BACK TO
TOP
Δρώμενα

Επίσκεψη Μελέτης στη Βόρεια Πελοπόννησο

Επίσκεψη Μελέτης (study visit) πραγματοποίησε η νεοσύστατη Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Αγροτικής Αττικής στα γραφεία της Αναπτυξιακής Βορείου Πελοποννήσου-ΑΝΒΟΠΕ στο Λεβίδι Αρκαδίας, στις 20/8/2015.

Επίσκεψη Μελέτης στη Βόρεια Πελοπόννησο

22
0
Η Επίσκεψη Μελέτης είναι η τρίτη που γίνεται με συγκεκριμένο σκοπό να υποστηρίξει τον «από κάτω» σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης στην αγροτική Αττική, διότι ακόμα και στην Αττική υπάρχουν αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, δασοκόμοι) που έχουν  … «ψυχή». Μάλιστα αυτοί οι συγκεκριμένοι αγρότες υφίστανται όλη την «επιθετική», επεκτατική πρακτική των αστών. Οι αγρότες της Αττικής βλέπουν να χάνουν χωράφια (που γίνονται σπίτια ή εργοστάσια, ή άλλες λειτουργίες), να χάνουν εγκαταστάσεις (θερμοκήπια, στάβλους, αποθήκες κλπ), να χάνουν τον χώρο άσκησης των επαγγελμάτων τους, να χάνουν τον πολιτισμό τους, να χάνουν την ζωή τους … Και όλα αυτά με «νόμιμους», αλλά ανήθικους τρόπους, που βλάπτουν βάναυσα τους ντόπιους κατοίκους, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους, όσους τουλάχιστον ήταν εκεί και πριν 50 χρόνια, όταν οι περιοχές δεν είχαν «αξιοποιηθεί» (?) από νεόπλουτους ή νεοαστούς ή (μήπως) και νεομετανάστες

Προηγήθηκε η Επίσκεψη Μελέτης της κας Μάγδας Κοντογιάννη στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου Κρήτης, την Αναπτυξιακή Μυλοποτάμου Ρεθύμνης και στα μητάτα του Ψηλορείτη, καθώς και η Επίσκεψη Μελέτης στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας και σε οινοποιεία, ταβέρνες, χωριά, χώρους θεραπευτικής ιππασίας και catering.

Η Επίσκεψη Μελέτης στην ΑΝΒΟΠΕ περιελάμβανε γενική εισαγωγή στην λειτουργία μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας, επίσκεψη στα γραφεία της ΑΝΒΟΠΕ (Λεβίδι), επίσκεψη στο οινοποιείο του Καλόγρη (Κάψια, Αρκαδίας), συζήτηση για τον τρόπο σχεδιασμού μιας «από κάτω» παρέμβασης στον τόπο και τελικά αξιολόγηση στην ταβέρνα του Τσώλη.
Στην Επίσκεψη Μελέτης μετείχαν οι: Μιχάλης Αδάμης (Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων και Αντιδήμαρχος Σαρωνικού), Τζένη Κατσούλη (Ομάδα παραγωγών Κηπευτικών), Μάγδα Κοντογιάννη (ΚοινΣΕπ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ), Γιάνης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) Μαρία Μαγγίνα (ΚοινΣΕπ ΜΕΓΑΡΙΣ), Άγγελος Μακρυγιάννης (Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων), Κώστας Ματζουράνης (ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ), Δημήτρης Μιχαηλίδης και Γιώργος Παπαβασίλης (Πρόεδρος Οργάνωσης Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων).

Η απόφαση να «ΖΗΣΟΥΝ» του ζεύγους Καλόγρη (Χριστίνα & Βαγγέλης, και τα δύο τους ενήλικα παιδιά) μετακίνησε την οικογένεια από την Αθήνα στην Κάψια, όπου το παλαιό οικογενειακό σπίτι. Με μικρή υποστήριξη από το LEADER (μέσω ΑΝΒΟΠΕ), ύψους 40.000€ (σε συνολικό προϋπολογισμό 60.000€) και πολύ προσωπική εργασία, η σημερινή εγκατάσταση απορρόφησε περίπου 100.000€, παράγονται 12.000 περίπου εμφιαλωμένο βιολογικής καλλιέργειας κρασί, το οποίο διατίθεται σε ποσοστό περίπου 80%, εκεί, επί τόπου, στους επισκέπτες, και στους συμμετέχοντες στις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες του ελεύθερα διαθέσιμου χώρου. Η ευχάριστη Χριστίνα, οι ιστορίες και η ξενάγηση, η φιλοξενία τους με τοπική παραδοσιακή πίτα, και λευκό & ροζέ κρασί, «αιχμαλωτίζουν» κάθε επισκέπτη και τον κάνουν «μέλος» της οικογένειας Καλόγρη, όπως «κέρδισαν» την Ομάδα πρωτοβουλίας. Το Επισκέψιμο Παραδοσιακό Οινοποιείο ΚΑΛΟΓΡΗ (www.ktimakalogri.gr, 2710 222290) διαθέτει τους χώρους του για εκδηλώσεις και κρασιά βιολογικής γεωργίας (λευκό Κτήμα Καλόγρη Μαντινεία, ερυθρωπό Τατιανή, ερυθρό Καλός Αγρός & ερυθρό Κυριακή, με μέση τιμή 6€) καθώς και πετιμέζι από μοσχοφίλερο

Φαίνεται ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου της Αττικής, μεταξύ άλλων, μπορούν να λειτουργήσουν συμβιωτικά με τα 4.000.000 των κατοίκων της Αθήνας, και να αποφύγουν την ανταγωνιστική «σύγκρουση» στην οποία τους ωθούν συνεχώς οι πελατειακές σχέσεις και οι ανάγκες ψήφων, της όποιας μορφής εξουσίας (Τοπική, Περιφερειακή, Κεντρική). Η κάθε περιοχή φαίνεται να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές προσδοκίες, γι αυτό δεν θα ωφελούσαν οριζόντιες πολιτικές, αλλά μικρές τοπικές παρεμβάσεις με πολύ προσωπική δουλειά
Κάθε συμπολίτης θα μπορούσε να συμβάλλει στην διαμόρφωση του κάθε τοπικού οράματος επιβίωσης, αυτάρκειας και ανάπτυξης, με την αποτύπωση της πρότασης των επιθυμιών του, σε τοπικό επίπεδο, σε ένα χαρτί, το οποίο θα αρχίσει να μοιράζεται ελεύθερα, μετά τις 3/9/2015.

Ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε και μ ε το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, το οποίο είναι ένα δίκτυο τοπικών επιχειρήσεων με ελεύθερη αυτοδέσμευση για να επιτευχθούν συνθήκες Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Τα τοπικά Δίκτυα, όπως είδε η Ομάδα Πρωτοβουλίας, μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και στο εταιρικό τυπικό σχήμα , ενδυναμώνοντας την τοπική εταιρική σχέση. Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Πελοποννήσου «ΟΡΕΙΝΑ» (www.peloponet.gr) συνδέει τόπους διαμονής, ταβέρνες, μουσεία, χώρους ανάπτυξης δραστηριοτήτων, οινοποιεία και αξιοθέατα σε ένα ενιαίο δίκτυο παροχής τοπικών ποιοτικών υπηρεσιών, τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και τοπικών τεχνημάτων, έχοντας ως στόχο την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με αυτάρκεια και βιωσιμότητα, μέσα σε ένα αποδεκτό και συμφωνημένο αξιακό πλαίσιο.

Την πολύ σημαντική εμπειρία του κ. Γιώργου Κωστούρου (ΑΝΒΟΠΕ), όπως την προσέλαβαν τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, και τις σημαντικές παρατηρήσεις του κ. Βασίλη Μπέλλη (ΑΝΚΑ), θα συζητήσουν τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στην Αγροτική Αττική στις 27 Αυγ 2015, στις 20.00, στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (Λ. Πορφύρα 4, 13674 ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102467866, ktinotrofoiattikis@gmail.com), όπου προσκαλούνται ανοικτά και άλλες συλλογικότητες της Υπαίθρου της Αττικής, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6906962549.




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία