BACK TO
TOP
Δρώμενα

Το Ψωμί στη Μεσόγειο από το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Το ψωμί έχει υμνηθεί όσο ίσως κανένα άλλο διατροφικό είδος στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Δικαίως, διότι δεν αποτελεί απλό μέσο διατροφής, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, της κουλτούρας, της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε τόπου.

Το Ψωμί στη Μεσόγειο από το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

4
0

Ως το βασικό μέσο επιβίωσης, κυρίως στις παλιότερες εποχές, είναι δεμένο με τις ζωές των ανθρώπων, με αποτέλεσμα η παρουσία του να ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της τροφής. Ο άρτος αποτελεί μέσο θρησκευτικών τελετουργιών και συνοδεύει ήθη και έθιμα για κάθε κορυφαία στιγμή της καθημερινότητας, τη γέννηση, το γάμο, το θάνατο.

Η έκδοση του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου της Λαογραφικής Εταιρείας του Μουσείου Βαρνάβα (Δήμου Μαραθώνα) επιχειρεί να αποδώσει μέσα στις 80 σελίδες της, κυρίως με τη δύναμη της εικόνας, τη σημασία του ψωμιού στη Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές με τις οποίες η Μεσόγειος μοιράζεται κοινή πορεία μέσα στους αιώνες. Οι εικόνες του ψωμιού ως μέσου διατροφής, αλλά και ως είδους εκθέσιμης τέχνης από χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής, της Εγγύς Ανατολής, αλλά και της Ρωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας δείχνουν τις κοινές αντιλήψεις, τις πρακτικές στον τρόπο ζωής και αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής και τη μοναδικότητα του πολιτισμού κάθε λαού.

Ως καταγραφή πολιτισμού και παράδοσης, η προσπάθειά μας αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μικρή συνεισφορά στη γεφύρωση των λαών, στην οικοδόμηση της φιλίας και της συνεργασίας σε δύσκολους, ταραγμένους καιρούς. Κυρίως όμως αποτελεί υπενθύμιση ότι για τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους σε κάθε μέρος της γης τα συναισθήματα, οι δυσκολίες, οι ελπίδες και τα όνειρα είναι κοινά κι ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν. Όπως το ευλογημένο ψωμί…

Το βιβλίο θα διατίθεται από τον φορέα (Ανδρούτσου 7 Βαρνάβας Αττικής) στην τιμή των δέκα πέντε (15) ευρώ και από τον Σεπτέμβριο στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας.

www.mouseio-psomou.com, museo@ilmb.gr.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία