέλεια με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει καταγραφή της επιφάνειας τους, ο κατ’ εκτίμηση υπολογισμός της βοσκοϊκανότητάς τους και η αποτύπωση της λιβαδικής κατάστασης, ώστε να γίνεται ορθολογική και βασισμένη σε επιστημονικά κριτήρια διαχείριση.

Άρθρο 2

Σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης

Τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης συντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθ. 103 του Ν.δ. 86/1969, ως εξής:

1. Για τις Ιδιωτικές εκτάσεις με κύρια χρήση τη βοσκή, μερίμνη των ιδιοκτητών τους.

2. Για τις Δημόσιες εκτάσεις (Δημοσίου και ΝΠΔΔ), μερίμνη των οικείων κτηνοτροφικών οργανώσεων και σε περίπτωση αδυναμίας τους από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες συντάσσουν ένα προσωρινό διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης ανά Δήμο, όπως αυτοί υφίστανται σε επίπεδο διαίρεσης σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α΄/7−6−2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης− Πρόγραμμα Καλλικράτης».

 

Άρθρο 3

Προσάρτηση των προδιαγραφών και του περιεχομένου των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης

Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης όπως ακολουθούν στο Κεφάλαιο Β' όπου και παρατίθενται οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και των παραρτημάτων αυτού.

 

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική ΚΥΑ με τις Προδιαγραφές προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία