BACK TO
TOP
Δρώμενα

Στα 84 χρόνια του συνεχίζει τη διάβα για το Πρόσβορο ο Χρήστος Τζιάλας

Γεννήθηκε το 1933 από νοµαδική, κτηνοτροφική οικογένεια, µε θερινή βάση το Πρόσβορο Γρεβενών. Κοπατσάρης στην καταγωγή, η µετακίνηση ήταν γραµµένη στο DNA του Χρήστου Τζιάλα. Για τους Κοπατσαραίους, νοµάδες της ∆. Μακεδονίας που σταδιακά αναµείχθηκαν µε Βλάχους, βάση θεωρούνταν η περιοχή που βοσκούσαν τα ζώα τους τα καλοκαίρια και προσδιόριζε και την καταγωγή τους.

Στα 84 χρόνια του συνεχίζει τη διάβα για το Πρόσβορο ο Χρήστος Τζιάλας

0
0

Η έλευση του χειµώνα και η ανάγκη για βοσκή και προστασία των ζώων από τον καιρό, τους οδηγούσε στα πεδινά. Μετά του Αη ∆ηµήτρη, ολόκληρες οικογένειες µάζευαν όλο το σπιτικό τους, το φόρτωναν στα άλογα και ξεκινούσαν την αναζήτηση «χειµαδιού», βοσκώντας παράλληλα τα κοπάδια τους.

Η περίοδος των µετακινήσεων προσφερόταν για ενδυνάµωση του κοπαδιού, γιατί κρατούσε µέχρι κι ένα µήνα και τα ζώα εµπλούτιζαν τις τροφές τους, µέσω των διαφόρων τοπικών ενδιαιτηµάτων που συναντούσαν. Σε κάθε ταξίδι, οι βοσκοί άλλαζαν τα δροµολόγιά τους κρατώντας πάντα κάποια σταθερά κοµβικά σηµεία διανυκτερεύσεων και διάβασης, τα «κονάκια».

Διαβάστε εδώ την προσωπογραφία του Χρήστου Τζιάλα όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπτερα όλης της χώρας το Σάββατο 20 Ιανουαρίου μαζί με την ειδική έκδοση Agrotica


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία