BACK TO
TOP
Δρώμενα

Κομμάτι της ιστορίας μας γίνονται τα γαμήλια έθιμα των Βλαχοχωρίων

Τη νέα έκδοση «Γαµήλια έθιµα των Βλαχοχωρίων της Πίνδου. Πρώιµες λαογραφικές καταγραφές φοιτητών του Ν. Γ. Πολίτη», παρουσίασε το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδηµίας Αθηνών την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.

Κομμάτι της ιστορίας μας γίνονται τα γαμήλια έθιμα των Βλαχοχωρίων

3
0
Η εν λόγω έκδοση έχει ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον καθώς περιλαµβάνει και την αδηµοσίευτη χειρόγραφη λαογραφική συλλογή του Ζήση Μότσιου, φιλολόγου από το Καλοχώρι Λάρισας, µε τα έθιµα του χωριού του, την οποία συνέταξε ως φοιτητής και η οποία φυλάσσεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα στο Αρχείο του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδηµίας Αθηνών.

Ο τόµος περιλαµβάνει επίσης κείµενα των αειµνήστων Παπαγεωργίου και Βήκα, φοιτητών του ιδρυτή της Ελληνικής Λαογραφίας Νικολάου Πολίτη, µε θέµα τα έθιµα του γάµου στους Βλάχους. Τα τρία κείµενα αποτελούν πρωτογενείς λαογραφικές καταγραφές. Oι συγγραφείς περιγράφουν τα έθιµα του γάµου, όπως τα έχουν γνωρίσει βιωµατικά στους τόπους καταγωγής τους, δηλαδή την Σαµαρίνα Γρεβενών, την Καλοµοίρα Τρικάλων, το Καλοχώρι Λάρισας και το Ιστόκ. Ένα τέταρτο κείµενο του τρικαλινού Αλέξανδρου Χατζηγάκη µας µεταφέρει στην ατµόσφαιρα των χρόνων που γράφτηκαν οι τρεις συλλογές της παρούσας έκδοσης δηλαδή στις αρχές τις δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα και αποτυπώνει το περιστατικό µιας τυχαίας συνάντησης στην οδό Σταδίου των Αθηνών το φθινόπωρο του 1913, κατά την οποία ο συµπατριώτης του Βασίλης Βήκας, φοιτητής φιλολογίας και βοηθός του Πολίτη στο Πανεπιστήµιο, τον συστήνει στον διαπρεπή λαογράφο

Την έκδοση παρουσίασαν ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής της Λαογραφίας στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, ο Σταµάτης Μπέης, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών ∆ιαλέκτων και Ιδιωµάτων - Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδηµίας Αθηνών και η Αικατερίνη Πολυµέρου-Καµηλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδηµίας Αθηνών.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία