BACK TO
TOP
Δρώμενα

Το «Αγρόραμα» πάει διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης

Στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης οδηγούν όλοι οι δρόμοι από το Σάββατο 6 έως την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014, όπου οι «μικροί», προσαρμοσμένοι στην οικονομική συγκυρία της εποχής, «τολμούν» να σηματοδοτήσουν την Ελλάδα της δημιουργίας και την κοινωνία της ελπίδας.

Το «Αγρόραμα» πάει διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης

1
0

Το όραμα του Νικολάου Γερμανού, η μετεξέλιξη της Εμποροπανήγυρης της Θεσσαλονίκης, με άφθονη «μαύρη μπύρα» (έτσι την λέγανε τότε), στην δύσκολη μετάβαση από τις θερινές δραστηριότητες στο φθινόπωρο των σχολείων, με τα πρωτοβρόχια, μακράν των δεινοσαύρων των κρατικών επιχειρήσεων, έχει χώρο και για τους «μικρούς», που, από ότι φαίνεται, δίνουν τον ρυθμό της προοπτικής κα της τάσης για την τοπική ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.

Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ είναι η προσομοίωση ενός μικρού επιδεικτικού εκθεσιακού περιστασιακού αγροτικού χωριού, που μπορεί περιλάβει όλες, τις οικονομικές και άλλες, δραστηριότητες μιας κοινωνίας ανθρώπων, στην πραγματική οικονομία. Πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2003 στην προσπάθεια προβολής και προσέλκυσης της EXPO2008 και έκτοτε παρουσιάζεται τακτικά σε εκθέσεις προβάλλοντας κυρίως αγρότες, παραγωγούς και μεταποιητές προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, τεχνήματα κλπ), επί μέρους δραστηριότητες αγροτών, όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία, βιοκαλλιεργητές, παραγωγή ενέργειας, οινοποιούς, αγροτουριστικές δραστηριότητες (ξενώνες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, περιηγήσεις, πολιτιστικά κλπ), επισκέψιμα αγροκτήματα, εκδόσεις, εφημερίδες και άλλα έντυπα, ομάδες παραγωγών, συνεργατικές προσπάθειες, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οργανωτές εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και άλλα.

Η παρουσία και συμμετοχή στο εκθεσιακό αγροτικό χωριό ΑΓΡΟΡΑΜΑ δεν προϋποθέτει κάποιου άλλου είδους συνδρομή ή εγγραφή, πλέον του κόστους συμμετοχής στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην ουσία το κέρδος όλων είναι ότι, χωρίς επί πλέον χρεώσεις, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μικροεκθετών επιτρέπει καλύτερη διαπραγματευτική θέση σε μια σκληρά ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς, και έτσι οι «μικροί» μπορούν να επιτύχουν συμμετοχή με «μικρούς» χώρους μαζί με τους μεγάλους σε μεγάλες εκθέσεις. Είναι μια άτυπη μορφή περιστασιακού συνεργατισμού, χωρίς συνεταιριστικές ή άλλες δεσμεύσεις, που προσπαθεί να τηρήσει τις συνεταιριστικές αξίες και αρχές όπως εξελίχθησαν στον χρόνο από την εποχή του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισμού στο Rochdale. Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες: της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Ενώ σύμφωνα με τη συνεταιριστική παράδοση, τα μέλη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων πιστεύουν στις ηθικές αξίες: της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους. Οι συνεταιριστικές αρχές είναι: η εθελοντική & ανοικτή συμμετοχή, ο δημοκρατικός έλεγχος των μελών, η οικονομική συμμετοχή των μελών, η αυτονομία και ανεξαρτησία, η εκπαίδευση, κατάρτιση & πληροφόρηση και το κοινοτικό ενδιαφέρον, όπως αναφέρονται στο www.diktio-kapa.dos.gr

Το εκθεσιακό αγροτικό χωριό ΑΓΡΟΡΑΜΑ θα βρίσκεται στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014, μέχρι την Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες: Ανδροκλής Γιάτσογλου, 2310 271950, 6943834921, agrorama@otenet.gr.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία