BACK TO
TOP
Δρώμενα

Μικρές οικοτεχνίες από αγρότες στα Μουδανιά

Ενημερωτική εκδήλωση με κύριο θέμα την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την έννοια της συμβολαιακής γεωργίας οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 20.00 στην αίθουσα του φιλόξενου Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ στον Άγιο Μάμα Μουδανιών Χαλκιδικής, κατά την σχεδόν καθιερωμένη «Δευτέρα των Νέων Αγροτών».

Μικρές οικοτεχνίες από αγρότες στα Μουδανιά

1
0

Ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να επιτραπεί στον αγρότη-παραγωγό να μπορεί να φθάνει στον τελικό καταναλωτή. Είναι απαραίτητο ο αγρότης-παραγωγός να μπορεί να αποφύγει την κατάσταση εκβιασμού στην οποία βρίσκεται λόγω των ευπαθών και ογκωδών αγροτικών προϊόντων. Για να καταστήσει μακροβιότερη την αγροτική του παραγωγή, ο αγρότης-παραγωγός, θα πρέπει να μπορεί να μεταποιεί τα αγροτικά του προϊόντα και να τα διαπραγματεύεται με άνεση χρόνου, και όχι κάτω από εκβιαστικές προθεσμίες τον πλούτο που παράγει.

Ο κ. Δημήτρης Ρουκάς, έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές ομιλίες και έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές για την δυνατότητα κάθε κτηνοτρόφου-παραγωγού να μεταποιήσει το ευπαθές γάλα σε τυρί, με την μέχρι σήμερα υπάρχουσα νομοθεσία, σε μικρά οικογενειακά τυροκομεία (από 200 λίτρα γάλα σε κάθε κύκλο τυροκόμησης).  Με την ιδιότητά του ως επιστημονικού συνεργάτη της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, ο κ. Δ. Ρουκάς έχει πρόσφατη διοικητική πρακτική για την δυνατότητα υλοποίησης αυτών των προθέσεων, όσων αγροτών το επιθυμούν πραγματικά και μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους.

Ακόμα η πρόσφατη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ Β 2468/17-11-2015 της απόφασης «Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)», δίνει νέες δυνατότητες σε όσους αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και δασοκόμους) επιθυμούν να μεταποιήσουν οι ίδιοι την παραγωγή τους. .

Στα πλαίσια της ευρείας ενημέρωσης των αγροτών για τις επιχειρηματικές δυνατότητες στην σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα είχε εκφρασθεί από νέους αγρότες η ανάγκη να ενημερωθούν για τις έννοιες της συμβολαιακής γεωργίας, όπως προσφέρονται σήμερα από τραπεζικά σχήματα, και ο Δ/ντής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Τάσος Ζαχαρόπουλος, προσφέρθηκε να ενημερώσει όσους επιθυμούν για την σημερινή τραπεζική πρακτική.

Είναι απόλυτα σαφές ότι η έννοια «συμβολαιακή γεωργία» θα έπρεπε να εφαρμόζεται επί της τελικής τιμής πώλησης στον τελικό καταναλωτή και να μην είναι απλά «σκαλοπάτι» επιχειρηματικών ομίλων στην επιχειρηματική τους πρακτική. Μέχρι να επιτευχθεί το άριστο, καλόν είναι οι αγρότες να είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα.

Μαζί με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπου απαιτείται, οι Νέοι Αγρότες είχαν αποδείξει ότι επιδίωκαν την επαρκή τεκμηρίωση, την ευρεία ενημέρωση όλων και την επιδίωξη εξασφάλισης συμμαχιών μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων, και φαίνεται ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κινείται στις ίδιες, σωστές επιλογές, είτε στο Σύνταγμα, είτε στα χωριά της Χαλκιδικής, είτε στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και της γνώσης, είτε στις εκθέσεις και συνέδρια.

Την Δευτέρα, 23 Νοε 2015, στις 8μμ, στο Κέντρο Δήμητρα, οικτηνοτρόφοι, γεωργοί, αλιείς και δασοκόμοι, αλλά και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος προσκαλείται στην ανοιχτή ενημέρωση. Πληρ: Α. Γιάτσογλου-6943834921, Π. Γιαλαγκολίδης-69466886

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία