BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ανταλλαγή εμπειριών στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής

Πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών των μελών του αποφάσισε να υλοποιήσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» μέσα στο 2016, μετά από ένα πολύ πλούσιο απολογισμό δραστηριοτήτων και υποστηρικτικών επισκέψεων στα μέλη του.

Ανταλλαγή εμπειριών στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής

1
0

Η ανυπαρξία επαρκούς επαγγελματικής αγροτικής κατάρτισης-μαθητείας για τους σύγχρονους Έλληνες Κτηνοτρόφους, οδήγησε το Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» στην απόφαση να επικοινωνήσει, να μεταδώσει και να πολλαπλασιάσει τις υπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες μέσω τριών εξειδικευμένων δραστηριοτήτων:

1. ενός συστήματος κυρίως ανταλλαγής εμπειριών,

2.  αργότερα επισκέψεων μελέτης (study visit) και

3. μικρό-σεμιναρίων

Τα τριακόσια και πλέον μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, έχουν ενσωματωμένες στις καθημερινές τους δραστηριότητες την εμπειρία και τεχνογνωσία πολλών γενεών, απόλυτα προσαρμοσμένης στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Αττικής.

Στις 20/1/2016 ξεκίνησε, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», η πρώτη οργανωμένη εκδήλωση ανταλλαγής εμπειριών με θέμα «Εκθέσεις: ένα εργαλείο δουλειάς (SOMMET, AGROTICA, ZOOTECHNIA, AGRA κλπ)». Η πρώτη ανταλλαγή εμπειριών έγινε σε χώρο εκδηλώσεων στην παραλία Βαρέα των Μεγάρων, όπου μεταξύ άλλων διακρίναμε τους: Γιάννη Κοντογιάννη Πρόεδρο Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), Παπαβασίλη Γιώργο (Οργάνωση Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων), Μακρυγιάννη Άγγελο (Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων), Μαντζουράνη Κώστα (Πρόεδρο ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ), Κορδαλή Νίκ (ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΟΡΔΑΛΗ), Μωραΐτη Ευαγγελία, Κοντογιάννη Μάγδα, Τζεμπελίκο Αναστάσιο, Μιχαηλίδου Αθηνά, Κατσούλη Πολυξένη, Κρεμύδα Μαρδίτσα, Γκίνη Χρήστο, Κουστέρη Θωμά, Βλαχάκη Κωνσταντίνα, ΚΟΥΣΤΈΡΗ Δήμο, Κοδραλή Κώστα, Τζεμπελίκου Ελένη, Καγιο Γιάννη, Κουφή Μαρία, Τζεμπελίκο Νίκο κλπ

Την οργάνωση της φωτογραφικής παρουσίασης είχε η κα Αθηνά Μιχαηλίδου, ενώ ο κύριος εισηγητής ήταν ο Νικόλαος Κορδαλής (κτηνοτρόφος, εκτροφέας, Μέγαρα) με εντυπώσεις από την ZOOTECHNIA (Φεβ 2015, Θεσσαλονίκη) την SOMMET (Οκτ 2015, Clermon Feran, Γαλλία) και την BURSA AGRICULTURE (Οκτ 2014, Προύσα, Τουρκίας). Συντόνισε ο δημοσιογράφος Δ. Μιχαηλίδης.

Από τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που ανταλλάχθηκαν επισημάναμε:

·      Υπάρχουν αγελάδες με 4 περισσότερα πλευρά (δηλαδή μπριζόλες!)

·      Οι αγοραπωλησίες κτημάτων γίνονται ελεύθερα στην Γαλλία, αλλά εάν θέλεις να εκθρέψεις σε μια περιοχή, μπορείς να εκθρέψεις μόνο συγκεκριμένη φυλή ζώων (!). Τίποτε άλλο.

·      Υπήρχαν εστιατόρια στην Γαλλία που πρόσφεραν μόνο κρέας από μια μοναδική φυλή ζώων, μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους.

·      Τα κρέατα που τρώνε στην Γαλλία είναι σχεδόν άψητα, με το αίμα τους…

·      Στην έκθεση υπήρχε ειδικός χώρος για τους διεθνείς επισκέπτες και χώρος σε συγκεκριμένο πίνακα με θέση για τις κάρτες του, όπου άλλοι ενδιαφερόμενοι έβαζαν τις κάρτες τους για επίτευξη επαφής. Χωρίς κάρτες η επίσκεψη σε έκθεση είναι αναποτελεσματική.

·      Για τις έκτακτες δουλειές χρησιμοποιήθηκαν οι μαθητές-εθελοντές τοπικού σχολείου, που ήξεραν μια ξένη γλώσσα. Οι αμοιβές τους πήγαν για την ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή τους.

·      Στα αγροκτήματα πουλιέται το κρέας που παράγεται από τα ζώα τους. Τα στέλνουν στο τοπικό σφαγείο και μετά τα τεμαχίζουν στο αγρόκτημα, συνήθως σε κομμάτια 5 κιλών.

·      Το κρέας στα αγροκτήματα πουλιέται 11€ (!!!...).

·      Το γαλλικό κρέας εισάγεται στην Ελλάδα και πουλιέται στην χονδρική 2,5€ (?)

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα επισκέψεις μελέτης τόσο εντός Ελλάδας όσο και εκτός για να έρθουν τα μέλη του πιο κοντά στις επιλογές για τοπική αγροτική ανάπτυξη όσο και σε επαγγελματικές εφαρμογές σε διεθνές επίπεδο.

Ο προγραμματισμός μικρό σεμιναρίων διάρκειας 2 ημερών (4 ώρες ημερησίως) προβλέπει ότι τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Προσδιορισμού Εκπαιδευτικών αναγκών των κτηνοτρόφων (Δευτέρα, 25 Ιαν 2016, στις 21:00, σε ανοικτή συνεδρίαση όπως άλλωστε όλες οι εκδηλώσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) θα εφαρμοσθούν στα μικρό-σεμινάρια.

Τα μικρό-σεμινάρια θα γίνονται απόγευμα Σαββατοκύριακα στις Αχαρνές (Λ. Πορφύρα 4) τον Μαρ 2016, δηλαδή προετοιμάζονται για 5 & 6/3, 12 & 13/3, 19 & 20/3 και 26 & 27/3/2016.

Τα πρώτα πειραματικά, πιλοτικά μικρό-σεμινάρια ανακοίνωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ότι θα απευθύνονται τόσο σε ενδιαφερόμενους να προσεγγίσουν με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές το επάγγελμα του κτηνοτρόφου (τα Σαββατοκύριακα 5-6/3/2016 και 19-20/3/2016) ενώ τα μικρό-σεμινάρια 12-13/32016 και 26-27/3/2016 θα απευθύνονται σε επαγγελματίες κτηνοτρόφους και μέλη των οικογενειών τους.

Αιτήσεις για τα μικρό-σεμινάρια μπορούν να κατατίθενται από Τρίτη, 26 Ιαν 2016 στην γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου κ. Μάγδα Κοντογιάννη τηλ. 6932094231 και στο e-mail.ktinotrofoiattikis@gmail.com.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» συνεχίζει να ασχολείται ενεργά και αποτελεσματικά με τα μέλη του και τα προβλήματά τους, με προτεραιότητες που περιλαμβάνουν την έκδοση αδειών διατήρησης ή λειτουργίας σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις των μελών του, αλλά και με την υποστήριξη τρεχόντων επειγόντων θεμάτων, όπως είναι η κατάθεση ενστάσεων για τις βοσκήσιμες γαίες, που επηρεάζουν την ετήσια βασική επιδότηση των κτηνοτρόφων.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος», χωρίς να απομακρύνεται από τα επείγοντα (κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό, φορολογικό) πάντα σε συνεργασία με τους συγκροτημένους φορείς των επαγγελματιών αγροτών, προσέχει τα θέματα όπως: ένα αποτελεσματικό δίκτυο εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, η λειτουργία γεωργικών εφαρμογών (και αποδεικτικές εκμεταλλεύσεις), η αγροτική εκπαίδευση, εισαγωγή μαθήματος «πρωτογενούς παραγωγής» σε όλα τα σχολεία, η σωστή εμπορία αγροτικών προϊόντων (Αγορές Αγροτών-δημοπρατήρια), η στήριξη συλλογικών δραστηριοτήτων, η αναστροφή της καταστροφικής ηλικιακής κατανομής των αγροτών, η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας (Επιμελητήρια ή/& ΑΓΡΟΤΙΚΑ Επιμελητήρια), η εθνική αγροτική πολιτική με στόχο την αυτάρκεια, οι χρήσεις γης & νερού, οι αυτόχθονες φυλές & ντόπιοι σπόροι και η δημιουργία χρηματοπιστωτικών εργαλείων της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία