BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Έως και 11 ημέρες θα μένει στο ράφι το «φρέσκο» γάλα

Nέες ανατροπές στην αγορά γάλακτος αλλά και στη διάρθρωση των αγελαδοτροφικών εκµεταλλεύσεων (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 25) φέρνει η απόφαση για πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που περιλαµβάνεται στο νέο µνηµόνιο και η οποία εκ των πραγµάτων «αβαντάρει» τις εισαγωγές πρώτης ύλης από το εξωτερικό.

Έως και 11 ημέρες θα μένει στο ράφι  το «φρέσκο» γάλα

0
0

Η καινούργια συµφωνία µε τους δανειστές ή ουσιαστικά ενσωµατώνει τις συστάσεις της περίφηµης πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που είχε επιχειρήσει να «περάσει» πριν από ενάµιση χρόνο η κυβέρνηση Σαµαρά αλλά «σκόνταψε» στις αντιδράσεις κτηνοτρόφων και βουλευτών της περιφέρειας. Το αποτέλεσµα ήταν η επιµήκυνση της διάρκειας παραµονής στο ράφι να περιοριστεί στις 7 ηµέρες (από 5 που ήταν πριν) ενώ παράλληλα θεσπίστηκε και µια νέα κατηγορία προϊόντος, το «γάλα ηµέρας» στο οποίο επένδυσαν αρκετές περιφερειακές γαλακτοβιοµηχανίες αλλά και ορισµένοι από τους leaders της αγοράς.

Πλέον όµως ακόµα και αυτό το επταήµερο καταργείται και η ανώτατη διάρκεια ζωής θα µπορεί να καθορίζεται ελεύθερα από τον εµφιαλωτή ανάλογα µε τη µέθοδο παστερίωσης που χρησιµοποιεί.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις διατάξεις του νοµοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασµένη Πέµπτη από τη Βουλή:

«Αίρεται ο νοµοθετικός καθορισµός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του παστεριωµένου γάλακτος η οποία πλέον θα ορίζεται µε ευθύνη του παρασκευαστή», όπως ρητά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ως «παστεριωµένο γάλα» νοείται, σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο, « το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαµβάνει την έκθεση σε υψηλή θερµοκρασία για µικρόχρονικό διάστηµα (+71,7 βαθµούς C τουλάχιστον για 15 δευτερόλεπτα) ή σε χαµηλή θερµοκρασία (63 βαθµούς C τουλάχιστον για 30 λεπτά) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιµοποιεί διαφορετικούς συνδυασµούς χρόνου και θερµοκρασίας µεταξύ των δύο παραπάνω συνθηκών για την επίτευξη ισοδύναµου αποτελέσµατος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιµασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιµασία υπεροξειδίασης, αµέσως δε µετά την παστερίωση ψύχεται το συντοµότερο δυνατόν σε θερµοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθµούς C, στην οποία θερµοκρασία και συντηρείται, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται µε ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρµόδιων αρχών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συσκευασία του παστεριωµένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται «σε εµφανές σηµείο και µε ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «παστεριωµένο» και «γάλα», η ηµεροµηνία παστερίωσης, η ηµεροµηνία λήξης, το σήµα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερµοκρασία συντήρησής του. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή µορφή και εµφανές σηµείο στο ίδιο οπτικό πεδίο µε το σήµα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ηµέρες».

Το «γάλα ηµέρας» εξακολουθεί να υφίσταται και, για να φέρει τη σχετική ένδειξη, θα πρέπει «να συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άµελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρµισης ή άλλη ισοδύναµη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ηµέρες από την ηµεροµηνία παστερίωσης».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία