BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Νέο αίτημα ΔΟΕΠΕΛ για το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

Επαναφέρει το θέμα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας η Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «οι ελιές της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα όντως καλλιεργούνται και παράγονται και στην περιοχή της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι, η ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα καλλιεργείται κυρίως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία και η Φθιώτιδα όπου συνεχώς φυτεύονται νέα ελαιόδενδρα της ποικιλίας».

Χάνει 200 εκατ. ευρώ η χώρα λόγω στενού ΠΟΠ Καλαμών

3
1

«Συγκεκριμένα, η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται σε περίπου 60.000 τον., με σχεδόν 2.000 τον. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες 58.000 τον. προέρχονται κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα» επισημαίνει η ΔΟΕΠΕΛ, ενώ υπενθυμίζει ότι το 1996 θεσπίστηκε η Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» που αφορά εμπορικό τύπο ο οποίος αναφέρεται σε ελιές της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που φύονται στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας και ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής (συνταγή).

«Έκτοτε, μέχρι σήμερα, ο εμπορικός αυτός τύπος δεν έχει ξεπεράσει σε ετήσια ποσότητα τους 500 τον. και είναι απορίας άξιο ο θόρυβος που δημιουργείται γύρω απ’ αυτό το θέμα», υποστηρίζει η οργάνωση, σημειώνοντας ότι «ο θόρυβος αυτός δεν αφορά στην πραγματικότητα, αλλά στην ιδεοληπτική προσέγγιση κάποιων που νομίζουν ότι, η πραγματική οικονομία και οι εξαγωγές της χώρας είναι αντικείμενο καφενειακής ενασχόλησης και στην αβελτηρία μιας δημόσιας διοίκησης που σήμερα γνωρίζει πολύ καλά το λάθος της και δεν εννοεί να το διορθώσει».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-01-2018 19:59Γιωργος νικολοπουλος

Ειναι ντροπη να συνχαιουμε την ποικιλια καλαμον με την προσταυευομενη ονομασια καλαματα και να την παρουσιαζουμε ως ποικηλια. Η ποικιλια ονομαζετε καλαμον και η προστατευομενη ονομασια προελευσης καλαματα. Συνχεοντας το ονομασια ποπ με την ποικηλια ουσιαστικα κατατγιται το ποπ καλαματΑ και δινει την δηνατοτητα στους ξενους ιταλους ισπανους κλπ μα χρησημοποιουν το brand name kalamata. Αισχος να θελετε να κανετε δωρο το ονομα καλαματα στους ξενους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία