BACK TO
TOP
Δρώμενα

Αγροτική επιχειρηματικότητα στην Γαλάτιστα

Την Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015, στις 21.00, στην αίθουσα της Δημοτικής Κοινότητας Γαλάτιστας Χαλκιδικής, η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γαλάτιστας, διοργάνωσαν συνάντηση-συζήτηση, με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, με θέμα: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Αγροτική επιχειρηματικότητα στην Γαλάτιστα

1
0
Αν επιχειρηματικότητα είναι η θέληση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες, τότε ο αγρότης είναι ο εξ ορισμού επιχειρηματίας, καθόσον, όχι απλά θέλει, αλλά και δρα, σε περιβάλλον όπου οι συμβάσεις του με τον … «Θεό» είναι ετεροβαρείς (μια βρέχει, μια δεν βρέχει, μια ρίχνει χαλάζι, μια έχει υπερβολική ζέστη κλπ) και με μεγάλες αβεβαιότητες, ενώ το αβέβαιο περιβάλλον, επιτείνεται συνεχώς από απρόβλεπτες πολιτικές κινήσεις, από περίεργες αιφνίδιες αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος, από κρίσεις που προέρχονται κυρίως από άλλους τομείς, από τις συνήθειες των αστών που μεγιστοποιούν την κλιματική αλλαγή, που πλήττει κυρίως τους αγρότες και την παραγωγή τους κλπ κλπ κλπ

Αν αγρότης είναι ο γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος, και ΜΟΝΟ συμπληρωματικά προς αυτά η παραγωγή ενέργειας, η μεταποίηση & εμπορία της δικιάς του παραγωγής και ο αγροτουρισμός, τότε το δυσμενέστατο επαγγελματικό περιβάλλον από την νόθευση του επαγγελματία αγρότη με «ποσοστά» (30% απασχόληση, 35% αγροτικό εισόδημα, μη συνυπολογισμό στα εισόδημα ενοικίων και εταιρικών μεριδίων, 51% από το συνολικό εισόδημα, και άλλες αλχημείες), ενώ εντέχνως με νομικίστικα κόλπα υφαρπάζουν το αντικείμενό του επαγγέλματός του αγρότη, και μάλιστα αρπάζουν, με την μέθοδο του «βαφτίσματος» ετεροεπαγγελματιών, ως αγρότες.

Έτσι τελικά οι επιχειρηματίες που κάνουν «business» στα φωτοβολταϊκά, εφ όσον έχουν 100 KW παραγωγή ενέργειας, τους «απονέμεται» ο τίτλος του αγρότη και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ! … Με «χαριστικό» νόμο του Υπουργείου Τουρισμού (Ιούλιος 2014) βαφτίστηκαν λούμπεν «αγρότες» και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, άσχετοι προς το αγροτικά επαγγέλματα, αρκεί να έχουν ενοικιαζόμενους χώρους κάτω των 10 δωματίων! … και αυτό το όρισαν ως «αγροτουρισμό»

Από την άλλη πλευρά, των αγροτών, είναι «επαρκώς» διασπασμένοι οι αγρότες, ώστε να μην μπορούν να διαμορφώνουν δικιά τους άποψη, ούτε να φθάνει η φωνή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι παλιές κομματικές αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, απαξιώθηκαν ταυτόχρονα με την απαξίωση των μέχρι σήμερα κομμάτων. Το εμφανές κενό ψάχνουν να εκμεταλλευτούν συνεταιριστές «παλαιάς κοπής», που ασχέτως των επιτυχιών ή καταστροφικών αποτυχιών τους, επιδιώκουν να παρουσιαστούν ως αυτόκλητοι «σωτήρες» του συνδικαλισμού, μέσα από πολυτελή ξενοδοχεία, οδηγώντας, Όπως λένε άλλοι, Lexus

Νεοσχηματισθένα συνδικαλιστικά σχήματα στους κτηνοτρόφους, δείχνουν πολυδιάσπαση με ομόλογους σχηματισμούς με τίτλους Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής, Σύλλογος μετακινούμενων Μικρών Ζώων, Σύλλογος Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών και πάρα πολλοί ακόμα σύλλογοι, που επιθυμούν να είναι συνομιλητές με τις εξουσίες.

Και ταυτόχρονα μοιάζει να εμφανίζεται σε νέα συνδικαλιστικά αγροτικά σχήματα, ένας ιδιότυπος πατερναλιστικά, ελεγχόμενος συνδικαλισμός με αμφιλεγόμενους χορηγούς. Κάποιοι αισθάνονταν περήφανοι και το διαφήμιζαν επειδή είχαν χορηγούς σε συνδικαλιστική συνάντηση τους «μεσάζοντες» του αγροτικού πλούτου. Άλλοι βάζουν φωτογραφίες αγροτικού αυτοκινήτου, που λένε ότι είναι χορηγία από αντιπροσωπεία αγροτικών οχημάτων, που ευελπιστεί να είναι προμηθευτής των αγροτών …. Άλλοι «κόντρα» στην τοπική κοινωνία και στις μέχρι σήμερα αποφάσεις της συντεταγμένης πολιτείας, αποδέχονται «χρυσή» χορηγία από εταιρεία της οποίας η δραστηριότητα αμφισβητείται. Ο ευτελισμός και ένας νέας μορφής «χρηματισμός» του συνδικαλιστικού κινήματος δεν επιτρέπει την σωστή παράθεση επιχειρημάτων για ένα νέο «συμβόλαιο» των παραγωγών πραγματικού πλούτου στην Ελλάδα, με τους έλληνες καταναλωτές.
Ταυτόχρονα οι κάποτε αυτάρκεις αγρότες κατάντησαν άμεσα εξαρτώμενοι τουλάχιστον κατά το 50% των εισοδημάτων τους, και μάλιστα από κέντρα έξω από τον τόπο και έξω από το κράτος. Ο αγρότης μπορεί και πάλι να είναι αυτάρκης. Κάθε όμως εξουσία , που σέβεται τον εαυτό της, επιθυμεί διακαώς βαθειά εξαρτώμενους από αυτήν την εξουσία (χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις, αδειοδοτήσεις, πληροφορίες κλπ). Επομένως ο δυνητικά αυτάρκης αγρότης είναι οιονεί μιας μορφής «τρομοκράτης» του συστήματος-πλέγματος εξουσιών, και γι αυτό δεν έχει καμιάς μορφής μέλλον, παρά σε συνάρτηση με άλλους. Και βέβαια προέχει η στοιχειώδης αυτοοργάνωση του αγροτικού χώρου. Ένα νέο συμβόλαιο παραγωγών-καταναλωτών, με πιθανό τίτλο ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020.

Πληροφορίες: Παύλος Γιαλαγκολίδης-6946688616, Αγγελος Τσιαρτσαφλής-6947992647, Δημήτρης Μιχαηλίδης-6998282382.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία