BACK TO
TOP
Δρώμενα

Εργατικό δίκαιο και μετανάστες εργάτες γης στο βιβλίο του Καψάλη

«Καλό θα ήταν να οργανωθεί από την αρχή και σε στέρεες βάσεις η νομιμότητα της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα», υποστήριξε στο Αgronews ο συγγραφέας του βιβλίου «Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα – Εργασιακές σχέσεις και μεταναστευτική πολιτική στην εποχή των μνημονίων», Απόστολος Καψάλης, το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Εργατικό δίκαιο και μετανάστες εργάτες γης στο βιβλίο του Καψάλη

3
0

Όπως μας εξήγε ο κ. Καψάλης, το γεγονός ότι πολλοί μετανάστες μετακινούνται προς την αγροτική οικονομία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα της περιόδου της κρίσης, αυξάνει πολύ το μερίδιο των μεταναστών που δουλεύει στον αγροτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές και πρόσφατες ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις του κράτους που αφορούν το εργασιακό πλαίσιο μεταναστών εργατών γης, μαζί με αυτήν την τάση δείχνουν ότι έχει μια δυναμική ο αγροτικός τομέας, που θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν έγκαιρα προκειμένου να μην συνεχίσουν να υπάρχουν  φαινόμενα παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας.

Ο συγγραφέας επικεντρώνει στον ρόλο που διαδραματίζει η πολιτική για τη μετανάστευση και την εργασία των μεταναστών στην εξέλιξη της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας, μέσω μιας συμπυκνωμένης απεικόνισης των πολλαπλών εκδοχών εγκλωβισμού και ανελευθερίας των μεταναστών, σε ένα περιβάλλον κατάτμησης του εργατικού δικαίου και εκτεταμένης παραβατικότητας.

Στην βιβλιοπαρουσίαση μίλησαν για το βιβλίο, η Δέσποινα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο Άρης Καζάκος, καθηγητής στο ΑΠΘ, και  ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και επιβλέποντας της διατριβής. Ο κ. Κουζής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  η Ελλάδα είχε παράδοση στην χαμηλή μισθοδοσία ήδη πριν από τις αρχές του 1990, όταν δηλαδή έγιναν οι μεγάλες μεταναστευτικές εισροές. «Το ποσοστό μισθοδοσίας της Ελλάδας έφτανε το 65-68% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, της Ευρώπης των 15 τότε, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και μια παράνομη ευελιξία στο εργασιακό τοπίο.

Γινόταν δηλαδή παραβίαση της νομοθεσίας πολύ πριν την παρουσία των μεταναστών, ενώ η ευάλωτη φύση αυτού του νέου εργατικού δυναμικού ενίσχυσε την τάση αυτή, που την περίοδο της κρίσης χρησιμοποιήθηκε για να συμπιεστεί το κόστος εργασίας περεταίρω για όλο τον πληθυσμό, σε συνάρτηση πάντα με τους στόχους οι οποίοι έχουν υπάρξει μέσα από τα μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και εκπρόσωποι του φόρουμ μεταναστών. 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία