BACK TO
TOP
Δρώμενα

Με Υπουργική Απόφαση άδειες γεωτρήσεων ως 16/6/2012

Το δρόμο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει πάρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση της υπ΄ αριθμό οικ. 150559/ 10-6-2011 Απόφασης Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού: «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού», μετά την κατάθεσή της στο Εθνικό Τυπογραφείο.  

Βρήκε... πετρέλαιο η σύσκεψη των νεολαίων στην Αχαρνών

3
0

Με την τροποποίηση αυτή  παρατείνεται έως και 16 Ιουνίου 2012 (από 16 Δεκεμβρίου 2011) η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους αγρότες για τη χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις – πηγάδια.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, προχωρά ήδη στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και την ελάφρυνσή τους από αδικαιολόγητα κόστη και χρονοβόρες διαδικασίες.

Να θυμίσουμε ότι όλες οι αρδευτικές γεωτρήσεις είτε δεν έχουν άδεια , είτε έχουν αλλά έχει λήξει είτε στην άδεια δεν αναφέρεται η χρονική διάρκεια ισχύος της, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού έως την παραπάνω ημερομηνία, μετά την παράταση. Είναι πολύ σημαντική διαδικασία γιατί έτσι νομιμοποιείται η χρήση των γεωτρήσεων η κάθε μια από τις οποίες «συνδέεται» με τα αγροτεμάχια που επιθυμούμε γύρω από αυτήν, τα οποία θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ποτιστικά και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα που εντάσσονται οι παραγωγοί όπως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, Βιολογική Γεωργία, Απονιτροποίηση κτλ.

 

Συνολικός σχεδιασμός νομιμοποίησης των γεωτρήσεων

Η έκδοση άδειας χρήσης νερού κάθε μίας γεώτρησης θα εκδοθεί για τη δυναμικότητα της ποσότητας νερού που είχε η γεώτρηση πριν της 20-12-2005 άρα θα μπορεί η συγκεκριμένη γεώτρηση  να «συνδεθεί» με συγκεκριμένο αριθμό αγροτεμάχιων που βρίσκονται γύρω από αυτήν τα οποία η δυναμικότητα της γεώτρησης (παροχής σε μ3 νερού) μπορεί να αρδεύσει. Για γεωτρήσεις οι οποίες έχουν παροχή κάτω 100.000 μ3 , ανεξαρτήτως βάθους η διαδικασία έκδοσης άδειας χρήσης νερού γίνεται με την κατάθεση της αίτησης, μιας περιβαλλοντικής έκθεσης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας.

Αυτό που πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος είναι ότι πρέπει να κάνει έναν συνολικό σχεδιασμό των στρεμμάτων και καλλιεργειών που θέλει να καλλιεργήσει και να δηλώνει από εδώ και πέρα σαν ποτιστικά  ώστε να «κλειδωθούν» με συγκεκριμένες γεωτρήσεις γιατί σε δεύτερη φάση θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε  επιδοτήσεις από διάφορα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ όπως τα γεωργοπεριβαλλοντικά , η Ενιαία Ενίσχυση  κτλ. Για όποιες γεωτρήσεις δε νομιμοποιηθούν μέχρι τις 16-12-2013 τότε η Αρμόδια υπηρεσία Υδάτων πρέπει να προβεί στην διακοπή της ηλεκτροδότησης της , στη σφράγιση της και στην καταστροφή αυτής.                 

 

Στοιχεία Άδειας               

Στην Άδεια χρήσης νερού που θα εκδοθεί θα καθορίζεται η διάρκεια ισχύος και η χρονική περίοδος χρήσης σε ετήσια βάση , οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης νερού και η χορηγούμενη ποσότητα νερού με τον καθορισμό των ανώτατων ορίων και ημερήσιας παροχής και ετήσιου όγκου νερού.

Επίσης στην Άδεια θα καθορίζεται η αποκλειστική χρήση της για τα υφιστάμενα δικαιώματα (τα κυβικά μέτρα παροχής της) και για συγκεκριμένη χρήση (άρδευση αροτραίων καλλιεργειών) και δε θα επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης της παρά με νέα αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία. Η νόμιμη χρήση κάθε γεώτρησης μετά την έκδοση της άδειας χρήσης της θα ελέγχεται ως προς τη τήρηση αυτής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υδάτων και εάν δεν τηρούνται οι όροι χρήσης θα επιβάλλονται πρόστιμα. 

 

Διαδικασία αδειοδότησης

Αφού ετοιμάσει όλο το φάκελο νομιμοποίησης της χρήσης νερού (αίτηση, δικαιολογητικά, περιβαλλοντική έκθεση),  ο παραγωγός θα πρέπει να τον υποβάλλει  στην Υπηρεσία Υδάτων της Περιφέρειας. Η αρμόδια Υπηρεσία μετά την υποβολή της Αίτησης από τον ενδιαφερόμενο προβαίνει κατά την κρίση της  στους απαραίτητους επί τόπου και διοικητικούς ελέγχους όπου απαιτούνται για τη διαπίστωση της ακρίβειας και επάρκειας των υποβληθέντων στοιχείων.

Στη συνέχεια η Υπηρεσία συνεκτιμώντας τον υποβληθέν φάκελο , τα υφιστάμενα υδατικά αποθέματα, και το σχέδιο διαχείρισης της υφιστάμενης λεκάνης απορροής εφόσον υπάρχει, κάνει εισήγηση προς την Υπηρεσία Υδάτων της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.  Σε  περίπτωση κοντινών γεωτρήσεων μπορεί η αρμόδια Υπηρεσία να   εισηγηθεί κοινή χρήση μιας εκ των δύο ή και περισσοτέρων γεωτρήσεων με χρήση κατάλληλων τεχνικών μέσων όπως κοινό ηλεκτρικό πίνακα και με ποινή απαγόρευσης της αδειοδότησης σε περίπτωση άρνησης των δικαιούχων.

Η άδεια που στο τέλος θα χορηγηθεί θα είναι βάση των πραγματικών αρδευτικών αναγκών που έχει στη περιοχή ο παραγωγός και με ειδικές προϋποθέσεις και όρους  προκειμένου να προστατευθούν οι λοιπές νόμιμες χρήσεις και τα λειτουργούντα έργα γύρω από την υδροληψία. Σε περίπτωση μεταγενέστερης κάλυψης των αναγκών σε νερό από δίκτυο αντίστοιχης χρήσης νερού η άδεια ανακαλείται και η γεώτρηση τίθεται εκτός λειτουργίας.              

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία