BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Φόρο 20% στα ροφήματα με ζάχαρη ζητούν οι γιατροί στη Βρετανία

Την θέσπιση φόρου 20% στα ροφήματα με ζάχαρη ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αναχαιτίσει την επιδημία της παχυσαρκίας.

Φόρο 20% στα ροφήματα με ζάχαρη ζητούν οι γιατροί στη Βρετανία

3
0

Σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα, η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία (BMA) ζητά από την Ντάουνινγκ Στριτ να προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου.

Στην έκθεση αναφέρει ότι η κακή διατροφή κοστίζει σε ετήσια βάση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) πάνω από 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ και 70.000 χαμένες ζωές.

Τα κόστη αυτά θα μπορούσαν να περιοριστούν με τον φόρο που εισηγείται να μπει σε ζαχαρούχα αναψυκτικά και χυμούς, καθώς η αύξηση της τιμής τους θα ήταν αντικίνητρο για την προμήθειά τους.

Η δρ Σίλα Χόλινς, καθηγήτρια Ψυχιατρικής των Μαθησιακών Δυσκολιών στην Ιατρική Σχολή St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που συνέταξαν την έκθεση, εκτιμά ότι αν μπει ο φόρος του 20% είναι πιθανό να αποφύγουν την παχυσαρκία 180.000 άνθρωποι στη χώρα της.

«Ξέρουμε από άλλες χώρες ότι η φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών μπορεί να βελτιώσει τις εκβάσεις για την υγεία - και τα ισχυρότερα στοιχεία αποτελεσματικότητας είναι για τα ροφήματα με ζάχαρη», πρόσθεσε.

Ανάλογοι φόροι έχουν θεσπιστεί και σε άλλες χώρες, όπως το Μεξικό και η Νορβηγία, καθώς και σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες.

Οι υπέρμαχοι αυτών των φόρων υποστηρίζουν ότι είναι μία πολύ καλή λύση για να αναχαιτιστεί η παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας, αλλά οι πολέμιοί τους αντιτείνουν ότι τα παρεχόμενα οφέλη είναι πολύ μικρότερα από τα προσδοκώμενα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία