BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ο Δίσκος της Φαιστού αποκαλύπτει τα μυστικά του

Ο Δίσκος της Φαιστού, που χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αι. π. Χ., αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά του. Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, γλωσσολόγος - αρχαιολόγος και συντονιστής του προγράμματος «ERASMUS +» του ΤΕΙ Κρήτης, έχει αφιερώσει τον ερευνητικό χρόνο του στην ερμηνεία του δίσκου.

Ο Δίσκος της Φαιστού αποκαλύπτει τα μυστικά του

2
0

Μάλιστα, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν, έχει προχωρήσει στην «ανάγνωση» του δίσκου σε ποσοστό 99%.

Ο κ. Όουενς, με αφορμή την ομιλία που θα δώσει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα, με τίτλο «Η φωνή του Δίσκου της Φαιστού», ανέφερε πως «ο Δίσκος της Φαιστού είναι γραμμένος στη μινωική γραφή που καταγράφει τη μινωική γλώσσα. Πρόκειται για το καλύτερο δείγμα “κρητικών ιερογλυφικών”, σε εισαγωγικά πάντα, γιατί δεν πρόκειται για το σύστημα γραφής της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι λάθος η ονομασία. Ο Δίσκος της Φαιστού είναι και συλλαβική γραφή, όπως είναι η μινωική Γραμμική Α».

Πλέον, ο κ. Όουενς  είναι σε θέση να «αποκαλύψει» τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, δίνοντας μια τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη «ερμηνεία» του δίσκου. Με σεβασμό απέναντι στην ιστορία και επίγνωση του βάρους του εγχειρήματός του, προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην «ερμηνεία», μιλάει για την πεμπτουσία του και δίνει ίσως το «κλειδί» για την είσοδο στα άδυτα του μινωικού κόσμου.

 

Ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.

Ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Είναι φτιαγμένος από πηλό, ενώ η μέση διάμετρός του είναι περίπου 16 εκατοστά και το μέσο πάχος του 1 εκατοστό. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.ά. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην μία πλευρά και 119 στην άλλη, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του Δίσκου.


Περισσότερες πληροφορίες

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/el/event-registration. Η ομιλία θα γίνει στα ελληνικά. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία