BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Υπέρ της συμφωνίας Ceta οι ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οίνου θεωρούν ότι θα επωφεληθούν από τη συμφωνία CETA με τον Καναδά.

Υπέρ της συμφωνίας Ceta οι ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί

0
0

Μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, με απρόσμενες ανατροπές και ενστάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, υπεγράφη στις 30 Οκτωβρίου η εμπορική συμφωνία (CETA) μεταξύ του Καναδά και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που φέρνει ανακούφιση για τους οικονομικούς τομείς και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ο τομέας των ευρωπαϊκών οίνων χαιρέτισε την άρση των καναδικών εμποδίων που αφορούσαν τη νομοθεσία του Καναδά ή Τελωνειακά θέματα.

Εκτός από την εξάλειψη των φόρων και την ενίσχυση της προστασίας των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων, η CETA θα μας δώσει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των διακρίσεων εις βάρος των ευρωπαϊκών εισαγωγών πιστεύει ο Jean- Marie Barillère, Πρόεδρος της CEEV.

Προσωρινή εφαρμογή

Για τον ευρωπαϊκό τομέα, οι δέκα επαρχίες του Καναδά αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική αγορά, στην οποία εισήχθησαν οίνοι αξίας 780 εκατ. ευρώ από την ΕΕ το 2015. Μόνο για τα γαλλικά κρασιά, ο Καναδάς κατατάσσεται στην ένατη θέση ως εξαγωγική αγορά, με 314 εκατ. ευρώ (+ 8% σε σύγκριση με το 2015). Είναι «επείγον η CETA να υλοποιείται από τις αρχές του 2017» υποστηρίζει η CEEV, η οποία ζητεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κυρώσει το συντομότερο τη Συνθήκη.

Να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα ο Καναδάς αντιπροσωπεύει μία από τις δυναμικότερες αγορές με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως όσον αφορά την αξία των εξαγωγών (3.641.386 ευρώ / 2014 – 4.205.108 ευρώ / 2015) που αυξήθηκε κατά 15,48% το 2015 σε σχέση με το 2014.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία