Εκκίνηση στις 26 Σεπτεµβρίο
Η αποστακτική περίοδος ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης στις 26 Σεπτεµβρίου και θα λήξει δύο µήνες αργότερα. Και φέτος είναι αρκετές οι ποσότητες τσικουδιάς που παράγονται στα παραδοσιακά ρακοκάζανα.
Πρόκειται για µία από τις πιο ωραίες περιόδους στην Κρήτη, µε τους περισσότερους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, να πίνουν τσικουδιά και να περιµένουν µε τις ώρες την απόσταση του παραδοσιακού προϊόντος.
Και επειδή παρά την οικονοµική κρίση, το κέφι δεν λείπει, στις περισσότερες παρέες υπάρχουν και εκείνοι που παίζουν λύρα, µαντολίνο, ασκοµαντούρα. Ήχοι παραδοσιακοί, που συνοδεύονται από µαντινάδες για τον έρωτα, τη φιλία, την αγάπη για το νησί, το φεγγάρι, τη θάλασσα, τα πουλιά και γενικά την οµορφιά της φύσης
Οι παρέες είναι πάντα ανοικτές όχι µόνο σε φίλους και γνωστούς, αλλά και στους περαστικούς ακόµα τους ξένους, που κατά την προσφιλή συνήθεια των Κρητικών προσκαλούνται «για µια ρακή!»
Οι συνδαιτυµόνες µπορεί να µην προτιµούν πια το πολυδάπανο κρέας, αλλά για… πείσµα στην κρίση, το αντικατέστησαν µε πατάτες «οφτές» δηλαδή ψηµένες στα κάρβουνα, ωµά λάχανα, καρότα, κουνουπίδια µε µπόλικο λεµόνι, ντάγκους (παξιµάδια) µε αρκετό λάδι, τοµάτα και τυρί, ελιές και χοχλιούς. Όλοι προσφέρουν ό,τι έχουν και απολαµβάνουν την κρητική παράδοση.
Η αποστακτική περίοδος ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης στις 26 Σεπτεµβρίου και θα λήξει δύο µήνες αργότερα. Και φέτος είναι αρκετές οι ποσότητες τσικουδιάς που παράγονται στα παραδοσιακά ρακοκάζανα.
Πρόκειται για µία από τις πιο ωραίες περιόδους στην Κρήτη, µε τους περισσότερους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, να πίνουν τσικουδιά και να περιµένουν µε τις ώρες την απόσταση του παραδοσιακού προϊόντος.
Και επειδή παρά την οικονοµική κρίση, το κέφι δεν λείπει, στις περισσότερες παρέες υπάρχουν και εκείνοι που παίζουν λύρα, µαντολίνο, ασκοµαντούρα. Ήχοι παραδοσιακοί, που συνοδεύονται από µαντινάδες για τον έρωτα, τη φιλία, την αγάπη για το νησί, το φεγγάρι, τη θάλασσα, τα πουλιά και γενικά την οµορφιά της φύσης
Οι παρέες είναι πάντα ανοικτές όχι µόνο σε φίλους και γνωστούς, αλλά και στους περαστικούς ακόµα τους ξένους, που κατά την προσφιλή συνήθεια των Κρητικών προσκαλούνται «για µια ρακή!»
Οι συνδαιτυµόνες µπορεί να µην προτιµούν πια το πολυδάπανο κρέας, αλλά για… πείσµα στην κρίση, το αντικατέστησαν µε πατάτες «οφτές» δηλαδή ψηµένες στα κάρβουνα, ωµά λάχανα, καρότα, κουνουπίδια µε µπόλικο λεµόνι, ντάγκους (παξιµάδια) µε αρκετό λάδι, τοµάτα και τυρί, ελιές και χοχλιούς. Όλοι προσφέρουν ό,τι έχουν και απολαµβάνουν την κρητική παράδοση.